1.9 SDI Dodatkowa Klimatyzacja manualna JAK DOŁOŻYĆ?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam wszytskich. mam pytanko. Czy orientował sie ktos z kolezanek/kolegów czy i jak mozna dołożyć klimatyzację manualną do Golfa IV? Silnik 1.9 SDi 1999 r. Czy to jest opłacalne i czy jest dużo przeróbek w elektronice? Z góry dziękuję za odpowiedzi... Dodam ze jestem mechanikiem, tylko nie wiem jak bedzie z elektroniką...
A SDI to nie za słaby silnik do klimy? A i osobiście bym olał, za dużo roboty.
Eyk88 ciekawa teoria. Jakoś fabryka wypuszczała SDI z klimą. Montaż klimy jest do ogarnięcia kwestia tylko kosztów i chęci bo musisz wywalić całą deskę z auta. Sama elektryka to żaden problem. Najgorzej jest wybebeszyć wnętrze. Ale jak masz chęci to poniżej tysiąca spokojnie zrobisz i możesz nawet uderzyć w automatyczna klimatyzację.
Myślę że ten temat cię zainteresuje
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f= ... i#p5662598
Stąd info mam, SDI ma 50kW.* klimatyzacja elektroniczna „Climatronic” dla silników o mocy od 55kW;
Czytaj wiecej: http://www.vwgolf.pl/dane-techniczne/vw-golf-mk4/" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: 1.9 SDI Dodatkowa Klimatyzacja manualna JAK DOŁOŻYĆ?
Dziekuje ci kolego za odpowiedz. Jesli chodzi o wnetrze to zaden problem, robię przekładki anglików... Widzialem tamten temat ale nie pisze o elektryce jak gdzie co z czym połaczyc. Chce zamontowac manualna klime zreszta taka chce klient i nie wiem czy mu robic to czy nie. Wydzje mi sie ze za robote to z tysiaka trzeba liczyc...Jarek_NS pisze:Eyk88 ciekawa teoria. Jakoś fabryka wypuszczała SDI z klimą. Montaż klimy jest do ogarnięcia kwestia tylko kosztów i chęci bo musisz wywalić całą deskę z auta. Sama elektryka to żaden problem. Najgorzej jest wybebeszyć wnętrze. Ale jak masz chęci to poniżej tysiąca spokojnie zrobisz i możesz nawet uderzyć w automatyczna klimatyzację.
możnarado084 pisze:czy i jak mozna dołożyć klimatyzację manualną do Golfa IV? Silnik 1.9 SDi 1999 r
montowałem do golfa 3 1Y czyli 64KM i było OK - oczywiście klima z golfa 4.Eyk88 pisze:A SDI to nie za słaby silnik do klimy?
rado084, potrzebne rzeczy to nagrzewnica klimy (lub climatronic) z panelem i wiązką nagrzewnicy, podstawa kompresora, kompresor, rurki klimy, sterownik wentylatorów, wentylator mały, obudowa wentylatorów, chłodnica klimy, no i trochę przewodów. Jak kupujesz elementy to z wtyczkami
Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć
regulamin działu technicznego
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR , A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR , A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5
Do Seicento niby też się da założyć, ale jak to będzie chodzić? Ze 30 kilo masy dojdzie i dodatkowe obciążenie dla silnika.grg474 pisze: montowałem do golfa 3 1Y czyli 64KM i było OK - oczywiście klima z golfa 4.
A Golf 3 lżejszy sporo więc 64KM w nim mniejszą masę musiały napędzać.
Ja tam wolę w chłodzie nawet jak wolniejEyk88 pisze:Do Seicento niby też się da założyć, ale jak to będzie chodzić? Ze 30 kilo masy dojdzie i dodatkowe obciążenie dla silnika.
A Golf 3 lżejszy sporo więc 64KM w nim mniejszą masę musiały napędzać.
ile?? ty wogóle miałeś te klamoty kiedyś w ręku? nagrzewnica klimy różni się od zwykłej klimy masą ok 0,5-1 kg. Podstawa kompresora - nie wazy nawet 0,5 kg. Rurki klimy ok 0,5 kg. Chłodnica klimy + wentylatory jakieś 3kg i kompresor dajmy nawet 4kg = 9- no niech będzie 10 kg. Rozumiem, że pasażerów nie zabierasz bo to zbędny balast dla auta.Eyk88 pisze:Ze 30 kilo masy dojdzie
Obciążenie dla silnika przez kompresor - no fakt troszkę czuć. Rozumiem że nagłośnienia ludziom też nie pozwalasz montować bo nagłośnienie = pobór prądu = obciążenie silnika przez alternator. Opony max 175 bo dla tego silnika to też zbędne obciążenie - daj spokój. SDI to nie wyścigówka a przejedź 500km bez klimy i 500km z klimą to pogadamy.
Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć
Dokładnie Tak jak kolega grg474 pisze... SDi to nie Benzyna z tą samą ilością KM TTo powiem klientowi zeby przyjechał golfiaczkiem na mały swap
Słuszna decyzja. Tylko ja bym się chyba zdecydował na klime automatyczną.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Sent from my iPhone using Tapatalk
montaż prawie taki sam - różnica w innej nagrzewnicy oraz dodatkowo czujnik temp zewnętrznej i czujnik nasłonecznieniaJarek_NS pisze:Tylko ja bym się chyba zdecydował na klime automatyczną.
grg474 do manuala chyba też trzeba mieć czujnik temperatury zewnętrznej bo coś musi ją wyłączyć poniżej 5 st. Różnica w cenie nieduża a uciechy kupa.
to nie jest typowy czujnik w klimie - czujnik climatronic działa jak rezystor, czujnik klimy działa jak czujnik na chłodnicy - załącz/rozłączJarek_NS pisze:do manuala chyba też trzeba mieć czujnik temperatury zewnętrznej bo coś musi ją wyłączyć poniżej 5 st.