Domykanie szyb

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

SebastianoS1987
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Domykanie szyb

Post autor: SebastianoS1987 » śr cze 04, 2014 23:00

Witam mam malutki problem,elektryk podpial mi nowa centralne do centralnego ale zapomnial zrobic domykania szyb,a nie chce do niego wracac bo sie troche wyglupil z cena.otoz mam dodatkowy kanal na centralce i domykanie szyb ktore chcialbym zrobic sam,a na dodatkowy kanal chcialem zrobic otwieranie szyb,czy moglby mi ktos doradzic gdzie sie wpiac zeby osiagnac taki cel???z gory bylbybm wdzieczny.Ps sterowanie zdajsie jest masa.pozdrawiam i z gory dzieki za odpowiedzi.

Sebastian

Awatar użytkownika
Mavrick
Forumowy spamer :)
Forumowy spamer :)
Kontakt:

Domykanie szyb

Post autor: Mavrick » czw cze 05, 2014 18:30

Domykanie musisz podlaczyc pod zamykanie drzwi (bodajze szary kabel w wiazce drzwiowej ktora idzie do zamka). Jezeli Twoja centralka steruje masa to musisz uzyc przekaznika. Taka mala uwaga jezeli masz niesprawne wkladki w drzwiach to proponuje Ci testowac domykanie siedzac w aucie bo podczas domykania szyb aktywuje sie funkcja blokady rygla (ktora uniemozliwia otwarcie auta od srodka) i impuls otwarcia drzwi moze nie wystarczyc (chodzi o dlugosc) na dezaktywacje. Rozblokowac mozesz ja tylko przekrecajac kluczyk w drzwiach lub w stacyjce. Probowalem ja u siebie jakos obejsc ale jak na razie mi sie ta sztuka nie udala...

zarak
Nowicjusz
Nowicjusz

Re: Domykanie szyb

Post autor: zarak » czw cze 05, 2014 19:28

Mavrick pisze: impuls otwarcia drzwi moze nie wystarczyc (chodzi o dlugosc) na dezaktywacje. Rozblokowac mozesz ja tylko przekrecajac kluczyk w drzwiach lub w stacyjce. Probowalem ja u siebie jakos obejsc ale jak na razie mi sie ta sztuka nie udala...

Jeśli impuls jest za krótki to wystarczy po drodze wstawić tranzystor, oraz odpowiednio dobrane rezystor oraz kondensator (zależnie jak długi ma być impuls) i przekaźnik (lub drugi tranzystor). Krótki impuls naładuje nam kondensator, który będzie rozładowywany (małym) prądem bazy tranzystora i sterować przekaźnik. Drugie wyjście to multiwibrator monostabilny
na tranzystorach lub NE555.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”