[vento] Kiedy wymienić klocki hamulcowe?

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

kodek
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

[vento] Kiedy wymienić klocki hamulcowe?

Post autor: kodek » sob wrz 09, 2006 19:14

Kupiłem vw vento. Przejechałem ponad 40 tys (nie wiem kiedy były zmieniane) i pewnie trzeba by zmienić klocki hamulcowe. Jak stwierdzić czy już czas na wymianę. Nic nie piszcy nie stuka hamuje ok ale nie chcę przespać tego momentu żeby nie poniszczyć tarcz. Jak to najlepiej sprawdzić. Auto z 1994 roku i z tego co wiem to nie ma czujników zużycia.
Ostatnio zmieniony sob wrz 09, 2006 23:00 przez kodek, łącznie zmieniany 1 raz.

kodek

michal_777
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: michal_777 » sob wrz 09, 2006 19:22

Witam, chyba najlepsza metoda na sprawdzenie stanu klackow jest podniesienia auta, zdjecie kola i oblukanie ile jeszcze pozostalo elementu ciernego na klacku, tylk otrzeba sprawdzixc obydwa klacki bo niekiedy moze byc tak ze jednego polowa a 2 sama blacha :bigok: Pozdrawiam

kodek
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: kodek » sob wrz 09, 2006 19:26

jak to ocenić? Jak grube powiny być klocki? Można czekać do końca?

kodek

Awatar użytkownika
vwarek
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Auto: Bora
Silnik: AQN

Post autor: vwarek » sob wrz 09, 2006 19:30

Wartość graniczna klocków 7mm razem z podstawą czyli z blachą. Zmierz też tarcze bo niewykluczone że będą kwalifikować się do wymiany.

The quieter you become, the more you are able to hear...

Obrazek

Awatar użytkownika
Karlos87
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: Karlos87 » sob wrz 09, 2006 21:14

ja jeździłem do czasu tarcia.miałem przy sobie nowe klocki.w momecie kiedy odczułem tarcie podjechałem po drodze do pierwszego warsztatu.'i po frytkach' :bigok:

Lubię gdy murzyn bije w kokos

Awatar użytkownika
vwarek
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Auto: Bora
Silnik: AQN

Post autor: vwarek » sob wrz 09, 2006 21:21

Karlos87 pisze:ja jeździłem do czasu tarcia
Tarcia czego? Bo jeśli tarcia blachy klocka o tarczę to wybacz ale moim zdaniem ani to mądre ani bezpieczne... :|

The quieter you become, the more you are able to hear...

Obrazek

michal_777
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: michal_777 » sob wrz 09, 2006 21:22

Karlos87 pisze:ja jeździłem do czasu tarcia.miałem przy sobie nowe klocki.w momecie kiedy odczułem tarcie podjechałem po drodze do pierwszego warsztatu.'i po frytkach' :bigok:
Teraz wez pod uwage to e np mogly Ci sie skonczyc klocki w momencie gdy jechales powiedzmy 140 km/h i nagle trzeba bylo wychamowac bo costam.... naciskasz a t uzonk bo cos nie chamuje tak jak pwinno i skyszysz skropny odglos tarcia...raz ryzykujesz troche a 2 ze mozna tarcze zrypac a to kolejny wydatek. Ja zawsze gdy wiem ze mam slabe sklcki trzn na wykonczeniu t oczesciej je strawdzam a jak juz sa bardzo cienkie to wymiana i tyle. Te 3 mm warstwy ciernej z klocka ktorejy wymontujemy i wywalimy nikogo nie zrujnuje a moze tylko uratowac :) Kadzy robi jak uwaza... jego wybor

Awatar użytkownika
kiss
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer

Post autor: kiss » sob wrz 09, 2006 21:58

Nie ma chyba lepszego sposobu jak po prostu oględziny wzrokowe.
Dają 100% pewności

Awatar użytkownika
Karlos87
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: Karlos87 » sob wrz 09, 2006 23:02

z całym szacunkiem macie racje powinno sie wymieniać zanim nastąpi tarcie .ale nie jest tak jeśli podczas hamowania nagle nastęuje tarcie i nagle nie ma hamowania [-( wszystko stopniowo.zanim zupełnie sie wytrze klocek to dawno będzie wymieniony na nowy bo warsztatów jest od groma

Lubię gdy murzyn bije w kokos

lenek5
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: lenek5 » ndz wrz 10, 2006 20:09

Witam mam też vento i właśnie śćągłem zaciski z tylnego hamulca tarczowego ,a dlatego ponieważ nieodbijał ręczny okazało się że prowadnice przyrdzewiały .Zastanawiam się czy można przetoczyć tarcze .? A cha i jeszcze jedno co może być z ręcznym jak nieodbija linka dobra .I jakie tarcze polecacie i klocki wmiarę cena i jakość ????????

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » ndz wrz 10, 2006 20:31

lenek5 pisze:A cha i jeszcze jedno co może być z ręcznym jak nieodbija linka dobra .
Jeśli linka dobra, zaciski już wyczyściłeś to zobacz czy dźwignie o które zaczepia się linkę przy zacisku swobodnie odbijają. W razie potrzeby można je próbować rozruszac porządnie w obie strony, wyciągając wpierw plastykowy kołek ograniczający ruch dźwigni w kierunku powrotu i lejąc pod uszczelkę koło dźwigni płyn hamulcowy.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

vpil
Ma gadane
Ma gadane
Auto: Golf 7
Silnik: Czca

Post autor: vpil » ndz wrz 10, 2006 20:48

Stan klocków ocenisz po zdjęciu koła, nie polecam jeździć aż zacznie ocierać metal o tarcze, bo raz to niebezpieczne, a dwa to możesz zniszczyć tarcze.
Ja osobiście gdy mam około 3-4 mm okładziny to wymieniam na nowe bo koszt niewielki, a czuje się bezpieczniej.
Polecam Ci klocki Ferodo cena około 100zł, lub tańsze ale również dobre firmy Lukas.

Pozdrawiam.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”