[mk3] Bezpiecznik wentylatora ciagle sie przepala
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
ja rozpiąles wtyczkęi podłączasz na krótko i nie działa to lipamiś fazi pisze:bązowy na mase czyli minus czerwono czarny na plus pierwszy bieg czerwono biały na plus drugi bieg
tak jak kolega miś fazi napisał powyżej masz biegi w silniczku, jak podłączasz na krótko ale wykorzysując istniejącą instalację to podrodze masz jeszcze przekaźniki ...
jak na żadnym nie działa i nie używasz przekaźników podłączając na krótko z ich pominięciem i wywala bezpiecznik to silnik jest do kitu u Ciebie Piotro , nie opłaca się naprawiać ...
[ Dodano: Wto Wrz 12, 2006 17:55 ]
taki ma być jak pisze Piotro zielony 30A chyba 4 od prawej ....Piotro pisze:bezpiecznik jest 30A - ale z tego co pisza to tak ma byc.
Iskrzy przy stykach wentylatora jak probuje go podlaczyc bezposrednio do aku(podlaczam poprawnie - do brazowego i + do jednego z pozostalych). Iskrzy tez gniazdo bezpiecznika w momencie gdy probuje wlozyc nowy bezpiecznik i wentylator jest podlaczony.miś fazi pisze:Ale PIOTRO CO ci iskrzy napisz dokładnie
to jest bardzo duży pobór prądu ... aż do zwarcia jakie widzisz, tylko nie podłączaj na na stałem bo rozsadzi akumulator i cie kwas poparzy, jak silnik nie zaskakuje na krótko to na serio do wymiany !Piotro pisze:Iskrzy przy stykach wentylatora jak probuje go podlaczyc bezposrednio do aku(podlaczam poprawnie - do brazowego i + do jednego z pozostalych). Iskrzy tez gniazdo bezpiecznika w momencie gdy probuje wlozyc nowy bezpiecznik i wentylator jest podlaczony.
Dziekuje panowie za pomoc.
Dzisiaj juz troszke porozkaldalem. W niedziele jade na gielde po silnik ... i chlodnice ...bo sie okazalo ze mam drobny wyciek ;( .. to auto mnie zrujnuje.
Ktos sie orintuje ile moze kosztowac chlodnica do golfa? czy moze da sie ja jakos regenerowac ? (przepraszam ze troche odchodze od tematu ale chyba nie warto zakladac nowego)
Dzisiaj juz troszke porozkaldalem. W niedziele jade na gielde po silnik ... i chlodnice ...bo sie okazalo ze mam drobny wyciek ;( .. to auto mnie zrujnuje.
Ktos sie orintuje ile moze kosztowac chlodnica do golfa? czy moze da sie ja jakos regenerowac ? (przepraszam ze troche odchodze od tematu ale chyba nie warto zakladac nowego)
Piotro, niestety nie wiem ile to może kosztować, pewnie jest to zależne od roboczogodziny 
Tu masz adres, gdzie w Katowicach naprawisz chłodnice:
Henryk Michna
ul. M. Reja 5
40 - 224 Katowice
tel. (32) 2599-214
kom. (0) 501-425-772
kom. (0) 602-292-434
http://www.chlodnicegornicza.go3.pl/
Tu masz adres, gdzie w Katowicach naprawisz chłodnice:
Henryk Michna
ul. M. Reja 5
40 - 224 Katowice
tel. (32) 2599-214
kom. (0) 501-425-772
kom. (0) 602-292-434
http://www.chlodnicegornicza.go3.pl/
FORD
Fix Or Repair Daily
Fix Or Repair Daily
sam radiator (chłodnica) bez silnika ok 200-300 złPiotro pisze:Ktos sie orintuje ile moze kosztowac chlodnica do golfa?
jasne że da się jak jest drobny wyciek, kiedyś opisywałem ...Piotro pisze:czy moze da sie ja jakos regenerowac ? (przepraszam ze troche odchodze od tematu ale chyba nie warto zakladac nowego)
ja swoją w passacie też kleiłem, ale czym
klejem do wklejania szyb samochodowych specjalny silikon SIKAFLEX np. firmy Wurth
zanim jednak go nalożyłem to dokładnie oczyściłem miejsca gdzie klej miał być nałożony
następnie odtłuściłem acetonem, później nałożyłem specjalny podkład PRIMER (bez niego jak wklejają szyby to klej potrafi odejść i wtedy przy szybach cieknie)
jak podsechł (kilka minut) ten podkład wziąłem pistolet z Sikaflexem w tubie i ładnie nałożyłem, dokładnie rosmarowąłem w miejscach gdzie ciekło i nawet w innych poporstu całe dolne brzegi i ciut więcej
ażeby ładnie i dość estetycznie wyglądało wziąłem płyn do naczyń posmarowałem palec i rozjeżdżałem ten Sikaflex (specjalny silikonik) co chwilka smarujac palec płynem do naczyń bo raz że ładnie i gładko wygląda i drugie to sikaflex ni eprzykleja sie do palca
jak to zacznie robic bez płynu do naczyń to ręce będą brudne przez 5 dni !
warunek aby to dobrze było to musi być podkład PRIMER on się deczko wrzera w materiał i dobrze wiąże z Sikaflexem
wytrzymuje on temeratury chyba od -40 do +140 stopni C, ja mam zrobione tak w autku swoim i zrobiłem ok.15 tyś km i nic nie cieknie ! codziennie prawie robię 100km i jest OK !
Gdybyś go wymontował i wtedy podłączał na krótko, uważaj, żebyś krzywdy sobie nie zrobił, bo ja nie utrzyamłem w garści silnika i bolało jak ruszył.... Palce całe na szczęście, ale jest karb na łopatce wiatrakaPiotro pisze:Jeszcze tak dla pewnosci - wiatrak po podlaczeniu do akumulatora powinien sie ladnie krecic prawda?
A jak zamiast sie krecic iskrza styki to znaczy ze wiatrak jest przyczyna zwarcia tak ?
Czy orientujecie sie co lepiej zrobic? kupic nowy silnik wiatraka czy probowac naprawic stary?
Kolorki kabli tak jak piszą.