Dzisiaj auto odebrałem od mechanika.
Wymienione zostały świece na NGK, olej (Mobil1 półsyntetyk), filtr oleju i powietrza. Dodatkowo naprawiony został alarm, który odłączał pompę paliwa.
Auto jeździ. Na zimnym silniku na benzynie nieco za niskie były obroty, natomiast na gaz nie chciał się przełączyć, nawet po rozgrzaniu.
No nic - pomyślałem, że czeka mnie wizyta u gazownika, tymczasem pojadę na benzynie. Ruszyłem i się zakochałem. Biegi wchodzą niezauważalnie, cała elektryka, klima, zegary, dosłownie prawie wszystko działa (prawie, bo nie otwiera się tylne prawe okno). Zawieszenie ciche, nawet na dużych wybojach, wnętrze spasowane dużo lepiej niż w V70, które niedawno posiadałem. Jedynie z jednego miejsca deski rozdzielczej dochodzą nieśmiałe sztuki - ewidentnie któryś plastik, ale nie szukałem już dokładnie, który - na to przyjdzie czas.
Po drodze wymyśliłem, że może nie działa na LPG, bo nie ma gazu w butli - zajechałem na stację i zatankowałem kilkanaście litrów. I pomogło

Silnik przełączył się na gaz i działał idealnie.
Sam silnik ma niesamowite brzmienie, dźwięk jest aksamitny, w każdym zakresie obrotów. Bez problemów wkręca się na obroty, jest przy tym bardzo cichy.
Skrzynia działa i działają wszystkie tryby - zimowy, ekonomiczny i sportowy, a także kick down.
Jako, że dalej nie mam dokumentów do auta oraz przeglądu, wolałem nie ryzykować dalszej jazdy i po przejechaniu kilkunastu km, jestem mega zachwycony. Ato prowadzi się fantastycznie, promień skrętu ma mniejszy niż Fabia, którą posiadam. Parkuje się nim bardzo fajnie.
Po zaparkowaniu musiałem jeszcze sprawdzić czy zamówione kluczyki do boxa dachowego i belek pasują. Pasują.
Najlepsze jest do, że w boxie znalazłem jeszcze bardzo dobre, prawie nowe narty i 2 komplety kijków
Auto chyba zostanie ze mną na dłużej - muszę się jeszcze uporać z pracą na benzynie na zimno i będzie pełnia szczęścia.
Oczywiście auto wymaga kosmetyki, zarówno zewnętrznej, jak i wewnętrznej, ale to już drobiazgi.
Na koniec kilka zdjęć (niestety była już szarówka i jakość ich jest kiepska). Auto też brudne - w weekend zajmę się kosmetyką i wtedy też zrobię lepsze foty.

[URL=http://www.fotem.pl/show/full/da2a24024 ... c02f8ec855]