TDI PD 1.9 ASZ uszczelka pokrywy zaworów
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam kolegów mam taki problem, już drugi raz wymieniłem uszczelkę pod pokrywą zaworów w swoim ASZ{Bora} i dalej leje się z tyłu silnika z przodu jest suchutko a z tyłu dalej się poci, uszczelka to erling teraz jak i poprzednio, pokrywa zaworów jest ok nie popękana ani nie ma jakichś ubytków, mnie pomysły już się skończyły oprócz wpakowania tam czerwonego sylikonu....:( .
Jeśli Twój problem się wyjaśnił to wróć do tematu gdzie zadałeś pytanie i napisz jak go rozwiązałeś. To wiele nie kosztuje, a pomaga innym!
Niestety mam to samo, zdejmowana była pokrywa i później założona nowa uszczelka - ciekło jak cholera z tyłu. Jedyne wyjście to sylikon, ale i on nie załatwił sprawy w 100%, dalej się sączy delikatnie, ale ja to tak zostawiam.
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f= ... 6#p6275086" onclick="window.open(this.href);return false; <---- Mój Borat
Re: TDI PD 1.9 ASZ uszczelka pokrywy zaworów
Gdzies przeczytalem na forum o specjalnym specyfiku ktorym smaruje sie uszczelke i problem znika, ale za cholere nie moge tego znaleźć. Borykam sie z identycznym problemem.
-
- VWGolf.pl Killer
kolego kup silikon erling 20zł mała tuba,(silikon czerwony ,też jest dobry ale ,nie tak jak ten erling ,kupisz w każdym sklepie motoryzacyjnym) zdejm pokrywę ,wyczyść benzyną ekstrakcyjną,pokrywę jak i rant głowicy ,nałóż silikon odczekaj 10min ,przykręć po tym zabiegu bynajmniej ja nie miałem nigdy problemu
Sprzedam części do pomp wtryskowych,całe pompy 110afn,90 1z, 90 Z górnym przelewem,pompa renault 1.9dti tłok 11
U mnie też poci się na uszczelce pod pokrywą, chyba jak w 90% tdi pd.
Jeśli chodzi o ten silikon to elring DIRKO, jest czerwony i szary, nie wiem który mocniejszy.
Koledze w borze pękła pokrywa w okolicy korka wlewu oleju, uszczelnił dirko tym szarym, po roku wszystko ok.
Jeśli chodzi o ten silikon to elring DIRKO, jest czerwony i szary, nie wiem który mocniejszy.
Koledze w borze pękła pokrywa w okolicy korka wlewu oleju, uszczelnił dirko tym szarym, po roku wszystko ok.
GTB...
Koledzy, a wymieniac przy tym uszczelke pokrywy ktora ma okolo 1,5 roku, czy sobie odpiścić?
Co to za pytanie? Naprawdę szkoda ci tych 40 zł na nową uszczelkę elringa?
GTB...
-
- VWGolf.pl Killer
tylko szary
Sprzedam części do pomp wtryskowych,całe pompy 110afn,90 1z, 90 Z górnym przelewem,pompa renault 1.9dti tłok 11
mozna podszlifowac te trzpienia na srubach w pokrywie i bedzie dociskac mocniej i nie ma prawa przeciekac. Uszczleka nie jest konieczna. Chyba ze sie pkrywa wykryzwila co bywa wlasnie w PDkach.
Touran bls+ oraz dwa razy Touran cayc+ to
Podszlifować czy całkiem je zeszlifować żeby się nie wspierały na tym swoim kołnierzyku ? Nowa uszczelka jest nie konieczna ja już mam drugą nową i kupno trzeciej odpada bo raczej lepiej z nową nie będzie. Pilniczkiem podszlifuje te kołnierzyki na śrubkach zobaczymy co będzie. Jak to nie pomoże to potraktuje tą pokrywę sylikonem i uszczelkę.
Jeśli Twój problem się wyjaśnił to wróć do tematu gdzie zadałeś pytanie i napisz jak go rozwiązałeś. To wiele nie kosztuje, a pomaga innym!
milimetr zjedziesz i powinno byc okej. Nawet u ojca w cytrynie tak robilem i super sie sprawdzilo. Kiedys jak mialem astre G X20dtl to tez tak zrobilem.
Dzisiaj byłem pogadać ze mechanikiem, bo w czwartek przymierzam się wymienić uszczelkę pod pokrywą w swoim tdi pd.
Oczywiście dobrze jest mu znany ten szary dirko, ale radził użyć do tego zabiegu czarnej masy uszczelniającej victor reinz, mówił, że używa tego od zawsze i jego zdaniem lepsze to jest niż dirko.
Oczywiście dobrze jest mu znany ten szary dirko, ale radził użyć do tego zabiegu czarnej masy uszczelniającej victor reinz, mówił, że używa tego od zawsze i jego zdaniem lepsze to jest niż dirko.
GTB...
- PawelS_KIE
- Nowicjusz
- Auto: VW Golf IV
- Silnik: ARL
- Kontakt:
Witam. Miałem dokładnie taki sam problem w mojej Borze. Zastosowałem nową uszczelkę, podszlifowałem końcówki śrub, dałem delikatnie silikonu i ... problem po pewnym czasie powrócił. Oczywiście nie cieknie już aż tak intensywnie. Ale generalnie cały czas się poci. Rozmawiałem kiedyś z mechanikiem który powiedział, że niezbyt często widział golfa lub borę która by "miała od tyłu sucho"
tak bo wyginaja sie te plastikowe pokrywy.