Spadek mocy w GTI

Tutaj piszemy o problemach dotyczących silników benzynowych

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Lukasz91Lukasz
Nowicjusz
Nowicjusz

Spadek mocy w GTI

Post autor: Lukasz91Lukasz » śr wrz 17, 2014 13:34

Witam,
mam poważny problem z silnikiem w Golfie GTI mk6. Zauważyłem drastyczny spadek mocy i nierówną pracę przy starcie. Wszystko zaczęło się od zerwania ząbka w napinaczu łańcucha rozrządu. Usłyszałem niepokojący dźwięk z silnika, coś gruchnęło i już nie dało się go odpalić. Samochód został odholowany do mechanika, który wymienił napinacz i sam łańcuch. Po uruchomieniu silnik pracował głośniej (jak bez katów) i zauważyłem, że jakby miał połowę mocy. Mechanik badał pracę turbiny, ale nie zauważył problemów. Zawiozłem samochód do serwisu. Tam silnik został rozkręcony i powiedziano mi, że trudno było zlokalizować problem, ale winowajcą są wałki wyrównoważające. W misce olejowej pływały malutkie opiłki metalu. Zasugerowali wymianę całego silnika, bo podobno wymiana samych wałków się nie opłaca i będzie bardzo kosztowna. Samochód (nadal z połową mocy) zawiozłem do mechanika, który wcześniej wymieniał mi łańcuch. Stwierdził, że wałki wyrównoważające nie mogą mieć aż takiego wpływu na moc.
Czy ktoś z Was spotkał się z podobnym problemem? Czy rzeczywiście konieczna jest wymiana silnika?

Awatar użytkownika
przemal
Użytkownik
Użytkownik

Spadek mocy w GTI

Post autor: przemal » czw wrz 18, 2014 09:19

Czy ustawienie rozrządu zostało sprawdzone? Jakieś błędy w VAGu?

Gran Turismo Iniezione

Lukasz91Lukasz
Nowicjusz
Nowicjusz

Spadek mocy w GTI

Post autor: Lukasz91Lukasz » czw wrz 18, 2014 22:07

Silnik był rozkręcany i składany serwisie. To na pewno zostało sprawdzone.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Benzyna”