Malowanie klamki bagażnika
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Pomalowałem sprayem klamkę klapy. Najpierw baza potem bezbarwny. Nawet ładnie wyszło ale w lakier mogę wbić paznokieć. Co źle zrobiłem? W ogóle to idzie pomalować to sprayem żeby było dobrze i trwale, czy szukać lakiernika?
- piotrb79
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
A baza dobrze wyschła. I co dałeś pod bazę jakiś podkład czy jak? Ile warstw bazy i bezbarwnego?
Zawsze można pojechać SZYBKO.
Nie zawsze można dojechać SZYBCIEJ!!
Bezbarwny dałem po ok 30 min, Najpierw poszedł podkład a na drugi dzień 3 cienkie warstwy bazy i 3 bezbarwnego
- piotrb79
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Tych warstw to chyba trochę za dużo. Wystarczyły by chyba 1 bazy i 1 bezbarwnego bo pewnie to był spray więc inne krycie niż z pistoletu. Ja ostatnio malowałem odprysk na klapie i dałem po jednej warstwie i jest ok. Ale bezbarwny dawałem dopiero następnego dnia jak się upewniłem że baza już wyschła.
Jedna warstwa mi nie kryła a nie chciałem zacieków porobić.
No właśnie - kiedy powinno dawać się bezbarwny, na drugi dzień jak już dobrze wyschnie baza, czy po ok pół godziny żeby lepiej się związało?
No właśnie - kiedy powinno dawać się bezbarwny, na drugi dzień jak już dobrze wyschnie baza, czy po ok pół godziny żeby lepiej się związało?
- piotrb79
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Nie jestem lakiernikiem ale kilka rzeczy już malowałem i w aucie zawsze robię tak że daje bezbarwny na drugi dzień jak dobrze baza wyschnie. No chyba że mam do dyspozycji taką lampę jak lakiernicy to wtedy wystarczy pół godziny i jest ok.
Re: Malowanie klamki bagażnika
ja jakies 3 lata temu malowalem sobie na czarno lusterka, slupki, gril zwyklym sprejem za 10zl i do dzisiaj sie ladnie trzyma,
nie dawalem zadnych podkladow, baz i innych cudow
a teraz pomaluje sobie tylna klamke bagaznika na czarno, podsunoles mi pomysla , oczywiscie walne sprejem bez zadnego cuodwania
nie zadlugo to go sprejem calego na czarno machne jak tak dalej pojdzie (mam granatowego), hehe....
nie dawalem zadnych podkladow, baz i innych cudow
a teraz pomaluje sobie tylna klamke bagaznika na czarno, podsunoles mi pomysla , oczywiscie walne sprejem bez zadnego cuodwania
nie zadlugo to go sprejem calego na czarno machne jak tak dalej pojdzie (mam granatowego), hehe....
Z mojej strony powiem Wam tylko że malowanie sprayem czegokolwiek czego się często dotyka jest złym pomysłem. Lakier w spreju nie osiąga takiej twardości jak lakier kładziony pistoletem (chodzi o to, że przy malowaniu pistoletem dodajemy do lakieru utwardzacz który powoduje chemiczną reakcję utwardzenia lakieru, a przy spreju utwardzenie powoduje odparowanie rozpuszczalnika). Lakier położony sprejem można bez większego kłopotu zmyć rozpuszczalnikiem nitro nawet jeśli będzie wyschnięty całkowicie.
^^ Nie do końca: zależy jakiej puszki użyjesz. Są takie, co po otwarciu masz parę godzin na zużycie bo zaczyna w nich utwardzacz działać właśnie.
To prawda, zapomniałem wspomnieć o tym. Tylko że puszka kosztuje w granicach 40zł za 200ml lakieru. Więc średnio się to opłaca biorąc pod uwagę ceny lakieru na pistolet.
- Michał_1977
- _
- Auto: Golf mk2 (ARL)
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM) - Silnik: Zły!
- Kontakt:
Nie wystarczyłaby. Bazę kładzie się w 3-4 warstwach,a klar- zapyłka i później pełny wylew,lub 2 pełne wylewy w zależności od rodzaju lakieru.piotrb79 pisze:Wystarczyły by chyba 1 bazy
W jakich odstępach czasowych,bo wychodzi na to,że jest za grubo i nie oddał rozpuszczalnikówwron pisze:3 bezbarwnego
Odstępy robiłem po ok 2-5 min.Michał_1977 pisze:W jakich odstępach czasowych,bo wychodzi na to,że jest za grubo i nie oddał rozpuszczalników
Po wyschnięciu i spolerowaniu efekt naprawdę był super, ale gdy mocniej wbiłem paznokcia to moglem to zdrapać :/
Teraz tak sobie myślę że faktycznie może dla tego że brakowało tu utwardzacza?
Re: Malowanie klamki bagażnika
Warstwy bazy kładzie się po kilku minutach od wyschnięcia. Klar kładziesz już na suchą bazę (zależy w jakich warunkach malujesz ale30 min to spokojnie wystarczy) Mały element jak klamka to dobrze rozlewasz i 1 warstwa klaru wystarczy. Normalnie się kładzie 1 warstwę na zapyłkę, a później po około 20 min 2 warstwę żeby już dobrze rozlać. Malowania klarem na 2 dzień nie polecam... po jakimś czasie może zacząć się łuszczyć i odpadać jak mi na aucie- kiedyś ktoś w Niemczech dał D*** Jak już pisał Michał_1977 może dałeś za dużo klaru. A jak malowałeś ze spraya to utwardzacz już był w środku pewnie rozmieszany.