Termostat mk3
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- tomileszek
- VW.tomi.pl
- Kontakt:
Termostat mk3
Witam panow.Wiem ze ten temat byl juz walkowany jednak mam male niescislosci na temat zaciagnietej wiedzy.Chce jutro wymienic termostat oraz plyn chlodzacy w moim golfiku 1.6 AEE 96r.Wskazowka prawie sie nie rusza jak jade a na postoju jak silnik pracuje dochodzi do 70 i nic wiecej-ogrzewanie tez jest slabsze.Wiec po tym wnioskuje ze to termostat.
PYT.
1.Z moich ogledzin wnioskuje ze termostat jest w tym typie z prawej strony silnika.
2.Czy latwo bedzie mi go odkrecic,
3.Czy potrzebuje kanalu skoro jest on u gory a moze do spuszczania plynu od spodu tylko potrzebny jest kanal?
4.Czy plyn spuszczac przez najnizej polozony waz
5.Czy trzeba przekreceac pokretlo ogrzewania na full(ktos tak napisal),
6.Czy wczesniej zagrzac samochod i spuszczac cieply plyn
7.Jaki plyn mu wlac (marka) a moze koncentrat?
8.Czy instalacja gazowa cos utrudnia?
Bardzo dzieki za podpowiedzi, chcialbym zrobic to sam bez mechaniora bo troszke kaski szkoda a musze inne rzeczy u niego zrobic.Mniej wiecej wiem o co chodzi i duzo czytalem na forach jednak nie jestem pewien w 100%.Moze ktos ma taki nietypowy silnik jak ja i juz cos robil.Chetnie pogadam.
PYT.
1.Z moich ogledzin wnioskuje ze termostat jest w tym typie z prawej strony silnika.
2.Czy latwo bedzie mi go odkrecic,
3.Czy potrzebuje kanalu skoro jest on u gory a moze do spuszczania plynu od spodu tylko potrzebny jest kanal?
4.Czy plyn spuszczac przez najnizej polozony waz
5.Czy trzeba przekreceac pokretlo ogrzewania na full(ktos tak napisal),
6.Czy wczesniej zagrzac samochod i spuszczac cieply plyn
7.Jaki plyn mu wlac (marka) a moze koncentrat?
8.Czy instalacja gazowa cos utrudnia?
Bardzo dzieki za podpowiedzi, chcialbym zrobic to sam bez mechaniora bo troszke kaski szkoda a musze inne rzeczy u niego zrobic.Mniej wiecej wiem o co chodzi i duzo czytalem na forach jednak nie jestem pewien w 100%.Moze ktos ma taki nietypowy silnik jak ja i juz cos robil.Chetnie pogadam.
Dude wher's your car?
- tomileszek
- VW.tomi.pl
- Kontakt:
1
Z tego co sie pytalem w sklepie to do tego modelu kosztowal ok 50-60 zł, jednak chlopaki tutaj na forum pisza o cenach od 20 do 40 zł.Mozliwe ze zalezne jest to od typu silnika.
Dude wher's your car?
-
- VW Baron
- Auto: Szukam... i NC700X
Re: 1
Cena zalezy od producenta i sklepu. Np do TDI termostaty kosztuja w przedziale od 25 do 70zl.tomileszek pisze:Z tego co sie pytalem w sklepie to do tego modelu kosztowal ok 50-60 zł, jednak chlopaki tutaj na forum pisza o cenach od 20 do 40 zł.Mozliwe ze zalezne jest to od typu silnika.
Pozdro
Gitner
do 1.4 kosztuje od 30 zł w góre ,
tez chciałem dzis wymieniac a tu pech , skończyły sie w sklepie i zostały tylko te droższe
, więc poczekam jeszcze tydzień , a co do tych wszystkich pytań to pomógłbym przy silniczku 1.4 ale przy twoim moge tylko na dwa logiczne pytania odpowiedziec
nie spuszczaj gorącego płynu bo sie poparzysz
z tego co mi powiedziano pokrętła nie trzeba przestawiać na fula ale jak odpalisz to włącz wtedy i czekaj az sie włączy wiatrak wtedy jak ostygnie sprawdz poziom płynu (pewnie trzeba bedzie dolać) co do płynu to powiem szczerze ,ze to jest chyba obojętne jaki wlejesz każdy poleca inny
i jezeli chcesz wymieniac płyn to wydaje mi sie ze najlepiej spuszczac w najniższym mozliwym miejscu

- tomileszek
- VW.tomi.pl
- Kontakt:
Panowie
Kiszka.Zmienilem termostat i plyn.Mialem jakis nietypowy, byl problem bo spuscilem plyni odkrecilem termostat a tu inny(koles w sklepie mowil ze bedzie oki). Znow zakrecilem stary wlalem plyn i pojechalem do sklepu.Znalazl sie tez i ten wlasciwy.(Jakis z plastikowa obwodka). I znow spuscilem plyn z weza przy chlodnicy potem troche jeszcze przy termostacie(byl przykrecony na dwoch blachowkretach, niemiecki wymysl)Termostat zalozylem, potem weze i na koniec zalalem go plynem. Potem odpalilem samochod, ustawilem ogrzewanie na full i czekalem az sie odpowietrzy.Na poczatku lecialo zimne powietrze ale potem coraz cieplejsze.Temperatura doszla mi do 80 stopni max.Dolalem jeszcze plynu do stanu, lecilo cieple powietrze z ogrzewania.Myslalem ze jest wszystko oki a tu nagle jak zaczalem jechac wskaznik temperatury znow zaczal spadac i mialem to samo co na poczatku.Co moze jeszcze byc nie tak ze sie tak sl;abo silnik zagrzewa.Zastawilem nawet 1/3 chlodnicy tektura ale to za duzo nie pomoglo.Czy zastawic cala chlodnice a moze cos innego jest walniete?Poradzcie cos Panowie.Dla informacji za termostat zaplacilem 38 zł a za 5l plynu 48 zł
Dude wher's your car?
-
- VW Baron
- Auto: Szukam... i NC700X
Re: Panowie
Sprawdzales stary termostat? Byl walniety? Bo moze czujnik Ci tylko wysiadl i stad te wachania temperatury?tomileszek pisze:Co moze jeszcze byc nie tak ze sie tak sl;abo silnik zagrzewa.Zastawilem nawet 1/3 chlodnicy tektura ale to za duzo nie pomoglo.Czy zastawic cala chlodnice a moze cos innego jest walniete?
Pozdro
Gitner
- tomileszek
- VW.tomi.pl
- Kontakt:
n
nie wiem jak sprawdzic termosta.wrzucic go do wody goracej?a jak sprawdzic czujnik?jeszcze dodam ze ogrzewanie tez jest troche dziwne, raz jest cieplo a raz mniej(na 3 lepiej nawet grzeje niz na 4)Czyzby cos z nagrzewnica?
Dude wher's your car?
- tomileszek
- VW.tomi.pl
- Kontakt:
Dodam
Dodam jeszcze ze przewody ktore biegna do nagrzewnicy sa cieple (wejscie i wyjscie). Zalalem go plynem Genagel (koles mowil ze dobrze smaruje pompe. Mam jeszcze pytanko czy jak zaleje wrzatkiem termostat to ten cypelek schowa sie czy bardziej wysunie (w ktora strone dziala termosta)
Dude wher's your car?
- tomileszek
- VW.tomi.pl
- Kontakt:
Dodam
Dodam jeszcze ze pod korkiem oleju mam jakas bialom maz. Czyzby plyn dostal sie do silnika?
Dude wher's your car?
- tomileszek
- VW.tomi.pl
- Kontakt: