[zewnątrz] politury (odżywianie lakieru) oraz woski
Moderatorzy: Moderatorzy, VIP
Autoglym SRP mam już znalezione a Meguiars #16 coś nie bardzo , co to jest ? a sapphire za droooogi hehe 

Tylko ja i moja przestrzeń ... 

- barteKKK03
- V.I.P.
no widzisz po prostu nie mogłem go znaleźć nigdzie i stąd moje pytanie się wzięło
dzięki 

Tylko ja i moja przestrzeń ... 

- threestripes
- Gadatliwa bestia
cleaner przed politurą?

ZLOTY, SPOTY, WYJAZDY zapraszam na fun page mojej grupy na FB!!!
https://www.facebook.com/Zloty-spoty-wy ... 409563638/" onclick="window.open(this.href);return false;
- italiano_83
- V.I.P.
- Auto: Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA Turbobenzina
- Silnik: 1.4T
Cleaner jak sama nazwa wskazuje oczyszcza powierzchnie więc jest częścią procesu pod przygotowanie pod politurę/woskowanie.threestripes pisze:cleaner przed politurą?
Cleaner po politurze to bez sensu bo ściągnie cześć tego co wcześniej wykonałeś.
Innymi słowy im lepiej przygotujesz powierzchnie przed nałożeniem wosku/politury - tym lepiej się będą niej trzymały.
A i tak 90% efektu to ... stan lakieru na aucie - pozostałe 10% a może i mniej to "smarowidła" .
- threestripes
- Gadatliwa bestia
italiano_83, i po politurze wosk tak?
ogólnie mam jakieś pojęcie o detailingu i dopieszaniu lakieru ale clenera nigdy nie używałem, lakier mam w ładnym stanie bez żadnego syfu itp wiec nie wiem czy w ogóle jest mi potrzebny ten cleaner.
do tej pory uzywałem politury sonax, potem Turle wax jakis uniwersalny polimerowy, i na to quick detailer Megsa.
ogólnie mam jakieś pojęcie o detailingu i dopieszaniu lakieru ale clenera nigdy nie używałem, lakier mam w ładnym stanie bez żadnego syfu itp wiec nie wiem czy w ogóle jest mi potrzebny ten cleaner.
do tej pory uzywałem politury sonax, potem Turle wax jakis uniwersalny polimerowy, i na to quick detailer Megsa.

https://www.facebook.com/Zloty-spoty-wy ... 409563638/" onclick="window.open(this.href);return false;
- italiano_83
- V.I.P.
Tak, choć wosk na politurze nie trzyma się tak jak na gołym lakierze. Wosk to zabezpieczenie przede wszystkim, politura daje wygląd i głębie.threestripes pisze:italiano_83, i po politurze wosk tak?
Potrzebny bo czyści i przygotowuje powierzchnie pod wosk/ politurę.threestripes pisze:nie wiem czy w ogóle jest mi potrzebny ten cleaner.
QD to do szybkiego odświeżenia auta, lepszy czy gorszy, ale wosku nie zastąpi .
- threestripes
- Gadatliwa bestia
italiano_83, polecisz mi jakis ogólnodostępny cleaner?

- italiano_83
- V.I.P.
Tego jest pełno jak mam teraz meguiar's cleaner wax, ale jest jeszcze dodo juice lime prime popularny, R222 - w zależności co kto "lubi"threestripes pisze:italiano_83, polecisz mi jakis ogólnodostępny cleaner?

Trzeba testować co Tobie przypadnie do gustu.
- threestripes
- Gadatliwa bestia
a coś co jest dostępne w sieciówkach supermarketach itp?

- piteks
- _
- Auto: A3 8Y 2,0 190KM
- Silnik: TFSI
Raczej w markecie dobrego cleanera nie dostaniesz.
Popatrz do sklepów partnerów forum. Masz tam duży wybór.
Popatrz do sklepów partnerów forum. Masz tam duży wybór.
jestem laikiem w tym temacie i używałem ostatnio sonaxa wosku koloryzujacego i ofekt był zadowalający, ale niestety tylko przez jeden tydzień, bo niestety auto póki co stoi na zewnątrz i wszystkie deszcze bierze na klatę...
Co polecicie, aby było łatwe w nanoszeniu, nie drogie(coś do 20-30zł się znajdzie??) żeby był widoczny połysk lakieru no i żeby zabezpieczyło przed deszczami/zima. jedyna opcja przy takiej pogodzie z myciem to raz na tydzień na bezdotykówkę zmyć kurz, żeby ten środek się troche potrzymał na aucie
Co polecicie, aby było łatwe w nanoszeniu, nie drogie(coś do 20-30zł się znajdzie??) żeby był widoczny połysk lakieru no i żeby zabezpieczyło przed deszczami/zima. jedyna opcja przy takiej pogodzie z myciem to raz na tydzień na bezdotykówkę zmyć kurz, żeby ten środek się troche potrzymał na aucie
- italiano_83
- V.I.P.
Wszystko co poprawia wygląd lakieru w znaczącym stopniu - typu woski koloryzujące, politury są mało wytrzymałe.
Wygląd i wytrzymałość prawie nigdy nie idą ze sobą w parze. 90% to stan lakieru - resztą to wszelkiego rodzaju smarowidła.
Trwale możesz jedynie dokonać korekty lakieru i zabezpieczyć go woskiem lub powłoką - tylko to kosztuje $$$$
Wszystko inne spłynie prędzej czy później z deszczem.
Wygląd i wytrzymałość prawie nigdy nie idą ze sobą w parze. 90% to stan lakieru - resztą to wszelkiego rodzaju smarowidła.
Trwale możesz jedynie dokonać korekty lakieru i zabezpieczyć go woskiem lub powłoką - tylko to kosztuje $$$$
Wszystko inne spłynie prędzej czy później z deszczem.
A jak wygląda sprawa z woskiem na mokro? myje auto i spryskuję takim środkiem?
Generalnie chodzi mi o to żeby auto myć raz w tyg przy czym używać środka, który nabłyszczy mi auto.
Generalnie chodzi mi o to żeby auto myć raz w tyg przy czym używać środka, który nabłyszczy mi auto.