[MK3 1.8] Problemy z chlodzeniem [troszke dlugawe]

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

DiVeReK
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

[MK3 1.8] Problemy z chlodzeniem [troszke dlugawe]

Post autor: DiVeReK » ndz wrz 10, 2006 15:35

Witam wszystkich,
Dzisiaj mialem przygode z zagotowaniem wody... ale zaczne od poczatku.
Wczoraj cos mnie podkusilo i wymienilem w aucie czujnik temperatury ze starego nieoryginalnego na nowy oryginalny VW. Powod byl taki, ze wskaznik dziwnie pokazywal mi temperature, tzn. wskazywal w okolicach 100-110'C zamiast 90'C. Niedawno, w czasie upalow zrobilem nim jakies 1200km i w sumie problemow z chlodzeniem nie bylo.
Wczoraj wieczorem, wracajac od znajomego po wymianie czujnika na nowy, cos mi sie juz nie podobalo, tzn, silnik nagrzany a on mi pokazuje 40-50'C. No ale mysle sobie zobaczymy dzisiaj bo jade w dluzsza trase. No i niestety jadac sobie spokojnie (100km/h) wskazowka zaczela sie zblizac do 70'C. Mysle sobie no wreszcie cos drgnelo i chyba zaczyna byc normalnie. Na drodze jak zwykle byly jakies "utrudnienia", ruch wahadlowy, zatrzymuje auto na czerwonym swietle i widze chmure dymu spod maski (temp. na wskazniku okolo 70-80'C). Wyrzucil cala wode, a podejrzewam ze wentylator nawet nie drgnal :panna:. Dobrze, ze w poblizu byl staw, zalalem chlodnice, zwarlem na stale wentylator chlodnicy i jakos dogrzewajac sie na maksa goracym nawiewem z komory silnika, zeby utrzymywac temp. ponizej 60-70'C dojechalem do domu.
Prosilbym Was o jakies sugestie, co sprawdzic-wymienic ? Wiem juz na pewno, ze zaloze stary czujnik, ale co jeszcze ?

Dzieki wszystkim za rady,

PS. Jako edycja: termostat wymienialem jakos na poczatku lipca, dzialal, otwieral sie.
Ostatnio zmieniony ndz wrz 10, 2006 18:48 przez DiVeReK, łącznie zmieniany 2 razy.

Pozdrowienia ;)
Tomek

Awatar użytkownika
Smaczny
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: Smaczny » ndz wrz 10, 2006 15:40

DiVeReK pisze:Wiem juz na pewno, ze zaloze stary czujnik, ale co jeszcze ?
Od tego zacznij, zobacz co się będzie działo. Być może był wadliwy ten czujnik albo źle dobrany?

FORD
Fix Or Repair Daily

kawowy19
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: kawowy19 » ndz wrz 10, 2006 15:48

skoro sie zagotował to niekoniecznie wina tego ze sie wentylator nie włączył ale całkiem możliwe. Dlatego wróć dos tarego czujnika. Ale ja bym jeszcze radził sprawdzić termostat bo mógł sie nie otworzyć po prostu. Pozdrawiam!

bodzio_j
Lord GTI
Lord GTI
Kontakt:

Post autor: bodzio_j » ndz wrz 10, 2006 16:38

DiVeReK pisze: Wiem juz na pewno, ze zaloze stary czujnik, ale co jeszcze ?
Nie wiem czy to rozwiąże Twój problem. Czujnik podaje informację do wskaźnika. Źle działający nie spowoduje zagotowania płynu. Czas jakiś jeździłem z zepsutym czujnikiem od wskazań i nic się nie działo. Powody mogą być dwa - termostat, lub wyłącznik termiczny wentylatora.Wyłącznik jest w chłodnicy ( w mk3 chyba w górnej części)

DiVeReK
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: DiVeReK » ndz wrz 10, 2006 16:48

bodzio_j pisze:lub wyłącznik termiczny wentylatora.Wyłącznik jest w chłodnicy ( w mk3 chyba w górnej części)
Cholera, właśnie dokładnie o nim myślę :grrr: bo z tego co wiem, wentylator powinien się niezależnie od czujnika do wskazań temp. włączyć :-/ Jesteś pewny, że ten czujnik temp. wsadzany zaraz tuż przy głowicy silnika nie ma nic wspólnego z włączaniem wentylatora ?

Pozdrowienia ;)
Tomek

Awatar użytkownika
Adamtd
VW Baron
VW Baron

Post autor: Adamtd » ndz wrz 10, 2006 16:50

DiVeReK, napisz może też jaki Ty to masz silniczek.
A faktycznie wskazania z czujnika nie mają nic wspólnego z zagotowaniem, co nie oznacza że czujnik działa dobrze - trzeba go sprawdzić. Ale co do samego układu to faktycznie sprawdzenie czy otwiera się termostat i czy wyłacznik termiczny włacza wentylator

[ Dodano: Nie Wrz 10, 2006 16:51 ]
DiVeReK pisze:Jesteś pewny, że ten czujnik temp. wsadzany zaraz tuż przy głowicy silnika nie ma nic wspólnego z włączaniem wentylatora ?
Tak nie ma nic wspólnego

jest już nas troje i dlatego nie mam czasu odwiedzać formu.....

bodzio_j
Lord GTI
Lord GTI
Kontakt:

Post autor: bodzio_j » ndz wrz 10, 2006 16:51

DiVeReK pisze:Jesteś pewny, że ten czujnik temp. wsadzany zaraz tuż przy głowicy silnika nie ma nic wspólnego z włączaniem wentylatora ?
jestem pewny co do mk2, tam na pewno nie ma nic wspólnego.Sądzę też, że w mk3 jest podobnie. Płyn w silniku jest dość gorący i wiatrak kręciłby się cały czas.Termostat powinien pilnować temperatury, jak za wysoka to puszcza do chłodnicy, a jeśli jeszcze za mało, to wyłącznik termiczny włącza wiatrak. W mk2, jest na dole chłodnicy, a w mk3 podobno u góry.

DiVeReK
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: DiVeReK » ndz wrz 10, 2006 16:53

bodzio_j pisze:a w mk3 podobno u góry.
Tak, dokładnie, u góry, tam gdzie zwierałem przewody wentylatora żeby mi się kręcił cały czas na wolnych.

Pozdrowienia ;)
Tomek

bodzio_j
Lord GTI
Lord GTI
Kontakt:

Post autor: bodzio_j » ndz wrz 10, 2006 16:54

Podejrzewam termostat. Sprawdź czy wąż dolny idący do chłodnicy robi się gorący. Niewykluczone są też dwie usterki.

Awatar użytkownika
ddChavez
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: ddChavez » ndz wrz 10, 2006 17:10

Ma ktos moze fotki silnika ABD i moglby zaznaczyc gdzie ten czujnik sie znajduje? Chcialbym go wymienic bo mam zle wskazania a mechanik ze mnie sredni :blush:

Awatar użytkownika
Adamtd
VW Baron
VW Baron

Post autor: Adamtd » ndz wrz 10, 2006 17:19

ddChavez, a co to znaczy złe wskazania??

[ Dodano: Nie Wrz 10, 2006 17:25 ]
Obrazek

Awatar użytkownika
ddChavez
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: ddChavez » ndz wrz 10, 2006 17:26

Tzn 110st.
Dzieki za schemacik :)

Awatar użytkownika
Adamtd
VW Baron
VW Baron

Post autor: Adamtd » ndz wrz 10, 2006 21:03

ddChavez pisze:Tzn 110st.
Pokazuje czy tyle masz????

Kosior
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: Kosior » ndz wrz 10, 2006 22:00

Układ chłodzenia to w MK3 temat rzeka. Problem z tymi czujnikami mial chyba karzdy. Może podczas wymiany czujnika, układ się nie odpowietrzył(choć mało prawdopodobne)lub zapchała się rórka wyrównawcza. Ja sam mam mały dylemat w swoim golfiku, temperatura jaką mi pokazuje to 95-100*C i sam niewiem czy to wina nie do końca otwierającego sie termostatu czy faktycznie taka temperatura jest, może czujniktemperatury. Co z tego że kupie nowy orginalny, który i tak będzie pokazywał temperature 110C.(ponoć co trzeci czujnik jest dobry)

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”