TDI PD podłączenie pompy paliwa

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
wojti2001
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: wojti2001 » pt cze 27, 2014 20:40

Witam. Mam problem podczas podłączania pompy paliwa w moim 1.9 AJM. Według schematu i tego co wyczytałem w internecie komputer steruje przekaźnikiem pompy paliwa za pomocą pinu numer 80 przewód fioletowo-żółty. Odnalazłem ten przewód w puszce połączeń przy mechanizmie wycieraczek. We wtyczce jest przewód fioletowo żółty lecz w gnieździe jest już brak wyprowadzenia, co się zgadza gdyż oryginalnie nie posiadam pompy. Niestety jest coś nie tak. Po załączeniu stacyjki na tym kablu pojawia się -6,8v co jest zdecydowanie zbyt mało aby załączyć przekaźnik. Czy trzeba coś specjalnie załączać vag-comem w komputerze ?? A może muszę się podłączyć bezpośrednio przy wtyczce komputera, gdyż kabel który znalazłem nie odpowiada kablowi z pinu Nr 80. Chyba, że oryginalny przekaźnik pompy paliwa VW jest na 6v, bo ja podłączam uniwersalny na 12v, ale to też jest coś nie tak, gdyż pompa paliwa po załączeniu zapłonu powinna się uruchomić na jakies 2-3sec i wyłączyć a tutaj sie tak nie dzieje.

Proszę o radę.

MK IV AJM

jeryk10
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer

Post autor: jeryk10 » ndz cze 29, 2014 11:26

Na tym przewodzie ma się pojawić masa ,jeżeli nie posiadasz oryginalnie pompy,to sterownik może być w ten obwód nie wyposażony,bo by zgłaszał usterkę przekaźnika pompy . Nie miałem nigdy przyjemności tego robić chyba że ktoś coś takiego robił i mu się udało uruchomić pompę paliwa .

Awatar użytkownika
wojti2001
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: wojti2001 » czw lip 03, 2014 11:25

No ogolnie to masa sie pojawia, tylko ze to napiecie jest zbyt niskie. Przydalby sie chyba ktos kto grzebal w sterowniku silnika, moze trzeba to jakos zalaczyc

MK IV AJM

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”