Co kupić - benzynę, diesla a może LPG?
Moderatorzy: palio, jhosef, VIP
- TomaszekGT
- Ma gadane
- Auto: vw golf 4 2.0
- Kontakt:
miałem 1.8 rp na lpg 10,5 do 11l normalna jazda mieszana auto jest zrywne i polecam najlepszy golf jakiego miałem .instalacja 2 generacji ile pali to wazne ale ważniejsze ze trwałe auto, chodz dziś już wiekowe,
ja miałem 1.8 ABS w mk3 i nigdy nie spalil mi mniej niż 13 litrów gazu. Z reguły około 15. Instalacja najprostsza jaka może być. Dodam jeszcze, że była nowa, bo ja zakładałem gaz.
GTI Edition 16v: http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f= ... 2#p6794683
to ja w moim mk III 1,8 90KM to gazu gazem mieściłem się w okolicach 9l a sąsiad miał ten sam silnik i miał problem poniżej 12l zejść więc też zależy w co się trafi a jego to był padaczka.
meine Golf LW5Z 3D AJM http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=89&t=442730" onclick="window.open(this.href);return false;
Nojak to 15l gazu paliło no to już dość dużo jak na lpg. Zależy też od jazdy, ale 1.8 w mk2 to tak około 10l trzeba liczyć
- TomaszekGT
- Ma gadane
- Kontakt:
Jeśli komuś pali 13-15 l gazu ten 1,8 to jest zepsuty albo ktoś robi bardzo krótkie odcinki albo ciśnie non stop w podłogę. Miałem AAM (wersja 75 KM) w trójce i palił 8,5-10 litrów. Silniki 90-konne RP, ABS czy ADZ nie palą raczej więcej.
Ja zdecydowanie polecam MK2 z silnikiem RP albo MK3 z silnikiem AAM (ten ma tylko 75KM, ale naprawdę jeździ to w miarę), ABS lub ADZ i gaz do tego. Silniki te są bardzo wytrzymałe i proste w obsłudze. Tylko czy znajdziesz jeszcze egzeplarz z przebiegiem i zużyciem w granicach zdrowego rozsądku... W zasadzie to najważniejszy stan blachy i podłogi.
Ja zdecydowanie polecam MK2 z silnikiem RP albo MK3 z silnikiem AAM (ten ma tylko 75KM, ale naprawdę jeździ to w miarę), ABS lub ADZ i gaz do tego. Silniki te są bardzo wytrzymałe i proste w obsłudze. Tylko czy znajdziesz jeszcze egzeplarz z przebiegiem i zużyciem w granicach zdrowego rozsądku... W zasadzie to najważniejszy stan blachy i podłogi.
nie wiem jak tak z blacharką ale równie dobrze by się można rozejrzeć za Ibizą z jednym z powyższych silników
meine Golf LW5Z 3D AJM http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=89&t=442730" onclick="window.open(this.href);return false;
na blosie tyle palą... Kumpel w Mk3 1.6i miał wtrysk gazu założony, jakiś tam prosty, z pierwszych jakie się pojawiły wówczas to mu 7-8 litrów gazu paliłlwlw pisze:Jeśli komuś pali 13-15 l gazu ten 1,8 to jest zepsuty albo ktoś robi bardzo krótkie odcinki albo ciśnie non stop w podłogę.
Koleżanka teraz Punto Grande gazowała, 1.4 ten podstawowy, ale zainwestowała i w renomowanej gazowni. 7-7,5L gazu po Łodzi. W trasie w okolicach 6tki...
Optymalnym rozwiązaniem byłoby kupno takiego 1.8 ABS`a i założenie mu wtrysku gazu ale... koszt instalacji to połowa wartości samochodu
https://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=91&t=538082&p=7130128#p7130128
Wtrysk gazu do SPI? 1.8 75KM w dodatku w gazie to można co najwyżej koło domu jeździć ale o dynamice można zapomnieć.
Re: Co kupić - benzynę, diesla a może LPG?
Moim drugim autem jest Mk3 z 1.8abs i samej benzyny pali około 9l. A szkoda mi go bo golf od 1 właściciela z przebiegiem 100k km. Panowie a co powiecie na temat polo 2 z silnikiem 1.3 75km. Czy w tym aucie jest wystarczająco miejsca dla 2 metrowego człowieka?
No mi benzyny też palił 9-10 litrów. Więc jakim cudem miałby gazu palić tyle samo albo mniej, w dodatku na intalacji I czy II generacji. Chyba, że jest skręcony i ledwo jedzie ale to inny temat.
Hm... Przejeździłem trójką z AAM-em 200 tys. na LPG II generacji, a jak padła sonda to zrobiłem downgrade do I gen. na śrubie i każde tankowanie miałem zapisywane i liczone - średnio wyszło jakieś 9,3 czy 9,5 litra z całych tych 200 kkm i obejmuje to oprócz jazdy typu ecodriving przeloty po 160 km/h, wielokrotne kopanie się zimą w śniegu, jazda z klimą latem, itp. Tylko ja robiłem raczej długawe trasy.
Czy muł? Moim zdaniem wcale nie, naprawdę dało się tym dość zwinnie jeździć i fajne było to, że miał nisko max moment, dzięki czemu szedł z niskich obrotów.
Czy muł? Moim zdaniem wcale nie, naprawdę dało się tym dość zwinnie jeździć i fajne było to, że miał nisko max moment, dzięki czemu szedł z niskich obrotów.
- TomaszekGT
- Ma gadane
- Kontakt:
1.8 to wytrzymałe auto , na sekwencji mówicie pali punto 7,5 a ile spali benzyny np zimą ktoś ma np 15 km do roboty to przez 3-4km na benzynie pojedzie a 1.8 to przełąza sie od razu niby szkodzi silnikowi ale one są wytrzymałe i daje rade.ja miałem rp 3lata potem mój brat do gliwi na studia jeździł 4 lata i przez 7 lat żadnych problemów z autem filtr gazu wymienił ze 2razy a auta nie oszczedzał ludzie mieli pod akademikiem fury po 15tys zł i zimą nie odpalały a golf skuty lodem zawsze odpalił i został sprzedany i dalej jezdzi. Jak ktoś zamożny sta go na 5-6 golfa to wyśmije auto co ma 20 lat, na takim golfie 3 nie strai się za wiele a pojeżdzi . Mam 4 Tdi 110 fajnie idzie ale koszty większe części takie jak 2 mas turbina ze zmienną itd, a i tak nie ma gdzie tego auta wykorzystać na naszyh drogach
Podpowie ktoś jak znoszą LPG silniki FSI w Golfie 5? Wiem, że są jakieś specjalne instalacje do nich. Ile takie coś kosztuje, porównywalne ze "zwykłym" silnikiem? Aha, podczas jazdy spala się tylko LPG, czy również benzyna?