Zaniedbanie klimatyzacji a konsekwencje ? Golf IV
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam, w golfie IV który kupiłem - poprzedni właściciel (dziadek) nie używał klimy ani nic z nią nie robił od ponad 4 lat. Nawet biedny nie wiedział o co chodzi z tym przyciskiem AC. Klima zwykła nie jakiś climatronic bo wersja auta też biedna bez elektryki itd.
I tutaj pytanie czym mogło skutkować niedbanie o klimę przez 4 lata, bo nie wiem czy wystarczy ja nabić i odgrzybić czy będzie to raczej dość drogie nowe doświadczenie?
Silnik 1.9tdi 90PS o ile to coś zmienia.
I tutaj pytanie czym mogło skutkować niedbanie o klimę przez 4 lata, bo nie wiem czy wystarczy ja nabić i odgrzybić czy będzie to raczej dość drogie nowe doświadczenie?
Silnik 1.9tdi 90PS o ile to coś zmienia.
Podłączyć pod kombajn, uzupełnić czynnik, odpalić i jeździć.
Odgrzybia się nie sam układ klimy a parownik/skraplacz
Odgrzybia się nie sam układ klimy a parownik/skraplacz
no właśnie nic głusza, tylko wentylatory chodzą ale nie czuć tej klimyEyk88 pisze:Ominąłeś najważniejsze- działa ta klima?
@ up dzięki
spróbuje to zrobić, jak nic nie da to będę się odzywał=)
Jesli wentylatory sie zalaczaja to jest przynajmniej minimalna ilosc czynnika w ukladzie. Ale tak czy inaczej serwis klimy cię czeka, po tak dlugim czasie na pewno brakuje czynnika, przez co wydajnosc spada i nie czuc chlodu.słychać w ogole czy kompresor sie zalacza?
to że wentylatory sie włączają nie oznacza że chodzi klima - zerknij na kompresor - koło pasowe - czy wewnętrzna część koła kręci się jak włączysz klimę.
Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć
regulamin działu technicznego
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR , A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5
regulamin działu technicznego
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR , A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5
Zgadza sie, ale gdyby nie było w ogole czynnika wtedy wentylatory sie nie zalacza
Wystarczyło tylko nabić, okazało się, że poprzedni właściciel walną gdzieś na krawężniku i uszkodzi chłodnice, wymienił ją, ale już klimy nie nabił. Po 40min. nabijania działa jak nowa z fabryki
-
- Ma gadane
Re: Zaniedbanie klimatyzacji a konsekwencje ? Golf IV
Jak zaczyna słabo chłodzić. Albo sprawdzać co roku ile jest gazu.
Bez dymu nie ma ognia... TDI
Klima nabita, ale uciekła w jeden dzień, po rozebraniu przedniej atrapy okazało się że po wymianie chłodnicy nie trzymał jakiś oring. Panowie naprawili i nabili klimę na nowo a za wszystko zapłaciłem 40zł
Żeby było to dobrze zrobione to trzeba było jeszcze wymienić osuszacz. Jak klima była nieszczelna to dawno go diabli wzięli.
Swoją droga ciekawa cena. W moich Okalicach za mniej niż 100 pln nikt nie napełni klimy.
Swoją droga ciekawa cena. W moich Okalicach za mniej niż 100 pln nikt nie napełni klimy.
Re: Zaniedbanie klimatyzacji a konsekwencje ? Golf IV
Tylko ja zapłaciłem 200zł wcześniej ale czynnik uciekł.Jarek_NS pisze:Żeby było to dobrze zrobione to trzeba było jeszcze wymienić osuszacz. Jak klima była nieszczelna to dawno go diabli wzięli.