Przepustnica ma być zamknięta na zimnym silniku i w miarę rozgrzewania powinna się otwierać, za co odpowiada sprężyna bimetaliczna która jest w tej kopułce po prawej stronie z wężami wodnymi. Odkręć ją (3 wkręty) i zobacz czy ta sprężyna jest założona na dźwigienkę, która steruje tą przepustnicą. Ta przepustnica odpowiada za ssanie i najprawdopodobniej masz problemy z uruchomieniem zimnego silnika i większe spalanie.
Jak nie jest urwana to nie będzie problemu. Rób to na zimnym silniku, zamknij przepustnice i załóż sprężynę bez naciągania! Przed odkręceniem zaznacz w którym miejscu była kopułka albo znajdź oryginalne nacięcie i jak będziesz przykręcał to ustaw tak jak ma być bo inaczej ssanie będzie Ci się za późno wyłączać albo za szybko.
Szukaj problemu w połączeniu przesłony z dźwignią bimetalu. Dodaje kilka fotek jak to wygląda, ta dźwigienka ma być założona na ten żółty plastik który widać na drugim zdjęciu.
Jak nie możesz zamknąć jej na odpalonym silniku to znaczy, że siłownik pull down jest sprawny i dźwigienka jest założona. Kopułkę ssania tą przykręcaną na 3 wkręty ustawiłeś na znak?
Dzisiaj sprawdziłem wszystko i ssanie działa. Problem jest taki ze po prostu po odpaleniu się dusi i gaśnie. Wyglądało mi to na coś z mieszanka. Ustawiłem troszkę bogatszą, wyszło gdzieś 3,5obrotu od wręczone do oporu śruby i chodzi sporo lepiej. Sprawdzę wieczorem czy na zimnym będzie dobrze chodzić i czy nie zgaśnie.