Witam!
Pojawil sie niezly problem w MKII z temperatura cieczy chlodzacej.Od pewnego czasu samochod NIE TRZYMA temperatury podczas jazdy. Stygnie jedynie na chwilowym postoju (np.na swiatlach), za to podczas jazdy grzeje sie caly czas (ok.3/4 skali wskaznika temperatury). W goracy dzien sytuacja sie poteguje (grzeje sie jeszcze szybciej), a noca, czy wieczorem, jak jest juz chlodno temperatura w silniku jest w miare ok.Jeden mechanik gada ze to wina chlodnicy (choc wczesniej dzialala bez zarzutu), inny wymysla cos o pompie wodnej, a jeszcze inny cos, ze w ukladzie chlodzenia panuje za duze cisnienie i nie wie czym to jest spowodowane...rece opadaja.Moze ktos z uzytkownikow mial juz podobny problem i jest w stanie mi pomoc.
Pozdrawiam.
[MK2] Problem z temperatura cieczy chlodzacej
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
[MK2] Problem z temperatura cieczy chlodzacej
Ostatnio zmieniony czw wrz 14, 2006 08:12 przez RN, łącznie zmieniany 1 raz.
ja bym stawiał na wadliwy termostat, prawdopodobnie zacina ci sie termostat i raz masz duzy obieg otwarty raz nie, a działa ci wentylator gdzy jest wysoka temp.?, zobacz jeszcze gdy masz wysyką temp. czy dolny wąż idący do chłodnicy jest gorący, to moze byc też wina samego wskażnika lub czujnika
Dolny wąż jest gorący, wszystko wskazuje na to,że termostat działa.Wentylator też chodzi.Najdziwniejsze jest to, że grzeje się podczas jazdy, a stygnie na postoju (oczywiście z pracującym silnikiem), jak napisalem wyzej.
[ Dodano: 21 Wrz 2006 07:11 ]
Wczoraj wymienilem termostat (stary byl tez ok), obejrzalem pompe wody - lopatki ok, nie ma luzów i poślizgów, sytuacja dalej bez zmian. Jak tak dalej pójdzie to wymienię cały układ chłodzenia
, a tak na poważnie to powoli już nie mam sił do tego.
Pozdrawiam
[ Dodano: 21 Wrz 2006 07:11 ]
Wczoraj wymienilem termostat (stary byl tez ok), obejrzalem pompe wody - lopatki ok, nie ma luzów i poślizgów, sytuacja dalej bez zmian. Jak tak dalej pójdzie to wymienię cały układ chłodzenia
Pozdrawiam