Witam. Mam problem z dopiero co złożonym motorem 1.9 TD. Robiłem go od podstaw u mechanika na kanale który mi go sabotował. Gdy ja kończyłem on zabierał się do kreciej roboty a to mi zajumał przekaźnik 104, paliwo, części z golfa na sprzedaż, przebijał mi węże poluzował śruby gdzie się dało kable zamieniał i tak dalej i tak dalej. Robił na tyle dyskretnie że się nie połapałem. Jak się zorientowałem odholowałem auto do siebie. Po zrobieniu tłumników czas na odpalenie i tu się zaczeło. Na początku gofer kręcił jak opętany słychać jest że ma chęć zapalić po 2 minutach zaczął odpalać ale to przypominało serię z karabinu która coraz szybciej tłucze bo to taki dzwięk przypominało i od razu gasł. z 4 razy odpalił i gasł. potem odpalił i już trzyma obroty które są bardzo niskie ale dzwięk silnika przypomina niemiłosierne tłuczenie i mam wrażenie jakby na 3 garach chodził. teraz po nocy sprawdziłem jak się zachowa. za 1 razem z 4 razy przekręcił odpalił i zgasł a za 2 podejsciem odpalił za 3 przekręceniami i już pracował lecz nie tak jak powinien. Z wydechu idą kłęby dymu siwo niebieskiego. Myślę że to jest zasabotowany rozrząd. Co o tym myślicie? Auto samo z siebie odpali bez plaków i innych wspomagań. Pedał gazu jest bardzo nieczuły na reakcję. Założe się na 100% że pompa też będzie do ustawienia na nowo, zapłon i cała reszta. Przeraża mnie tylko fakt co ta szuja mogła jeszcze popsuć :/
Pozdrawiam!
1.9 przestawiony rozrząd?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- Michał_1977
- _
- Auto: Golf mk2 (ARL)
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM) - Silnik: Zły!
- Kontakt:
Rozrząd i kąt wtrysku oczywiście należy sprawdzić,ale często tak się dzieje,gdy wtryskiwacz/e podwiesi się i wtedy faktycznie silnik się tłucze jakby doszło do kolizji tłoków z zaworami. Przyczyną tego może być jakiś paproch,który dostał się do układu wysokiego ciśnienia i blokuje wtryskiwacz. Czasami wystarczy dodać gazu i przepchnie,a czasem trzeba rozbierać wtryskiwacz 

a wiesz że to bardzo możliwe bo po tym co on wyprawiał to wszystko się da. Tym bardziej że poszedłem zobaczyć i z 1 wtrysku leje się ropa i ewidentnie było coś przy nim ruszane i nie zdziwiłbym się jakbym tam jeszcze znalazł inną końcówkę wtryskiwacza bo było tam komu to założyć... Sam z mojej winy wątpię bo historia wtrysków moich to pół roku po zmianie jeździły w sb i gdy złożyłem 1.9 to po prostu po kolei jednego wykręcałem i wkręcałem od razu do nowej głowicy... przecież dojechałem autem na tych wtryskach normalnie na warsztat więc ktoś coś musiał tam majstrować. Jeszcze zauważyłem że po odpaleniu jak chodzi a raczej tłucze to zaczyna mi migać dioda od świec żarowych. przy odpalaniu normalnie grzeją i świecą ale po odpaleniu zaczyna migać. Po jakimś czasie znika.
Tuning D/TD/MTDI? Pisz PW.
Po porannym odpaleniu z czystej ciekawości golf odpalił ze strzała i zaczął klepać na 4 gary. Więc rozrząd odpada raczej a diagnoza Michała się sprawdziła.
Tuning D/TD/MTDI? Pisz PW.