Wymiana ślizgu drzwi tylnych Bora
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam wszystkich. Jak w temacie chce wymienić ślizg drzwi tylnych. Zdemontowałem tapicerkę , odkręciłem blachę wewnątrz drzwi ale coś ja trzyma z lewej strony u góry jakby zamek lub klamka . Szyba odczepiona oczywiście . Na forum jest wiele postów , ale dotyczą one tylko drzwi przednich. Z góry dzięki za pomoc.
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
a zamek odkręcony ? Linka od klamki zewnętrznej wypięta ?
Zamek jest przymocowany do blachy więc trzeba wytargać razem...da się osobno ale wtedy trzeba się męczyć z cięgnem od rygla, mniej z linką klamki wewnętrznej...i trzeba odpiąć wtyczkę od zamka
Zamek jest przymocowany do blachy więc trzeba wytargać razem...da się osobno ale wtedy trzeba się męczyć z cięgnem od rygla, mniej z linką klamki wewnętrznej...i trzeba odpiąć wtyczkę od zamka
Zamek jest przymocowany okablowaniem i zaraz przy zamku jest wtyczka wiec wiem o co tam zrobić , gorzej z linka od klamki zewnętrznej . Co tam ??
Otworz drzwi , na boku jest plastikowa zaslepka. Wyjmij ja, zobaczysz srube torx. Odkrecaj ją tak dlugo aż poluzuje sie zaslepka wkladki zamka. Jak ja wyjmiesz , wyciagniesz linke
- Qto
- _
- Kontakt:
wypadałoby jednak przeczytać, wiedziałbyś co zrobić z linką klamkibogiel7 pisze: Na forum jest wiele postów , ale dotyczą one tylko drzwi przednich
z tyłu jest pod uszczelką... ale reszta tak samo jak z przodupavwloo84 pisze:Otworz drzwi , na boku jest plastikowa zaslepka. Wyjmij ja
Witam ponownie . No faktycznie jest tam taka zaślepka ale nie mam pojęcia jakim kluczem odkręcić , ni to torx ni to imbus. Z przodu po zdjęciu zaślepki odkręcało się tylko do pewnego momentu i wkładka zamka puszczała . Jak jest z tyłu i czy od środka po zdjeciu tapicerki też trzeba jakieś zabiegi zrobić ? pozdrawiam
- Qto
- _
- Kontakt:
torx 20bogiel7 pisze:nie mam pojęcia jakim kluczem odkręcić , ni to torx ni to imbus.
z tyłu teżbogiel7 pisze:Z przodu po zdjęciu zaślepki odkręcało się tylko do pewnego momentu i wkładka zamka puszczała
a jakie zabiegi się z przodu robi ?? Wyciągasz szybę, odkręcasz zamek, wyczepiasz linkę klamki i wszystko wychodzi...z tyłu dodatkowo trzeba wyciągnąć prowadnicę szybybogiel7 pisze:Jak jest z tyłu i czy od środka po zdjeciu tapicerki też trzeba jakieś zabiegi zrobić ?
Torx 20 ? Zdjalem zaślepke w drugich drzwiach i moim oczą ukazała sie śruba 10-tka a .NIE torx 20.Dodatkowo mam tam tylko śruby mocujące zamek. Z tyłu nie ma wkładki ktòra wyciągasz kluczykiem .Jak ugryść tą plastykową zaślepke ? nie chce jej pokaleczyć
No i co z tą prowadnicą szyby bo widze ze blokuje ona zamek.
No i co z tą prowadnicą szyby bo widze ze blokuje ona zamek.
- Qto
- _
- Kontakt:
śruba od "wkładki" nie jest pod zaślepką tylko pod uszczelką...i jest na torx 20...a 10 jest od prowadnicy, prowadnica jest na dwóch śrubach na klucz 10mm
Z pierwszego postu wynikało, że drzwi prawie rozebrane...a teraz wychodzi że prawie nic przy nich nie zrobiłeś Nawet nie obejrzałeś co można odkręcić...gdzie są jakieś śrubki...
Z pierwszego postu wynikało, że drzwi prawie rozebrane...a teraz wychodzi że prawie nic przy nich nie zrobiłeś Nawet nie obejrzałeś co można odkręcić...gdzie są jakieś śrubki...
Panie moderatorze potrafie rozbrać te drzwi z zamkniętymi oczyma. Stanąłem właśnie w miejscu o które cały czas pytam. W ten weekend będe mieć ślizgi i jeszcze pare innych czèści , wiec przysiąde do tego. Teraz podszedłem do auta(jestem w pracy) i faktycznie pod uszczelką jest śruba na torx(oczą nie wierze). Czyli tak.
-luzujemy ten właśnie torx
-wyciagamy tą "ala wkładke" która jest obok klamki
-zdejmujemy linke
Moje pytania:
Czy już teraz będe mógł wyciągnąć tę blachę żeby dostać się do ślizgu?
Jak ugryść te prowadnice szyby ?
-luzujemy ten właśnie torx
-zdejmujemy linke
Moje pytania:
Jak ugryść te prowadnice szyby ?
- Qto
- _
- Kontakt:
właśnie widzębogiel7 pisze: potrafie rozbrać te drzwi z zamkniętymi oczyma
no przecież pisałembogiel7 pisze:faktycznie pod uszczelką jest śruba na torx
tak, jeżeli dwie śruby zamka odkręcone to wszystko wyjdzie...tzn najpierw prowadnicabogiel7 pisze:-luzujemy ten właśnie torx
-zdejmujemy linke
Moje pytania:
jedną śrubę 10mm już masz (z tego co pisałeś - od czoła drzwi na dole pod plastikową zaślepką), druga jest pod gumową zaślepką na górze drzwi od strony wnętrza auta...po odkręceniu obydwóch ciągniemy prowadnicę w dół żeby wyskoczyła z drzwi na górze...później już wyjdzie bez problemubogiel7 pisze:Jak ugryść te prowadnice szyby ?
Witam ponownie . Właśnie wymieniłem ślizg i dalej to samo. Tzn. ostatnie 10 cm ma problemy domknąć okno ??? Co to może być ?? Moja wizja - prowadnice szyb . Wydaje mi się że przy końcu lekko się kantuje .