Wszystko wymienione a napinacz dalej skacze pomocy???
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam sory za zakładanie nowego tematu ale jestem załamany wymieniłem wszystko co możliwe czyli sprzegiełko alternatora,rolke prowadzoca,no i napinacz a on dalej skacze na pasku a do tego nie mogłem wkręcic jednej z trzech śrub od napinacza padł gwint na tej sierodkowej zaznacze ze wszystkie śruby odkreciły sie tak samo bez problemu tylko podczas wkrecania z iedna z nich zaczęła się obkrecac i koniec chodzi o tą najdłusza śrube zaznacze ze przy dokrecaniu tej felernej śruby nie uzyłem dużej siły zaczeła sie obracac gdy dokrecalem jom samą przedłóżką od grzechodki .Mam dwa zasadnicze pytania dlaczego napinacz dalej skacze a drugie czy napinacz moze byc tylko na dwuch śrubach one dobrze sie dokreciły i trzymają.Sory za marudzenie ale mam już dosyć tego auta i prosze o podpowiedzi we wtorek wyjeżdzam nad morze i mam nadzieje że napinacz nie odpadnie po drodze.Pozdrawiam
Miałem podobny problem, jak się okazało łożyska w alternatorze były padnięte (zwłaszcza to mniejsze)
Dzieki moze jeszcze ktoś coś podpowie zaznacze ze napinacz skacze tylko na zimnym silniku po nagrzaniu jest wmiare ok Pozdrawiam.
a jak wygląda koło pasowe wału?? może ono jest już zużyte i trzeba wymienić na nowe. Jeżeli ono nie pracuje równo to może być powodem. Nie kupuj żadnych podróbek bo to wyrzucanie kasy. ja u siebie najpierw używke kupiłem była do d..y potem zamiennik, był jeszcze gorszy aż w końcu kupiłem oryginał i mam spokój.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Sytuacja identyczna jak u mnie. Alternator pracuje swobodnie. Jego koło pasowe wraz ze sprzęgłem jednokierunkowym wymienione a już szlag trafił kolejny napinacz paska - rozwaliło już amortyzator teleskopowy - fakt, że zamiennik. Zanim założę nowy to wymienię koło pasowe wału bo widzę na nim bicie a z tego co wiem to w nim pada z czasem tłumik drgań skrętnych i chyba na to właśnie u mnie wskazuje a zatem wymiana koła pasowego wału i zarazem napinacza paska jednocześnie. Napinacz szaleje i go wyraźnie słychać jak chcę włączyć klimatyzację - stuk taki, że głowa boli, bez niej jako tako jeszcze zipie.
- Michał_1977
- _
- Auto: Golf mk2 (ARL)
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM) - Silnik: Zły!
- Kontakt:
To samo miałem właśnie zasugerować.Sztomel pisze:Zanim założę nowy to wymienię koło pasowe wału
Otóż toSztomel pisze:z tego co wiem to w nim pada z czasem tłumik drgań skrętnych
czyli jednak nie wymieniłeś wszystkiego, ja od siebie mogę jeszcze potwierdzić że najprawdopodobniej winnesebo77 pisze: wymieniłem wszystko co możliwe czyli sprzegiełko alternatora,rolke prowadzoca,no i napinacz a on dalej skacze na pasku
będzie koło pasowe wału. Miałem podobną historię w firmowym aucie tyle że ja szybko namierzyłem winowajcę
bo poprostu zrzuciłem pasek i ręcznie sprawdzałem po kolei wszystkie koła pasowe i rolki.
No i okazało się że koło pasowe wału powiedziało dość. Wymieniłem już samo to koło bo napinacz miałem świeży
i wszystko wróciło do normy.
W zasadzie, w życiu można dojść do wszystkiego. Ale dojechać łatwiej.
Cześć dzieki za podpowiedzi ale mam takie pytanie moim zdaniem jakby w moim przypadku było walniete koło pasowe wału to napinacz skakał by cały czas a umnie on szaleje najbardziej na zimnym silniku potem jest ok chodzi pasek ruwno jak dobrze rozumuje to jak by kolo pasowe wału było wlniete to napinacz by skakał cały czas a umnie tak nie jest.Pozdrawiam i prosze o komentaz.
Sory że wracam do tematu czy ktos ma moze jeszcze jakies sugestie co do mojego przypadku i mam pytanko jakiej firmy polecacie kolo pasowe wału.Pozdrawiam
corteco
Wymieniałem na tańsze zamienniki i było jeszcze gorzej.
Więc lepiej od razu kupić porządne
Pozdrawiam
Wymieniałem na tańsze zamienniki i było jeszcze gorzej.
Więc lepiej od razu kupić porządne
Pozdrawiam
Winne ponosiła dwu masa po wymianie wszystko ustało pozdrawiam.
U mnie nie ustało bo koło pasowe wału silnika nadal nie jest wymienione a nie jest to wina koła dwumasowego bo mam wymienione na jednomasowe wraz z kompletnym sprzęgłem z VR6 (tarcza, docisk, łożysko wyciskowe i łapa docisku oraz sprzęgło jednokierunkowe alternatora).