Przy próbie odpalenia rozrusznik albo coś jakby sie blokuje
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Przy próbie odpalenia gdy już zapłon jest i przekręcam aby kręcił rozrusznik to coś się jakby blokuje, robi takie tyk i nie kręci nim. Próbowałem go na pycha i ślizga się aż na sprzęgle. Gdy się trochę tam już obruszy to wtedy normalnie kręci i jest ok. kiedyś mi się to zdarzyło ale bez większych problemów delikatnie z górki i później odpalił, ale dzisiaj zdarzyło mi się to 2 razy. Dodam jeszcze że to silnik 1.3 nz, 4 biegi, no i sprzęgło na wykończeniu w przyszłym tygodniu będę wymieniał jeśli miało by to coś wspólnego. Proszę o pomoc
Rozrusznik do wyjęcia,czyszczenia i pewnie wymiany (szczotki,tulejki,bendiks)
viewtopic.php?f=2&t=201104&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
viewtopic.php?f=2&t=201104&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Jeśli z pychu ma problem odpalić, to sprzęgło już śpiewa ave maria...
Rozrusznik jest raczej do generalnego przeglądu, czyli jak mówi kolega wyżej - szczotki i tuleje. Bendiks bardzo możliwy, ale lepiej zacząć o mniej kosztownych spraw Tulejki mogą być już wyrobiona, mają zadziory i się klinują. Ważny jest też akumulator, jeśli rozrusznik ma problem kręcić, to aku pada po kilku przekręceniach. A jeśli do tego jest słaby, to trzy razy przekręci silnikiem i zero prądu.
Tak czy srak - trochę wydatków Cię czeka.
Rozrusznik jest raczej do generalnego przeglądu, czyli jak mówi kolega wyżej - szczotki i tuleje. Bendiks bardzo możliwy, ale lepiej zacząć o mniej kosztownych spraw Tulejki mogą być już wyrobiona, mają zadziory i się klinują. Ważny jest też akumulator, jeśli rozrusznik ma problem kręcić, to aku pada po kilku przekręceniach. A jeśli do tego jest słaby, to trzy razy przekręci silnikiem i zero prądu.
Tak czy srak - trochę wydatków Cię czeka.
Powoly, bo się rozpierdoly...
-
- Nowicjusz
Wyczyść rozrusznik i wymień mu kable idące z aku. Będzie kręcił jak pohebany ;D
No sprzęgło idzie do wymiany w poniedziałek, bo to już sam wiem, że koniec, ale jeszcze takie jedno pytanie, czy rozrusznik od Passata b4 1.9 tdi pasowałby do mojego Golfika, bo akurat taki na stanie mam?
Niestety ale nie pasuje. W dieslu ostatnia tulejka jest w obudowie rozrusznika, w 1.3 wirnik wchodzi w skrzynie i rozrusznik mocowany jest na 3 śruby a nie na dwie.