[MK3 1.8] kontrola ciśnienia oleju - PROBLEM!

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

mrozial
Nowicjusz
Nowicjusz

[MK3 1.8] kontrola ciśnienia oleju - PROBLEM!

Post autor: mrozial » czw wrz 14, 2006 23:10

witam all;

stalem sie posiadaczem golfa III 1.8 92r. i odkad go mam dreczy mnie jeden problem zwiazany z kontrolka cisnienia oleju, a raczej nieznośnym pikaniem ktoremu towarzyszy miganie diody, praktycznie wszystko juz probowalem, mianowicie:
- wymiana oleju
- wymiana czujników
- sprawdzanie cisnienia oleju (ok)
- brak wycieków

samochod po nocy nie pika odrazu, najczesciej staje sie to po okolo 20 minutach jazdy i chyba przyspiesza to chwilowy postoj samochodu przy porannej jezdzie,
zauwazylem ze gdy jade majac ponizej 3000obr/min to pika musze wrzucac na luz i go przygazowac i gdy obroty wzrosna powyzej 3000obr/min pikanie ustaje i mozna odetchnac ale czesto tylko na pare sekund, autko potrafi co pare dni nie meczyc uciazliwym pikaniem, slychalem od kolegow o bledzie procesora w zegarach, ale czy to napewno to, nie chce zeby sie okazalo ze kupie zegary za 150zl i nic to nie pomoze, moze wy jakos z tym wygraliscie?!?! pomocy - pozdrawiam
Ostatnio zmieniony pt paź 06, 2006 15:02 przez mrozial, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Cefaloid
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: Cefaloid » czw wrz 14, 2006 23:22

To może oznaczać iż zapewne jesteś kolejnym (a wielu tu takich) właścicielem golfa z "wyhuśtanym" silnikiem tzn z faktycznym przebiegiem dobrze ponad 300tys km i cofniętym przez sprzedawcę licznikiem.

Jak zrobisz "szukaj" z słowami "kontrolka oleju" to znajdzie Ci mnóstwo tematów i ew porad. Streszczę ci ew. przyczyny:
- popsute czujniki
- stary olej
- zapchany nagarem filtr oleju
- zapchany smok pompy oleju
- wgięta miska olejowa
i te gorsze
- wyhuśtana pompa oleju
- wyhuśtane panewki i wał korbowy

Na początek jedź do mechanika i niech:
- sprawdzi czy nie słyszy stukania panewek
- rozgrzeje silnik do 90stopni i wtedy zmierzy ciśnienie oleju.

Przy 2000 obr/min minimalne graniczne ciśnienie to 2 bary, mniej oznacza konieczność zajrzenia do silnika.

Konto usunięte.

Awatar użytkownika
misiek
_
_
Kontakt:

Post autor: misiek » pt wrz 15, 2006 07:35

mrozial pisze: wymiana oleju
a na jakim oleju jeździsz?, mineralnym czy syntetycznym, jeżeli syntetyk to wymiań na mineralny i zobacz czy sie cisnienie ustabilizuje

:-k ...

bodzio_j
Lord GTI
Lord GTI
Kontakt:

Post autor: bodzio_j » pt wrz 15, 2006 08:26

mrozial, wymieniałeś olej, a więc zapewne i filtr. Na jaki-firma. Częstym powodem takich objawów były filtry FILTRONA. Jeśli to nie to , podejrzane są panewki (niestety). Na gorący silniku słychać dość wyraźnie, nie trzeba do tego specjalisty.

Awatar użytkownika
herflik95
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: herflik95 » pt wrz 15, 2006 08:33

witam miałem dokładnie to samo i te same rzeczy tobiłem tj: wymiana 2 czujników, zmiana oleju i filtra, ciśnienie ok i dokładnie tak jak u ciebie i po jakiś 20-30 minut odzywał sie czujnik. co sie okazało zapsółsie na liczniku mikro układ odpowiedzialny właśnie za kontrolke smarowania i ten brzeczek i załączał sie bez powodu. masz na to 2 sposoby.
1. zmiana licznika na drugi (ja tak zrobiłem) raczej zalecane bo smarowanie jest wiadomym tematem co by sie bez przyczyny nie swieciło i nie wydzierało bo toma działać jak cos naprawde bedzie sie działo

2. na jakiś czas mozesz odciąć kabel od czujnika i dokrecić do niego na tzw. krótko kabel i przykrecić go do masy a końcówke od czujnika zpowrotem na czujnik założyć. w ten sposób nie bedzie mrugał i pioszczał

pozdrawiam

Awatar użytkownika
PiTTer99
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: PiTTer99 » pt wrz 15, 2006 08:44

a mi kiedys odpiął sie kabel od czujnika cisnienia oleju na trzymaku filtra oleju... i efekt byl ten sam tyle ze odpalal sie jak podnosilem obroty....

1985 - Jetta USA 1.6TD
1991 - Jetta Syncro 1.8
1992 - Audi 80 Quattro 2.8
1995 - Golf Syncro 1.8
2001 - Golf 4motion 1.9tdi
2005 - Caddy Life 1.9tdi

Awatar użytkownika
Karlos87
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: Karlos87 » pt wrz 15, 2006 08:48

idź od czujnika ciśnienia oleju po kablu i zobacz może gdziś jest przetarty lub przerwany.

Lubię gdy murzyn bije w kokos

Awatar użytkownika
herflik95
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: herflik95 » pt wrz 15, 2006 09:22

Karlos87 pisze:idź od czujnika ciśnienia oleju po kablu i zobacz może gdziś jest przetarty lub przerwany.
watpie te kable ida w osłonie przynajmniej u mnie. wychodza one z osłony dopiero przed czujnikami jakieś 10-15cm sa odsłoniete. wiec przetarcie jest sprawa wątpliwa

Awatar użytkownika
Adamtd
VW Baron
VW Baron

Post autor: Adamtd » pt wrz 15, 2006 11:07

mrozial pisze:sprawdzanie cisnienia oleju (ok)
Jakie było i czy silnik aby napewno był ciepły?

jest już nas troje i dlatego nie mam czasu odwiedzać formu.....

Awatar użytkownika
Karlos87
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: Karlos87 » pt wrz 15, 2006 16:04

przylączając sie do tematu z pokrewnym pytaniem: czy normalne jest to że z pod tego gumowego kondonika który jest na czujniku ciśnienia oleju wycieka olej :/ ??
może to być objawem jakiegoś uszkodzenia czy po prostu należy wymienić tą gume i po kłopocie :?

Awatar użytkownika
vwarek
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Auto: Bora
Silnik: AQN

Post autor: vwarek » pt wrz 15, 2006 16:09

przylączając sie do tematu z pokrewnym pytaniem: czy normalne jest to że z pod tego gumowego kondonika który jest na czujniku ciśnienia oleju wycieka olej :/ ??
może to być objawem jakiegoś uszkodzenia czy po prostu należy wymienić tą gume i po kłopocie
Czujnik już przecieka.

The quieter you become, the more you are able to hear...

Obrazek

Awatar użytkownika
Adamtd
VW Baron
VW Baron

Post autor: Adamtd » pt wrz 15, 2006 16:14

Karlos87 pisze:może to być objawem jakiegoś uszkodzenia czy po prostu należy wymienić tą gume i po kłopocie
Wygląda na tzw przebicie czujnika - niestety konieczna jest jego wymiana

jest już nas troje i dlatego nie mam czasu odwiedzać formu.....

Awatar użytkownika
Pinhead
Forum Master
Forum Master

Post autor: Pinhead » pt wrz 15, 2006 16:42

Podaj mase na kabel od czujnika lub odepnij go od masy w zalezności który czujnik sprawdzasz (jeden reaguje na mase, drugi na jej brak). Jak kontrolka prawidłowo reaguje (tzn. przestaje migać i piszczeć) to znaczy że elektryke masz OK. Co do ciśnenia to miałem sprawdzane na gorącym silniku i było prawidłowe a podczas jazdy problem z kontrolką i bzyczkiem występował. Jak się potem okazało panewki były konkretnie zeszlifowane a pompa oleju mocno ryzklekotana tak że pomiar ciśnienia na luzie nie jest w 100% miarodajną wyrocznią.

=-Pinhead-=

Awatar użytkownika
Karlos87
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: Karlos87 » sob wrz 16, 2006 00:23

Adamtd pisze: Wygląda na tzw przebicie czujnika - niestety konieczna jest jego wymiana
tam są 2 czujniki.czy oba są takie same?bo z tego co wiem jest od wysokich obr i od niskich i nie wiem czy one sie czymś róznią. w ilu PLN zmieszcze sie ?

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”