Witam i mam pytanie czy ktos moze mi pomoc bo mam nie maly problem (nawet 2)
mianowicie wczoraj wracajac z katowic A4 (jadac w strone wroclawia) jechalem swoim GTI 8v na pelen gaz (nie caly czas

) i wyciagnol tylko 170

cos nie tak ale mysle ze to wina wymiany silnika bo oryginalny zdechl (cos stalo sie z chlodzeniem bo MFA pokazal temp. oleju 198 stopni C, poszla uszczelka pod glowica , woda w cilinder i pogiely sie korbowody nie bylo co naprawiac-smierc po przejechaniu 315223km) po wymianie silnika (z wersji GT, ale z osprzetem z GTI [wiadomo szpryca i te sprawy

] to jest raczej GTI chociaz nie wiem moze ktos mi powie czym rozni sie sam silnik z modelu GT a GTI bo seryjnie GT ma 90KM a GTI 112 ale GT jest na MONOWTRYSKU) zaplon ustawilismy z ojcem na sluch zeby rowno chodzil, trzeba bylo tez troche podciagnac linke gazu zeby trzymal obroty bo troche nie rowno chodzil, i myslalem ze to jest powod takiej malej predkosci na dodatek mocna wialo w nasza strone(tam gdzie byl las po obu stronach auto wyciagnelo 180km/h ale cos malo bo stary silnik bez problemow wyciskal 190 a nawet 200 (LOL katalogowo 187 )to jest pierwszy problem.
Drugi to ten z olejem:
jak zjechalismy z A4 i nagle zaczela mrugac lampka oleju i zaczol piszczec komputer ale po redukcji biegu juz nie mrugala lampka

pomyslalem ze zaraz znowu padnie silnik bo stary zdech wlasnie w taki sposob ale wtedy bylo prawie 200 stopni a teraz 130 dziwne. i tu mam pytanie czy to moze byc wina tego ze olej po rozgrzaniu robi sie zbyt rzadki i nie zabezpiecza odpowiednio silnika przez co komputer informuje mnie ze nie ma oleju ?? aktualnie silnik jest zalany LOTOSem 15/40 mineralnym.
2 problemu nie mam jezdzac w swojej okolicy bo ciezko rozgrzac olej do ponad 120 stopni
a wiec mam te 2 problemy:
ze zbyt mala predkoscia MAX
i z tym olejem (chyba moze to MFA szwankuje)
nie wiem czy ktos sie z czyms takim spotkal ale z gory dzieki za pomoc