[vento] Kiedy wymienić klocki hamulcowe?
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
[vento] Kiedy wymienić klocki hamulcowe?
Kupiłem vw vento. Przejechałem ponad 40 tys (nie wiem kiedy były zmieniane) i pewnie trzeba by zmienić klocki hamulcowe. Jak stwierdzić czy już czas na wymianę. Nic nie piszcy nie stuka hamuje ok ale nie chcę przespać tego momentu żeby nie poniszczyć tarcz. Jak to najlepiej sprawdzić. Auto z 1994 roku i z tego co wiem to nie ma czujników zużycia.
Ostatnio zmieniony sob wrz 09, 2006 23:00 przez kodek, łącznie zmieniany 1 raz.
kodek
-
michal_777
- Mały gagatek

- Kontakt:
-
michal_777
- Mały gagatek

- Kontakt:
Teraz wez pod uwage to e np mogly Ci sie skonczyc klocki w momencie gdy jechales powiedzmy 140 km/h i nagle trzeba bylo wychamowac bo costam.... naciskasz a t uzonk bo cos nie chamuje tak jak pwinno i skyszysz skropny odglos tarcia...raz ryzykujesz troche a 2 ze mozna tarcze zrypac a to kolejny wydatek. Ja zawsze gdy wiem ze mam slabe sklcki trzn na wykonczeniu t oczesciej je strawdzam a jak juz sa bardzo cienkie to wymiana i tyle. Te 3 mm warstwy ciernej z klocka ktorejy wymontujemy i wywalimy nikogo nie zrujnuje a moze tylko uratowacKarlos87 pisze:ja jeździłem do czasu tarcia.miałem przy sobie nowe klocki.w momecie kiedy odczułem tarcie podjechałem po drodze do pierwszego warsztatu.'i po frytkach'
z całym szacunkiem macie racje powinno sie wymieniać zanim nastąpi tarcie .ale nie jest tak jeśli podczas hamowania nagle nastęuje tarcie i nagle nie ma hamowania
wszystko stopniowo.zanim zupełnie sie wytrze klocek to dawno będzie wymieniony na nowy bo warsztatów jest od groma
Lubię gdy murzyn bije w kokos
Witam mam też vento i właśnie śćągłem zaciski z tylnego hamulca tarczowego ,a dlatego ponieważ nieodbijał ręczny okazało się że prowadnice przyrdzewiały .Zastanawiam się czy można przetoczyć tarcze .? A cha i jeszcze jedno co może być z ręcznym jak nieodbija linka dobra .I jakie tarcze polecacie i klocki wmiarę cena i jakość ????????
- Paweł Marek
- V.I.P.

Jeśli linka dobra, zaciski już wyczyściłeś to zobacz czy dźwignie o które zaczepia się linkę przy zacisku swobodnie odbijają. W razie potrzeby można je próbować rozruszac porządnie w obie strony, wyciągając wpierw plastykowy kołek ograniczający ruch dźwigni w kierunku powrotu i lejąc pod uszczelkę koło dźwigni płyn hamulcowy.lenek5 pisze:A cha i jeszcze jedno co może być z ręcznym jak nieodbija linka dobra .
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
-
vpil
- Ma gadane

- Auto: Golf 7
- Silnik: Czca
Stan klocków ocenisz po zdjęciu koła, nie polecam jeździć aż zacznie ocierać metal o tarcze, bo raz to niebezpieczne, a dwa to możesz zniszczyć tarcze.
Ja osobiście gdy mam około 3-4 mm okładziny to wymieniam na nowe bo koszt niewielki, a czuje się bezpieczniej.
Polecam Ci klocki Ferodo cena około 100zł, lub tańsze ale również dobre firmy Lukas.
Pozdrawiam.
Ja osobiście gdy mam około 3-4 mm okładziny to wymieniam na nowe bo koszt niewielki, a czuje się bezpieczniej.
Polecam Ci klocki Ferodo cena około 100zł, lub tańsze ale również dobre firmy Lukas.
Pozdrawiam.