Po zrobieniu nowej kategorii prawa jazdy otrzymałem nowy dokument i wiem że wykasowały mi się w tedy punkty karne które posiadałem.
Czy to samo stado by się w przypadku zagubienia dokumentu i otrzymaniu nowego?
Nowy dokument prawa jazdy a przepadają punkty karne
Moderatorzy: jhosef, doggie, VIP
Wątpię, by punkciki się wykasowały. Być może w ogólnodostępnej bazie danych ich nie widać, ale w policyjnym systemie będą widniały. Przy okazji jakiegoś wykroczenia mundurowi sprawdzą i jeśli będzie powyżej limitu to... dalej nie pojedziesz.
specjalista z zakresu rekonstrukcji wypadków drogowych i odszkodowań powypadkowych
- doggie
- V.I.P.
- Auto: Cupra Formentor DSG DQ381
- Silnik: TSI
Re: Nowy dokument prawa jazdy a przepadają punkty karne
a niby z jakiej przyczyny miały ci się wykasować? Kasują się po ich "przedawnieniu" czyli minięcia 1 roku od ich popełnienia lub po zaliczeniu szkolenia /wtedy 6 pkt jest anulowane/ lub po zdaniu egzaminu gdzie była decyzja o ponownym skierowaniu z uwagi na przekroczony limitzielu pisze: i wiem że wykasowały mi się w tedy punkty karne które posiadałem.
nie, patrz pkt wyżej, wymiana dokumentu czy też otrzymanie nowych kategorii/uprawnień nie powoduje kasacji pkt karnychCzy to samo stado by się w przypadku zagubienia dokumentu i otrzymaniu nowego?
No właśnie nie wiem dlaczego i też mnie to zdziwiło, ale świeżo po otrzymaniu nowego prawa jazdy zatrzymała mnie policja, pan zapytał czy mam jakieś punkty, co powiedziałem, następnie spojrzał na datę otrzymania prawa jazdy i zapytaj gdzie tak szybko je dostałem, po czym wyjaśnił że mi się skasowany wszystkie po wydaniu nowego prawka.
Być może jakiś błąd systemu?
Być może jakiś błąd systemu?
Nie to raczej błąd ludzki. Osoba wprowadzająca dane do systemu, prawdopodobnie użyła opcji "odzyskany dokument" (po upływie kary), a nie "wymiana dokumentu" lub "uzyskanie nowej kategorii". Wychodzi na to, że wygrałeś z systemem, jak Celtic z Legią - walkowerem.zielu pisze:Być może jakiś błąd systemu?
specjalista z zakresu rekonstrukcji wypadków drogowych i odszkodowań powypadkowych
Weźmy na logikę. Gdyby tak było, każdy notorycznie gubiłby prawko.zielu pisze: wykasowały mi się w tedy punkty karne
Podejrzewam tu nieuctwo miśka. Pewnie sprawdził po ID dowodu i tam rzeczywiście 0 punktów. Sprawdzając po nazwisku, sytuacji by się wyjaśniła.
2010 - 2012 Ford Fiesta MK3 1994 Pb 60 KM
2013 - 2014 Opel Astra F 1994 Pb + LPG 90 KM
2014 - ???? Golf IV Trendline 2002 TDI 130 KM
2015 - ???? Audi A4 B8 Avant 2010 TDI 143 KM
2013 - 2014 Opel Astra F 1994 Pb + LPG 90 KM
2014 - ???? Golf IV Trendline 2002 TDI 130 KM
2015 - ???? Audi A4 B8 Avant 2010 TDI 143 KM
- doggie
- V.I.P.
- Auto: Cupra Formentor DSG DQ381
- Silnik: TSI
trzeba zacząć też od tego, że policjant drogówki na ulicy sprawdzając w przenosnym terminalu mobilnym nie ma uprawnień - może inaczej - nie ma mozliwości sprawdzenia ilości punktów karnych, widzi jedynie statusy czyli 0 - poza systemem punktowym, 1 - zbiera punkty itd. .. może to zrobić dyżurny jednostki bądź inna osoba wykorzystująca KSIP, może po prostu policjant wprowadził kolegę w błąd z uwagi na swoją niewiedzę, żeby to wyeliminować należy wziąć ze sobą dokument tożsamości i dać się osobiście do jednostki policji i sprawdzić faktyczny statushak64 pisze: Nie to raczej błąd ludzki. Osoba wprowadzająca dane do systemu, prawdopodobnie użyła opcji "odzyskany dokument" (po upływie kary), a nie "wymiana dokumentu" lub "uzyskanie nowej kategorii". Wychodzi na to, że wygrałeś z systemem, jak Celtic z Legią - walkowerem.