Podłączenie tylnego czujnika poziomowania świateł

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
Fastener
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: Fastener » czw maja 01, 2014 13:45

Witam od dłuższego czasu borykam się z poziomowaniem świateł w moim golfie 2003 r ( lampy AL ) oświetlenie jest xenonowe całość jest w oryginale z fabryki jednak miałem przerwę na wiązce która prowadzi do tylnego czujnika poziomowania. Przepatrzyłem wiązkę nie umiałem znaleźć przerwy w obwodzie więc postanowiłem poprowadzić nową wiązkę... Tylny czujnik ma 3 piny : mase , +12V i sygnał który dochodzi do sterownika na lampie lewej. masę i +12V wziąłem z przedniego czujnika poziomowania który działa a sygnał z 2 pinu w 4pinowej kostce przy lewej lampie ( kabelek niebieski ). Jednak po tym połączeniu dalej nie mam napięcia na tylnym czujniku na vagu napięcie 0V zaś dla przykładu na przednim czujniku 1,37V. Jednak gdy do obecnego połączenia podepnę jeszcze starą sygnałówkę którą odciąłem napięcie na tylnym czujniku pokazuje się niezmiennie na poziomie 4,98 V co jest zbyt dużym napięciem i dostaje błąd Signal too high. Proszę o pomoc w temacie .
Czy coś gdzieś źle podpiąłem ? wydaje mi się, że sygnałówka gdzieś jeszcze idzie, a nie tylko między 2 pinem 4 pionowej kostki lewej lampy a tylny czujnik.

Awatar użytkownika
Fastener
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Re: Podłączenie tylnego czujnika poziomowania świateł

Post autor: Fastener » czw maja 08, 2014 19:03

Proszę o pomoc w temacie.

Awatar użytkownika
ankonian7
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: ankonian7 » czw maja 22, 2014 22:36

Silnik zasiegu regulacji reflektorów :
Lewa strona lub pojedynczy:

1- niebieska do bezpiecznika F20 10A/15A, reflektor z prawej strony pin 7,wyłacznik lampki ostrzegawczej niebezpieczenstwa pin 3,lampa lewa pin 6,kierunkowskaz tyl lewa strona pin2,wylacznik kombinowany pin 3, prawy silnik pin 2,przelacznik regulacji pin 4 i lampka sygnalizacji kierunkow 18/A (moduł diagnostyczny)

2-czarny laczy sie z silniczkiem po stronie prawej pin 1, a to do przelacznika regulacji pin 2

3-brazowy- masa

prawa strona silnika zasiegu regulacji :

1- czarny- polaczona z silnikiem po lewej pin 2 i przelacznik regulacji pin 2

2-niebieski - polaczona z pin 1 lewej strony itd...

3-brazowy - masa

Jak potrzebne to skleje jutro schemat, bo screeny sa slabej jakosci :)

Kupię: -nakładki na pedały audi TT,

Awatar użytkownika
Fastener
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: Fastener » ndz cze 01, 2014 16:38

Próbowałem zmieniać kabelki jednak nic nie pomaga. Na tylnym czujniku ciągle brak napięcia nawet podmieniałem czujnik z przodu do tyłu i ten sam efekt. Przypomnę, że przedni czujnik działa prawidłowo jednak do poziomowania xenonów potrzebny jest jeszcze działający tylny czujnik który u mnie nie daje napięcia po mimo tego, że pociągnąłem nową 3 żyłową wiązkę i połączyłem na nowo: +12V i masę wziąłem z przedniego czujnika a sygnałówkę pociągnąłem z 2 pinu 4 pinowej kostki przy lampie lewej. Proszę o pomoc w temacie gdyż sam tego nie ogarnę.

Eyk88
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: Eyk88 » ndz cze 01, 2014 16:48

Przy tylnym czujniku nie ma napięcia w samym czujniku czy na wiązce co podpinasz?

Awatar użytkownika
Fastener
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: Fastener » ndz cze 01, 2014 18:26

na wiązce jest - sprawdzałem żaróweczką na starej i na nowej którą przeciągnąłem -> +12V i masa na pewno sygnałówka też ma ciągłość bo gdy podam na nią napięcie pokazuje się na vagu. Czujnik zamieniałem ze sprawnym z przodu i ten sam efekt. Nie wiem dlaczego po takim podłączeniu jak opisałem wyżej nie ma zmiennego napięcia z czujnika tylnego...

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”