Problem z anteną

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Leon139
Nowicjusz
Nowicjusz

Problem z anteną

Post autor: Leon139 » ndz lip 20, 2014 18:39

Witam szanownych Państwa, szukałem podobnego problemu jak mój ale niestety nie znalazłem.

A mianowicie Vw bora kombi z anteną aktywną, radio jakieś sony. Wstawiony separator antenowy i nadal wielka lipa.
Rozebrałem z tyłu odrobinę tapicerkę aby zajrzeć do anteny i stojąc za autem z prawej strony do anteny dochodzą 2 przewody wpięte w spinkę na dachu z końcówkami Raku 2 chyba, a z lewej strony dochodzi taki kabelek do niczego nie podłączony też Raku.
Przy radiu jest tylko jedna wtyczka antenowa ISO, a przy antenie z tyłu autan są 2 przewody, w którym miejscu one się łączą? Czy może powinienem pod deską poszukać jeszcze jednego przewodu? ponieważ nie mogę znaleźć napięcia przy antenie które daje separator i zastanawiam się czy nie są gdzieś rozłączone.
Kolejne pytanie czy te przewody lecą pod sufitem czy schodzą słupkiem bo jakoś mam obawy ściągać podsufitkę prze poduszki powietrzne.

Z góry dzięki za podpowiedzi od czego zacząć.

EDIT:
Aby nie dopisywać, czy moje przypuszczenia mogą być słuszne iż w aucie zamontowana jest aktywna antena FM/GSM.
Jeden przewód wygląda, że FM leci po dachu w kierunku przodu auta a kabel GSM po tylnym prawym słupku i po nadkolu w kierunku przodu auta.
Nie wiem jak wcześniej to mierzyłem ale na przewodzie antenowym jest prawie 12V i nie ma przejścia pomiędzy ekranem a żyła.

Czy ktoś mógłby polecić mi jakiegoś sprawdzonego sprzedawce anteny aktywnej, która nie będzie przeciekała? Czy tylko oryginał?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”