jak umocować dojazdówkę w octavia O1
- szymko2000
- Ma gadane
- Kontakt:
zukam rozwiązania na umiejscowienie koła zapasowego.
teraz mam jako zapas alufelgę z oponą 205/55/r16 i zajmuje mnóstwo miejsca w bagażniku,
planuje zakupić dojazdówkę jednak to nie załatwia problemu w pełni.
wpadłem na pomysł żeby tą dojazdówkę przypiąć do tylnej kanapy za pomocą przynitowanych pasów mocujących coś jak na foto poniżej
czy ktoś już takie coś wykonał?
jaką najmniejszą dojazdówkę można zastosować ?
może jakieś inne sugestie ...
teraz mam jako zapas alufelgę z oponą 205/55/r16 i zajmuje mnóstwo miejsca w bagażniku,
planuje zakupić dojazdówkę jednak to nie załatwia problemu w pełni.
wpadłem na pomysł żeby tą dojazdówkę przypiąć do tylnej kanapy za pomocą przynitowanych pasów mocujących coś jak na foto poniżej
czy ktoś już takie coś wykonał?
jaką najmniejszą dojazdówkę można zastosować ?
może jakieś inne sugestie ...
Srednica kola zapasowego powinna miec taki sam obwod co pelnowymiarowe kolo, dlatego zeby mechanizm roznicowy caly czas nie pracowal pod obciazeniem. Co do mocowania kola mozesz uzyc sruby i dopasowanej podkladki na otwor centrujacy lub mozesz kupic zestaw naprawczy do kol w sklad której wchodzi piana uszczelniajaca i kompresor .
- szymko2000
- Ma gadane
- Kontakt:
czyli generalnie dojazdówka może być mniejsza pod warunkiem że:
a)będziemy ją zakładać na tył ( w momencie flaka z przodu przekładamy koło z tyłu na przód a na tył dojazdówka. Generalnie dojazdówka na przodzie to też raczej mało bezpieczna jest.)
b) wyłączymy esp żeby nie wariowało
a)będziemy ją zakładać na tył ( w momencie flaka z przodu przekładamy koło z tyłu na przód a na tył dojazdówka. Generalnie dojazdówka na przodzie to też raczej mało bezpieczna jest.)
b) wyłączymy esp żeby nie wariowało
Dojazdówka dzięki innej mieszanki gumy nawet przy swoim bieżniku i swojej szerokości nie odbiega znacząco od normalnych opon w sprawie właściwości jezdnychszymko2000 pisze:Generalnie dojazdówka na przodzie to też raczej mało bezpieczna jest.
- szymko2000
- Ma gadane
- Kontakt:
to teraz pozostaje ustalenie minimalnej dopuszczalnej średnicy zewnętrznej - najmniejszego dopuszczalnego rozmiaru dojazdówki i porównać z ilością miejsca w bagażniku
- szymko2000
- Ma gadane
- Kontakt:
Re: jak umocować dojazdówkę w octavia O1
a co to za wzór możesz powiedzieć skąd go masz itd.Shmatan pisze:(195*0.65*2+15*25.4)*0.9
szymko2000, no z logiki. To wysokość koła 195/65/R15 w mm minus założone przeze mnie dopuszczalne 10% dla dojazdówki. Mnożnik na końcu można przyjąć wg. własnego zdania
- szymko2000
- Ma gadane
- Kontakt:
ciekawe czy od np fabii by przypasowała...
te są niedrogie i nie duże... średnica zewnętrzna 50-51cm...
te są niedrogie i nie duże... średnica zewnętrzna 50-51cm...