[MK2]

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Alec
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

[MK2]

Post autor: Alec » ndz wrz 10, 2006 16:00

Witam i mam pytanie czy ktos moze mi pomoc bo mam nie maly problem (nawet 2)
mianowicie wczoraj wracajac z katowic A4 (jadac w strone wroclawia) jechalem swoim GTI 8v na pelen gaz (nie caly czas :) ) i wyciagnol tylko 170 :blush: cos nie tak ale mysle ze to wina wymiany silnika bo oryginalny zdechl (cos stalo sie z chlodzeniem bo MFA pokazal temp. oleju 198 stopni C, poszla uszczelka pod glowica , woda w cilinder i pogiely sie korbowody nie bylo co naprawiac-smierc po przejechaniu 315223km) po wymianie silnika (z wersji GT, ale z osprzetem z GTI [wiadomo szpryca i te sprawy :hmm: ] to jest raczej GTI chociaz nie wiem moze ktos mi powie czym rozni sie sam silnik z modelu GT a GTI bo seryjnie GT ma 90KM a GTI 112 ale GT jest na MONOWTRYSKU) zaplon ustawilismy z ojcem na sluch zeby rowno chodzil, trzeba bylo tez troche podciagnac linke gazu zeby trzymal obroty bo troche nie rowno chodzil, i myslalem ze to jest powod takiej malej predkosci na dodatek mocna wialo w nasza strone(tam gdzie byl las po obu stronach auto wyciagnelo 180km/h ale cos malo bo stary silnik bez problemow wyciskal 190 a nawet 200 (LOL katalogowo 187 )to jest pierwszy problem.
Drugi to ten z olejem:
jak zjechalismy z A4 i nagle zaczela mrugac lampka oleju i zaczol piszczec komputer ale po redukcji biegu juz nie mrugala lampka :foch: pomyslalem ze zaraz znowu padnie silnik bo stary zdech wlasnie w taki sposob ale wtedy bylo prawie 200 stopni a teraz 130 dziwne. i tu mam pytanie czy to moze byc wina tego ze olej po rozgrzaniu robi sie zbyt rzadki i nie zabezpiecza odpowiednio silnika przez co komputer informuje mnie ze nie ma oleju ?? aktualnie silnik jest zalany LOTOSem 15/40 mineralnym.

2 problemu nie mam jezdzac w swojej okolicy bo ciezko rozgrzac olej do ponad 120 stopni

a wiec mam te 2 problemy:
ze zbyt mala predkoscia MAX
i z tym olejem (chyba moze to MFA szwankuje)

nie wiem czy ktos sie z czyms takim spotkal ale z gory dzieki za pomoc :grin:

Awatar użytkownika
Smaczny
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: Smaczny » ndz wrz 10, 2006 16:02

Kiedy wymieniałeś ostatnio olej?

FORD
Fix Or Repair Daily

Alec
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: Alec » ndz wrz 10, 2006 16:11

olej byl wymienieony przy wymianie silnika bylo to w lipcu, jakies 2500km temu
w sumie olej jest nowy;
moze zly do GTI (za wysokie temperatury)

[ Dodano: 10 Wrz 2006 16:33 ]
przypomnial mi sie jeszcze jeden problem bo cos dziwnie glosno chodzi mi skrzynia biegow a jak wcisne sprzeglo to slychac tylko prace silnika ale na luzie jak puszcze sprzeglo to znowu :otepienie: mam tak od momentu kupienia - bedzie juz ponad 2 lata i z 40 tys km i nie wplywa to na jazde tyle ze troche wkurza, chodzi jak zdalnie sterowane autko (ludzie sie gapia i mysla ze to G60 :grin: jak by turbina byla)
i wlasnie czy to moze bys powod ze skrzynia ma za malo oleju (jesli tak to gdzie jest miejsce gdzie moge sprawdzic stan i jaki olej moge dolac)
a moze ona tak ma chodzic bo u mnie na ulicy jest merol co tez tak chodzi

bodzio_j
Lord GTI
Lord GTI
Kontakt:

Post autor: bodzio_j » ndz wrz 10, 2006 16:45

Alec, napisz jaki miałeś silnik, a jaki masz teraz. Chodzi o typ, nie ma silników GT, GTI, to wersje samochodów (wyposażenie,itp).Silniki 1.8 mają różne moce, od chyba 90 do 129KM.
Co do brzęczenia sygnału oleju, to faktycznie przegrzałeś chyba olej, zrobił się rzadki i spadło ciśnienie - stąd "brzęczyk"

Alec
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: Alec » ndz wrz 10, 2006 16:57

tamten co mialem to byl EV (82kW) a teraz mam GX (66kW) ;

moce w kW wziolem ze strony, oba silniki 1.8 ofkoz (i raczej sie nie roznia)

i mam tu takie pytanie bo mnie nurtuje czy dalo by sie zalozyc szpryce(i osprzet) do silnika 1.3 :hmm: wiem ze to smieszne ale chyba mozliwe

czyli olej jezt zly do GTI bo nie wytrzymuje takiej temperatury, tak?

jezeli to wina oleju to moze mi ktos powiedziec jakis dobry minerlany, bo nie bede ryzykowal i wlewal syntetyka :otepienie:
Ostatnio zmieniony ndz wrz 10, 2006 17:00 przez Alec, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Adamtd
VW Baron
VW Baron

Post autor: Adamtd » ndz wrz 10, 2006 16:57

Alec pisze: i tu mam pytanie czy to moze byc wina tego ze olej po rozgrzaniu robi sie zbyt rzadki i nie zabezpiecza odpowiednio silnika przez co komputer informuje mnie ze nie ma oleju ??
I tak właśnie jest. Ale teraz napisz kiedy zniknął sygnał - kiedy zmniejszyłeś prędkość samochodu czy kiedy zwiększyłeś prędkość obrotową silnika? Jak szybko wtedy jechałeś? Czy sygnał sie jeszcze pojawił czy nie?

jest już nas troje i dlatego nie mam czasu odwiedzać formu.....

bodzio_j
Lord GTI
Lord GTI
Kontakt:

Post autor: bodzio_j » ndz wrz 10, 2006 17:00

Alec, nie wiem jaki masz problem z tą prędkością. Miałeś silnik o mocy 111KM, teraz masz 90KM i jesteś zdziwiony, że wolniej jeździ. To jest 20KM mniej.

Alec
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: Alec » ndz wrz 10, 2006 17:32

na na autostradzie cisnolem nan stop ponad 140 km/h
a bzyczek i lampka zapalila sie jak bylem na zjezdzie, (temp. oleju ok 125stopni i trwalo to moze 3 sekundy) wiec sila rzeczy zmniejszylem predkosc i wtdy spoko nic nie bylo ale potem prosta i znowu to ja hamuje i sie wyloczylo potem oszczedzalem go temp. spadla do 90 stopni i juz niec sie nie dzialo.
Nawet potem sie pokazaly jakis 2 kozaki jeden w Golfie 4 TDI a 2 w Astrze II ale droga byla kreta i wymiekli :hmm:

[ Dodano: 10 Wrz 2006 17:36 ]
tyle ze silniki sa identyczne w parametrach roznia sie tylko wtryskiem a ja wziolem swoj z GTI (wtrysk wielopunktowy) a ten GX byl seryjnie na monowtrysku wiec powinien miec kopa jak GTI ale to chyba wina tego ze zaplon jest opuzniony trzeba go przyspieszyc bo mam odciecie obrotow przed czerwonym polem a powinno byc na koncu czerwonego pola wiec roznica jest spora, musze jechac na stroboskop i to zrobic jak cos to powiem jak wyszlo

[ Dodano: 10 Wrz 2006 17:44 ]
bodzio z tego co wiem to wlasnie ten wtrysk daje tego kopa w GTI bo silniki sa identic :)

Awatar użytkownika
Adamtd
VW Baron
VW Baron

Post autor: Adamtd » ndz wrz 10, 2006 21:02

Alec pisze:ale to chyba wina tego ze zaplon jest opuzniony trzeba go przyspieszyc bo mam odciecie obrotow przed czerwonym polem a powinno byc na koncu czerwonego pola wiec roznica jest spora
Co ma odcięcie zapłonu do przestawionego zapłonu???
Sorry ale powiem to może brutalnie - jak jeździsz na czerwoną kreskę obrotami to się nie dziw że w tak starym aucie uśmiercasz silniki i masz problemy ze smarowaniem. To zupełnie tak jakbyś staruszkowi kazał biegać maratony. Owszem może i przebiegnie ale długo nie pożyje.
Kontrolka od ciśnienia oleju właczyła Ci się napewno od zbyt wysokiej temp oleju - zbytno spadła jego gęśtość

jest już nas troje i dlatego nie mam czasu odwiedzać formu.....

Alec
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: Alec » ndz wrz 10, 2006 23:41

Wcale nie mowie ze zyluje silnik az do konca obrotomierza, chodzi mi tylko o to ze odciecie zaplonu powinno byc tak ustawione zeby blokowac silnik na koncu czerwonego pola, a teraz mam ustawione duzo przed poczatkiem czerwonego pola, poza tym wiez ze nie powinno sie go az tak wysoko krecic bo raz to nie zdrowe dla silnika a po drugie to nie ma sensu bo MOC MAX wypada na okolo 5400 obr. i dalej sa straty na przyspieszeniu,
mi chodzi o to ze to jest powod tego ze auto nie jedzie jak wczesniej(bo wlasnie zaplon jest za bardzo opuzniony) przez co jadac na 5 biegu silnik jest blokowany, a ma jeszcze tysiac obrotow do czerwonego pola; poza tym on powinien krecic sie do konca czerwonego pola i dopiero wtedy miec odciecie zaplonu.

w passacie B1 jakiego mialem silnik krecil sie do konca, w golfie MK1 GTI tak samo

i tak musze ustawic ten zaplon bo auto za wolno przyspiesza a to zalezy juz od zaplonu
tu wszystko mi sie o niego rozbija :D

bodzio_j
Lord GTI
Lord GTI
Kontakt:

Post autor: bodzio_j » pn wrz 11, 2006 02:35

Alec pisze:tyle ze silniki sa identyczne w parametrach roznia sie tylko wtryskiem
nadal nie wiem o czym piszesz. Przedtem miałeś zupełnie inny silnik niż teraz, sam podałeś moce. A to, że mają taka samą pojemność o niczym nie świadczy. I napiszę raz jeszcze. GT i GTI to nie są silniki.

Alec
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: Alec » pn wrz 11, 2006 15:22

mi chodzi o to ze po dodaniu szprycy w silniku GX moc musi wzrosnac, sam widzialem jak jedynki tak przerabiali zeby mialy kopa;

P.S.
ja nie przekladalem calego silnika (z osprzetem, tylko blok i glowica)
a watpie zeby blok silnika i glowica sie roznily w GX i w EV bo sa takie same
zrozumialbym roznice w osiagach jak silniki mialy by inne parametry ale sa identyczne,

P.S.
dzisiaj sprawdzilem mojego golf'a z normalnym golfem GT (silnik tez GX) i wiecie co..
nie mial szans na prostej 200m.
wiec na 100% moj ma ponad 90KM tyle ze brak mu predkosci MAX. bo przyspiesza tylko troche gorzej od starego silnika.

Awatar użytkownika
Pinhead
Forum Master
Forum Master

Post autor: Pinhead » pn wrz 11, 2006 15:39

Problem z olejem który opisałeś to jego spadek ciśnienia. A wiele przyczyn spadku ciśnienia oleju nie ma :) Panewki, pompa, słaby olej nie trzymający lepkości. Jak go zalewasz taką padliną najtańszą jak Lotos mineralny to nikogo nie powinno dziwić jeśli będzie tracił lepkość przy ostrej jeździe. Ten olej jest skierowany do całkowicie innej grupy kierowców :)
dzisiaj sprawdzilem mojego golf'a z normalnym golfem GT (silnik tez GX) i wiecie co..
nie mial szans na prostej 200m.
wiec na 100% moj ma ponad 90KM tyle ze brak mu predkosci MAX.
A z czego wynika prędkość maksymalna jak nie z mocy maksymalnej ? :panna: Zbyt pochopne wnioski wyciągasz z takich "testów".

=-Pinhead-=

Alec
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: Alec » pn wrz 11, 2006 15:57

no w moze nie calkiem V-MAX zalezy od KM ale mozna tak przyjac(liczy sie tez skrzynia); mi chodzilo o to ze jak wymieniam tylko silnik(blok i glowica)(a caly osprzet mam ze starego) to zdziwila mnie wlasnie zbyt mala V-MAX. i tu jest moje pyt. czy to moze zalezec od czegos wiecej niz od ustawienia zaplonu, bo reszta jest ustawiona na znakach(rozrzad itp.)

[ Dodano: 11 Wrz 2006 15:59 ]
dodam ze zaplon jest opozniony

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”