Mam kilku miesięczny samochód, który kupiłem całość za swoje środki, jednak potrzebowałem wpisać jako współwłaściciela kolegę.
Chciałbym tę współwłasność przenieść na ojca. Jak zabrać się do tego? Jak to zrobić aby US nie chciał mnie opodatkować za darowiznę za samochód, który kupiłem za swoje pieniądze przecież.
Przeniesienie własności na inną osobę
Moderatorzy: jhosef, doggie, VIP
Tego kolegi współwłasność?myszu pisze:Mam kilku miesięczny samochód, który kupiłem całość za swoje środki, jednak potrzebowałem wpisać jako współwłaściciela kolegę.
Chciałbym tę współwłasność przenieść na ojca. Jak zabrać się do tego? Jak to zrobić aby US nie chciał mnie opodatkować za darowiznę za samochód, który kupiłem za swoje pieniądze przecież.
Jeśli tak to podatku nie unikniecie. Albo podatek od darowizny albo podatek PCC przy sprzedaży współwłasności.
Chore, za całość samochodu płaciłem przelewem z mojego konta. Nie da się określić że kolega był właścicielem 1% samochodu? Czy zawsze przyjmuje się że jest to 50% ?
Nic tu nie jest chore, trzeba było nie kombinować. Poco było wciągać bez rozeznania tematu kolegę?myszu pisze:Chore, za całość samochodu płaciłem przelewem z mojego konta
Jeżeli w umowie nie został wskazany udział poszczególnych wspólników to przyjmuje się, że wynoszą one po 50%.
Skoro Ty płaciłeś to jak on stał się współwłaścicielem?
Dla potomnych. Po zmianie współwłaścicieli (sprzedaż współwłasności), napisałem w urzędzie że współwłaściciel był właścicielem 1 % samochodu. Urząd skarbowy uznał to, ponieważ nie miał dowodów na to, że było inaczej. Podatku nie płaciłem nic bo zmieściło się w kwocie wolnej od podatku.