[MK III] Numer VIN

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

PawelP

[MK III] Numer VIN

Post autor: PawelP » pt wrz 08, 2006 00:33

W dowodzie mam wbite, że samochód jest z 1993 roku, szyby, pasy bezpieczeństwa, i inne duperele też mają rok produkcji nastukany 1993 - a jak dekoduję VIN w różnych napotkanych programach to wychodzi mi że jest to model 1994 - dokładnie chodzi o 10 pozycje - u mnie jest to R. A może zapodać cały VIN?

Awatar użytkownika
Rydzu
_
_
Kontakt:

Post autor: Rydzu » pt wrz 08, 2006 00:39

Rok modelowy samochodu nie musi być taki sam jak jego rok produkcji. W VW zmiana roku modelowego następuje w trakcie roku, więc samochody z rokiem modelowym 94 są produkowane bodajże od lipca 1993 roku.
Mogą się także w nich znajdowac podzespoły z datą 1993, martwił bym się gdyby były w samochodzie części z 1996r :-)

W niemczech jako datę produkcji podaje się datę dopuszczenia do ruchu i dlatego masz wpisane w dokumentach że to 1993r.

PawelP

Post autor: PawelP » pt wrz 08, 2006 00:42

no to teraz pytanie nr 2 - czy da się po numerze VIN określić typ paska rozrządu jaki powinienem mieć w swoim silniku?

Awatar użytkownika
Grzesiekk1982
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer

Post autor: Grzesiekk1982 » pt wrz 08, 2006 00:56

Powiesz,że masz AAM i już, będzie wszystko jasne. Tak najpewniej.

Moj mimo ze nawet kupiony w 96 wbili mu u nas 95, kodowo też jest 96.
Polecam tę stronkę: http://www.vw-club.ru/vw/vin/ dowiesz się nawet kiedy będą urodzinki Twojego Varianta :D i będzie okazja to :piwka: :pub: :piwka: :pub:

Mój Golfik się urodził 30 października 95. Kumpla Polo Classic w sierpniu 98 a kodowo jest na 99 ;)

P.S.
Jeśli nie czaisz radzieckiego dialektu oraz krzaczków proponuję tłumaczyć po kolei przez Altavista, bo nieststy z decoderem Altavista nie współpracuje.
Oto link: http://babelfish.altavista.com/tr
Powodzonka :bigok:

PawelP

Post autor: PawelP » pt wrz 08, 2006 01:03

spoko - do ruskich mam ze 100 km więc i ruski kumam bez problemu. Ale z tym paskiem do AAM to jest problem bo są dwa rodzaje i nikt mi nie potrafi wytłumaczyć, który pasek jest który :-)

Awatar użytkownika
Rydzu
_
_
Kontakt:

Post autor: Rydzu » pt wrz 08, 2006 01:09

Może to pomoże:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Grzesiekk1982
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer

Post autor: Grzesiekk1982 » pt wrz 08, 2006 02:03

PawelP pisze:Ale z tym paskiem do AAM to jest problem bo są dwa rodzaje i nikt mi nie potrafi wytłumaczyć, który pasek jest który
To może numer silnika o ile jeszcze go widać ;) ? Ewentaulnie w ASO może by ktoś powiedział, ale należało by się ulotnić przed "okazyjną" propozycją wymiany :D
Jeśli nie, to te 2 paski muszą czymś się różnić- wypadało by zdjąć tamten, zmierzyć suwmiarką jego szerokość i policzyć ilość zębów.
Jak kupowałem do Audi 1.8 to pasował on do wielu samochodów (looknąłem z ciekawości na opakowanie), też np pasek do Opla 1.7 D pasuje do silnika Citroena 1.9 D- ma tą samą liczbę zębów i szerokość. Więc wnioskuję, że chyba tylko te 2 parametry się liczą i jeśli paski do AAM czymś się różnią, to właśnie tym i stawiał bym na szerokość (np zmodyfikowane rolki od któregoś rocznika?).
Mogę się mylić...
Niech ktoś jeszcze się wypowie.

[ Dodano: 08 Wrz 2006 02:07 ]
PawelP pisze:spoko - do ruskich mam ze 100 km więc i ruski kumam bez problemu
A ja mieszkam 10 km od Ukrainy i znam tylko kilka ich przekleństw :metal: Oni wszyscy mówią po naszemu, a kumpel który tam meiszka 20 km za granicą nawet zapomina ich języka, bo wszyscy tam oglądają POLSAT i TVN bo "w ich telewizji nic nie ma" - jak mówią :D :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”