[mk2] pomaranczowe światła postojowe z przodu

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

woytas_81

[mk2] pomaranczowe światła postojowe z przodu

Post autor: woytas_81 » sob wrz 09, 2006 09:51

Witam wszystkich
Mam takie pytanie, czy mozna by zrobic tak aby przednie swiatła postojowe swieciły sie w kierunkowskazach w zderzaku, czy to jest zgodne z prawem? Policja i przeglady? Czasami mozna spotkac ze samochody tak maja, szczegolnie te sprowadzane z USA. Ładnie to wyglada w nocy :) mam juz cos takiego przerobione, zamiast zwykłej żarówki 21W wlozyłem ta z malucha 21W/5W. I tak ja włącze pozycyjne to swieci 5W a jak kierunkowskaz to 21, Co o tym sądzicie, czy moze tak byc czy to legalne?

Awatar użytkownika
Smaczny
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: Smaczny » sob wrz 09, 2006 09:59

Chcesz, aby postojówka świeciła się cały czas, a jak włączysz migacz to bedzie tylko mocniej błyskać? Niebiescy na 99% się przyczepią.

FORD
Fix Or Repair Daily

Przemo86
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: Przemo86 » sob wrz 09, 2006 10:20

ja tak chcialem z tylu zrobic skrecajac w lewo kierunek bedzie swiecil normalnie badz szybciej a prawy kierunek bedzie swiecil caly czas lub tez chcialem tak zrobic ze jak 3 razy mignie kierunek w lewo to potem raz w prawo mignie tylko nie wiem czy to ma sens bo dac rade zawsze da rade tylko teraz jak to podlaczyc :bigok:

-Można się dobrze bawić na imprezie bez alkoholu, prawda ?
-Nie wiem, nie byłem...

Moje MK2

Awatar użytkownika
Smaczny
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: Smaczny » sob wrz 09, 2006 10:25

PGrzemek pisze: lub tez chcialem tak zrobic ze jak 3 razy mignie kierunek w lewo to potem raz w prawo mignie
Jak to zrobisz to bym nie chciał jechać za Tobą :)

FORD
Fix Or Repair Daily

Przemo86
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: Przemo86 » sob wrz 09, 2006 10:27

Smaczny pisze:PGrzemek napisał/a:
lub tez chcialem tak zrobic ze jak 3 razy mignie kierunek w lewo to potem raz w prawo mignie

Jak to zrobisz to bym nie chciał jechać za Tobą
:rotfl: czemu ? :D nie mowie, ze dlugie migniecie takie zeby tylko sie zaznaczylo :P

-Nie wiem, nie byłem...

Moje MK2

Awatar użytkownika
misiek
_
_
Kontakt:

Post autor: misiek » sob wrz 09, 2006 10:40

woytas_81 pisze:czy to jest zgodne z prawem?
niestety nie, homolagacja z europy tego nie przewiduje, ja natomiast chciałem zrobić cos takiego - w polonezacg były montowane w przednim zderzaku kierunki razem z postojowymi (szkiełko pomarańczowe i białe - lampa dzielona) - wymiar zdaje sie ten sam co kierunek w golfie, podłączyć kierunek do pomarańczowej częśi a postojówkę pod białączęść z pomarańczową żarówką - ale to też nie było by zgodne z prawem ale można by wyłącznik zastosować i wyłączać te dodatkowe postojówki

:-k ...

Awatar użytkownika
Smaczny
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: Smaczny » sob wrz 09, 2006 10:49

PGrzemek pisze:
Smaczny pisze:PGrzemek napisał/a:
lub tez chcialem tak zrobic ze jak 3 razy mignie kierunek w lewo to potem raz w prawo mignie

Jak to zrobisz to bym nie chciał jechać za Tobą
:rotfl: czemu ? :D nie mowie, ze dlugie migniecie takie zeby tylko sie zaznaczylo :P
Nie wiem co Cie tak śmieszy. Załóżmy, że chcesz skręcić w prawo, miga Ci dwa razy - ja upewniając się, że nic nie jedzie z przeciwka zaczynam wyprzedzać, w tym czasie miga trzeci raz a później nagle w lewo co jeszcze udało mi się zauważyć. Jak myślisz: jaka jest moja reakcja?

Po drugie, nie napisałeś wcześniej, że to ma być super ultra hiper krótkie mignięcie. Więc możesz mi wytłumaczyć ten śmiech?

FORD
Fix Or Repair Daily

Przemo86
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: Przemo86 » sob wrz 09, 2006 15:22

Smaczny pisze:Nie wiem co Cie tak śmieszy. Załóżmy, że chcesz skręcić w prawo, miga Ci dwa razy - ja upewniając się, że nic nie jedzie z przeciwka zaczynam wyprzedzać, w tym czasie miga trzeci raz a później nagle w lewo co jeszcze udało mi się zauważyć. Jak myślisz: jaka jest moja reakcja?

Po drugie, nie napisałeś wcześniej, że to ma być super ultra hiper krótkie mignięcie. Więc możesz mi wytłumaczyć ten śmiech?
sorry zamotalem troche, moze dlatego, ze zle sie wyrazilem i niesprecyzowalem tego...
chodzilo mi o to, ze jak bede skrecal w prawo, to kierunek bedzie migal normalnie dopiero jak wylaczy sie kierunek w prawo bedzie szybkie migniecie lewego...
wiem, zauwazylem, ze sie zle wyrazilem odnosnie tych 3 migniec, chodzilo mi o to, ze zeby to dzialalo kierunek musi mignac conajmniej 3 razy, bo by bylo bezsensu np na autostradzie podczas zmiany pasa ruchu...
odnosnie tej sytuacji co napisales, z tego co ja napisalem, to masz racje...
wracajac do skrzyzowania, skrecajac w prawo kierunkowskaz bedzie tak dlugo migal w prawo az sam sie wylaczy lub ja go wylacze wtedy bedzie to migniecie...

boshe znowu zamotalem :panna: p.s. tak doszedlem do wniosku, ze na cholere mi to, za duzo rzezby chyba z tym, ale fajnie to wyglada ;) :pub:

-Nie wiem, nie byłem...

Moje MK2

Awatar użytkownika
Smaczny
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: Smaczny » sob wrz 09, 2006 15:25

PGrzemek, teraz jest jasne :) :pub:

FORD
Fix Or Repair Daily

Przemo86
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: Przemo86 » sob wrz 09, 2006 15:28

Smaczny pisze:PGrzemek, teraz jest jasne
no to sie ciesze :pub: sorrki, ze zamieszalem ...

-Nie wiem, nie byłem...

Moje MK2

Awatar użytkownika
dziechu
Forum Master
Forum Master
Auto: Golf III, Touran I 2.0 FSI
Silnik: 1Z

Post autor: dziechu » sob wrz 09, 2006 15:51

PGrzemek pisze:3 razy mignie kierunek w lewo to potem raz w prawo mignie
Na tynej szybie nalep instrukcje dla jadacych za toba - opis kodow mrugniec:)
Jadacy z naprzeciwka jednak beda musieli zgadywac, pewnie nie wszystkim sie uda:)))

Przemo86
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: Przemo86 » sob wrz 09, 2006 15:58

dziechu pisze:Na tynej szybie nalep instrukcje dla jadacych za toba - opis kodow mrugniec:)
Jadacy z naprzeciwka jednak beda musieli zgadywac, pewnie nie wszystkim sie uda:)))
sie czepiacie przeciez wytlumaczylem :P

-Nie wiem, nie byłem...

Moje MK2

Awatar użytkownika
Grzesiekk1982
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer

Post autor: Grzesiekk1982 » ndz wrz 10, 2006 00:21

woytas_81,

Legalne to to nie jest, jak kolega słusznie zauważył. Ale jest jeden sposób- możesz wciskać, że to wersja USA. Może się udać, że przejdzie. Mnóstwo samochodów z tamtąd jeździ niedostosowanych do naszych przepisów. Ale w sumie nikomu tym nie szkodzisz, nie zagrażasz bezpieczeństwu. Każdy to odróżni od kierunkowskazu ;)
Jednak zrób jakiś wyłącznik tych światełek i niech pozycyjne w reflektorze świecą się jednocześnie z tymi obrysowymi (tak to się nazywa). W razie kontroli drogowej będziesz mógł je odpiąć lub odłączyć na szybko, a zwykłe pozycyjne będziesz miał, więc Ci nie zabiorą dowodu.
To tak jeśli się na te światła uparłeś ;) Ja osobiście bym tego nie robił.
PGrzemek pisze:p.s. tak doszedlem do wniosku, ze na cholere mi to
I tak będzie najlepiej. Takie coś niczemu by nie służyło. Nikt by nie wiedział o co chodzi, głównie przy zmianie pasa.
Ja bym pomyślał, że wyłączałeś kierunkowskaz ręcznie i odbiłeś dźwigienką za daleko.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”