bylo zalane olejem i lopatki byly spekane, tak mowil ale jak bylo na prawde kij wie. tak czy siak dzis odebralem i jest ok, zbiera sie ladnie i rwie do przodu. powiedzial mi tez, ze powinienem wymienic egr bo cieknie, co uwazacie sprawdzic najpierw uszczelke czy wymieniac? dla pogladu wklejam fotkeelemenateur pisze:A na jakiej podstawie stwierdził, że turbo na wykończeniu?
Temat o notlaufie,czyli problemy z turbiną i nie tylko
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Re: Temat o notlaufie,czyli problemy z turbiną i nie tylko
-
- Nowicjusz
Dostalem dzisiaj turbinke z serwisu :] swieci sie teraz jak psu jaj.. Tylko moje pytanie do was jest takie iz na karcie gwarancyjnej napisane jest zeby turbine zalac olejem silnikowym. Wiem gdzie go wlac ale ile go wlac i czy go wlewac kiedy turbine mam wyjeta jeszcze czy jak zamontuje i wtedy ?
-
- Forum Master
- Auto: Bora
- Silnik: ARL
Jak zamontujesz,po podłączeniu przewodu powrotu oleju,a przed podłączeniem przewodu zasilającego.
Re: Temat o notlaufie,czyli problemy z turbiną i nie tylko
Witam, czytam ten wątek czytam i sam już nie wiem w czym może być u mnie problem.
Otóż, jeżdżę dużo w trasie ale jak z niej zjadę to około 200km robię w mieście i za każdym razem mam ten sam problem tj.
Po przejechaniu około 20-40km w mieście, turbina już nie kręci, szybki wypad za miasto 2-3-4 do około 4tys. i wszystko gra. Wracam do miasta, w którym jak się tylko rozgrzeje silnik to nie ma ze mną lekko, i już po przejechaniu 10-20km znowu to samo, turbo trup, na jakimś lepszym odcinku odblokowanie i wszystko gra na kolejne 20-30km i tak w kółko.
Ostatnio leciałem z trasy zajechałem na ozonowanie silnik pochodził 20min na postoju i już pupa, turbo nie kręci, znowu but w podłogę i w końcu załapał.
Podczas "odblokowywania" jak odwiesi się turbo to jakoś tam strasznie mi go nie przedmuch.uje z nagarów itd. bo za mną nie ma czarnej chmury.
Co może być?
Otóż, jeżdżę dużo w trasie ale jak z niej zjadę to około 200km robię w mieście i za każdym razem mam ten sam problem tj.
Po przejechaniu około 20-40km w mieście, turbina już nie kręci, szybki wypad za miasto 2-3-4 do około 4tys. i wszystko gra. Wracam do miasta, w którym jak się tylko rozgrzeje silnik to nie ma ze mną lekko, i już po przejechaniu 10-20km znowu to samo, turbo trup, na jakimś lepszym odcinku odblokowanie i wszystko gra na kolejne 20-30km i tak w kółko.
Ostatnio leciałem z trasy zajechałem na ozonowanie silnik pochodził 20min na postoju i już pupa, turbo nie kręci, znowu but w podłogę i w końcu załapał.
Podczas "odblokowywania" jak odwiesi się turbo to jakoś tam strasznie mi go nie przedmuch.uje z nagarów itd. bo za mną nie ma czarnej chmury.
Co może być?
-
- Nowicjusz
Dziwne troche te objawy :] Na trasie jak jezdzisz to chodzi ladnie nie odlacza ni nic tak ? Mialem znajomego ktory mial pasata b5 i strasznie mu silnik klekotal i ogolnie mial strasznego mula i w tedy mechanik zalecil mu wyje**** katalizatora gdyz byl on zapchany i dlatego tak sie dzialo. Pomoglo mu to :] Sprawdz jak mieszek i czy szczelne przewody masz wszystkie zarowno jak te cienkie od podcisnienia oraz te grube od intercoolera.
No wygląda to tak jakby coś się zapychał przy pracy podczas postoju na wolnych obrotach (postój na światłach, pod sklepem blokiem itd.) a jak lecę w trasie to i 500km przeleci bez problemu i na 4 i 5 biegu ciągnie powyżej 140 bez problemu, nie ma żadnego trybu awaryjnego lub padaki przy 120km/h.
Będę na weekend w domku to sobie go dokładnie obejrzę w garażu może jakiś wężyk jest palnięty bo z izolacji lekko obdarte ale wyglądają jakby ktoś niedawno się nimi zajmował.
Będę na weekend w domku to sobie go dokładnie obejrzę w garażu może jakiś wężyk jest palnięty bo z izolacji lekko obdarte ale wyglądają jakby ktoś niedawno się nimi zajmował.
-
- Nowicjusz
Posprawdzaj i najlepiej jeszcze jakbys zamienil od kogos zawor n75 by jego sprawdzic czy on nie wadliwy.
Właśnie wróciłem z weekendowego tripu i parę razy zacięło mi się turbo. I odblokowywało się dopiero po zgaszeniu silnika i zapaleniu go i już na jedynce w okolicach 3tys łapało. A jak go kręciłem bez gaszenia to nic trup.
Dodam jeszcze, że ostatnio czy to na postoju czy podczas jazdy, przy dodawaniu gazu słyszę jakby lekki świst w sumie nie sprawdzałem gdzie, ale nie widać czarnego dymu z okolic IC ani z wydechu.
Dodam jeszcze, że ostatnio czy to na postoju czy podczas jazdy, przy dodawaniu gazu słyszę jakby lekki świst w sumie nie sprawdzałem gdzie, ale nie widać czarnego dymu z okolic IC ani z wydechu.
Moje objawy w AFN to prędkość max 100km/h obroty bodajże 2000 min. W zasadzie to od 80km/h kiepsko ciągnie,no ale prędkość max to 100km/h i nic więcej.
Jestem po czyszczeniu N75,jeszcze nie zdążyłem przetestować czy się polepszyło,ale zapewne nie bo w N75 mogłem dmuchnąć swobodnie w każdą z 3 dziurek.
Gaszenie i ponowne odpalenie silnika nic nie daje,odpuszczanie gazu również nie przynosi rezultatu.
Jestem po czyszczeniu N75,jeszcze nie zdążyłem przetestować czy się polepszyło,ale zapewne nie bo w N75 mogłem dmuchnąć swobodnie w każdą z 3 dziurek.
Gaszenie i ponowne odpalenie silnika nic nie daje,odpuszczanie gazu również nie przynosi rezultatu.
Nesill sprawdź czy nie dostaje się lewe powietrze gdzieś i czy masz wszystko szczelne,podmień zawór n75 i sprawdź czy gruszkę masz dobrą.
Już doszedłem w czym problem, mam EGR do zaślepienia i dolot do wyczyszczenia. Niedawno kupiłem samochód i dopiero teraz doczytałem co to i objawy praktycznie wszystkie u mnie występują.