[All VW] Polerowanie lakieru

Gotowe opisy różnych podzespołów aut, także nasze porady.

Moderatorzy: Moderatorzy, VIP

wojtek607
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: wojtek607 » sob kwie 13, 2013 23:32

Witam

Mam problem.Bawiłem sie w lakierowanie pewnych fragmentów samochodu(jakieś drobne zarysowania,odbicia od kamyków).Nie mam kodu lakieru,odkręciłem klapke od wlewu paliwa i do niej dorobili mi lakier w sprayu.
Nałożony kolor po wyschnięciu wyszedł trochu jaśniejszy,matowy(mimo nałożenia nabłyszczacza bezbarwnego rónież w sprayu).
Jest możliwość wyrównania koloru?jakieś polerowanie?
czytałem że polerowanie papierem wodnym 3000 i potem pasta.Ale jak to dokładnie zrobić?

Salwinek91
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Salwinek91 » ndz kwie 14, 2013 10:22

wojtek607 pisze:nabłyszczacza bezbarwnego
A co to jest? Klar?
wojtek607 pisze:polerowanie papierem wodnym 3000
A od kiedy papierem wodnym się poleruje?

Oddaj lepiej to komuś kto się na tym zna bo jakoś cienko to widzę

VCDS, VAG K+CAN COMMANDER, VAG-COM, OP-COM

Awatar użytkownika
Michał_1977
_
_
Auto: Golf mk2 (ARL)
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM)
Silnik: Zły!
Kontakt:

Post autor: Michał_1977 » ndz kwie 14, 2013 11:21

wojtek607 pisze:Jest możliwość wyrównania koloru?jakieś polerowanie?
Nie ma.
wojtek607, sprayem to po murach można sobie malować.
Salwinek91 pisze:A od kiedy papierem wodnym się poleruje?
Generalnie,to papier wodny zalicza się do całości procesu polerowania.Ja staram się używać szlifierki rotacyjno-mimośrodowej i krążków na sucho.
Później polera i pasty.

:arrow: Zielony GTD-ARL 315HP/615Nm :satan: + Climatronic :zimny: + grzane skóry i inne wodotryski \:D/
Obrazek

Salwinek91
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Salwinek91 » ndz kwie 14, 2013 11:36

Michał_1977 pisze:papier wodny zalicza się do całości procesu polerowania
Wszystko się zgadza, że zalicza się do ,,procesu" polerowania, ale papier wodny przecież nie poleruje. :)

To_mas
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Re: [All VW] Polerowanie lakieru

Post autor: To_mas » ndz kwie 14, 2013 13:06

wojtek607 pisze:Witam

Mam problem.Bawiłem sie w lakierowanie pewnych fragmentów samochodu(jakieś drobne zarysowania,odbicia od kamyków).Nie mam kodu lakieru,odkręciłem klapke od wlewu paliwa i do niej dorobili mi lakier w sprayu.
Nałożony kolor po wyschnięciu wyszedł trochu jaśniejszy,matowy(mimo nałożenia nabłyszczacza bezbarwnego rónież w sprayu).
Jest możliwość wyrównania koloru?jakieś polerowanie?
czytałem że polerowanie papierem wodnym 3000 i potem pasta.Ale jak to dokładnie zrobić?
To jest swietny przyklad jak wychodzi wycieranie dupy szklem.
Teraz bedzie trzeba to wszystko zmyc / zetrzec i robic od nowa pewno w szerezym zakresie niz za 1 razem. Straciles czas i kase,poprawiajac stracisz jeszcze wiecej czasu i kasy a efekt bedzie taki ze wstyd bedzie tym autem gdzies pojechac.

Polerka lakierow w sprayu to zly pomysl tak samo zly jak sprayowanie karoseri !

Awatar użytkownika
Michał_1977
_
_
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM)
Kontakt:

Post autor: Michał_1977 » ndz kwie 14, 2013 13:57

Salwinek91 pisze: ale papier wodny przecież nie poleruje
Owszem,ale jeśli go nie użyjesz,to z polerowania nic nie będzie,zwłaszcza przy wpyłce,gdzie trzeba zetrzeć papierem "przejście".
Dodatkowo,może pojawić się odkurz,czyli wtrącenia w lakierze,których także samą polerką nie usuniesz.

:arrow: Zielony GTD-ARL 315HP/615Nm :satan: + Climatronic :zimny: + grzane skóry i inne wodotryski \:D/
Obrazek

Salwinek91
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Salwinek91 » ndz kwie 14, 2013 21:25

Michał_1977 pisze:Owszem,ale jeśli go nie użyjesz,to z polerowania nic nie będzie,zwłaszcza przy wpyłce,gdzie trzeba zetrzeć papierem "przejście".
Dodatkowo,może pojawić się odkurz,czyli wtrącenia w lakierze,których także samą polerką nie usuniesz.
Michał_1977, no zgadzam się w 100% z tym co piszesz, ale nie mówmy że papier poleruje bo zaraz jakiś ,,ogarnięty" sięgnie po niego i zrobi na lakierze spustoszenie. Zostańmy przy tym że papierem się przyciera, szlifuje, a poleruje się maszyną pastą i gąbkami. :)

Awatar użytkownika
lelekvw
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: lelekvw » sob mar 15, 2014 12:49

bieniu 3000 napisz mi na priw jaki koszt juz pelnego polerowanie tagiego na max:) jest to golfik 3:) 5 drzwiowy czarna perla. i gdzie sie do ciebie trzeba udac

Awatar użytkownika
ZALEK
Forumowy spamer :)
Forumowy spamer :)

Post autor: ZALEK » sob mar 29, 2014 16:20

potrzebuje usunąć morę z nowo położonego lakieru jak sie za to zabrać? papier 1500-2000?

:dol: Mój Golf MK2, od CL'a po Edition ONE , RECARO, ARTEC 9.5j :dol:

Obrazek

Awatar użytkownika
matt0312
Użytkownik
Użytkownik

Re: [All VW] Polerowanie lakieru

Post autor: matt0312 » pt kwie 11, 2014 21:51

ZALEK pisze:potrzebuje usunąć morę z nowo położonego lakieru jak sie za to zabrać? papier 1500-2000?

papier 2000,
twarda gąbka
miękka gąbka
pasta polerska "grubościerna"
pasta wykończeniowa(usunięcie hologramów)- przykładowo politura od 3M z niebieskim korkiem

Uwaga na ranty :)

Shmatan
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Post autor: Shmatan » pn kwie 14, 2014 21:00

niebieski korek po "grubościernej" paście na lakierze vw moim zdaniem sobie nie poradzi.

Awatar użytkownika
matt0312
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: matt0312 » pn kwie 14, 2014 21:02

Nie chodzi tu przecież o pastę G3 :P Kolega może użyć past 3M w kolejności zielona, żółta, niebieska. i będzie git.

Awatar użytkownika
SeDay
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: SeDay » czw lip 03, 2014 21:48

Zrobiłem temat ale niepotrzebnie bo mogłem tutaj to napisać ale liczę na pomocną odpowiedź:
Mam kilka pytań odnośnie polerowania lakier otóż robiłem to już kilka razy ale nie wiem czy prawidłowo.

Chciałbym was sie poradzić jakie gąbki i pastę oraz wosk (ogólnie cały sprzęt) możecie polecić do polerowania starego lakieru (ok. 10 letnie i starsze)?

Wiem że częste polerowanie uszkadza lakier ale nie w tym rzecz, zawsze polerowałem maszynowo (normalna polerka, nie ta okrągła jak kierownica :D ) z mozliwościa płynnego regulowania obrotów 600-3000rpm i mocy 2200W. Do polerowania uzywałem pasty Farecla bo podobno dobra i zwykłej białej gąbki polerskiej kupionej w lokalnym sklepie za 20-30 zł, wiem ze polerując Fareclą robi sie to na mokro bo można przypalić, problem w tym że gdy zaczynałem to rzucało tym wszedzie, po chwili cały samochód usyfiony i ja białą pastą a po polerowaniu efekt taki średni nie wspominajac ze zostawały dosyc widoczne koła po polerowaniu i wtedy w ruch szła ścierka i recznie zwykłą pastą typu Tempo K2 jechałem cały samochód i dopiero wtedy był jakiś efekt. Całość zajmowała mi ok godzinę i jakies 4h jak nie wiecej na doczyszczenie.

Wiele razy widziałem w telewizji ze stosuja inne gąbki, znacznie miękkie i tak nie rzuca pastą i efekt znacznie lepszy. I teraz pytanie:

Co polecicie? Chodzi mi jakie gąbki do polerowania i nakładania wosku, jaka pasta i jaki wosk? Mile widziane ogłoszenia z allegro lub jakis sklep internetowy.

Skuter ZIPP Vapor 50/80cm3 '06 --> Škoda Felicia 1.3 MPI '97 Kombi --> VW Polo III 1.3 '94 HB --> Fiat Punto II FL 1.9 JTD '00 HB --> Ford Focus MK1 1.8 16V '99 Kombi --> VW Golf IV 1.6 SR '98 HB / Opel Zafira A 2.0 DTI '02

Awatar użytkownika
Michał_1977
_
_
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM)
Kontakt:

Post autor: Michał_1977 » pt lip 04, 2014 06:41

SeDay pisze:Zrobiłem temat ale niepotrzebnie bo mogłem tutaj to napisać
Właśnie,więc podeślij mi link do tego tematu,żeby usunąć go :bajer:

Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „FAQ”