[MK III] Pasy bezpieczeństwa

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

PawelP

[MK III] Pasy bezpieczeństwa

Post autor: PawelP » czw wrz 07, 2006 22:57

Hej, hej, hejas

Czy w MK III zamiast pasa tego środkowego z tyłu można zamontować jakoś taki normalny pas - to się chyba nazywa trzypunktowy czy jakoś tak?

Meduza
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: Meduza » czw wrz 07, 2006 23:06

Niestety nie będzie spełniał swojej funkcji. Szkoda ale tak jest.

Dzięki

PawelP

Post autor: PawelP » czw wrz 07, 2006 23:10

Niestety nie będzie spełniał swojej funkcji. Szkoda ale tak jest.
A niby czemu? Widziałem w jakichś innych markach takie środkowe pasy - nawet chyba były bezwładnościowe i jakoś to rozwiązali - więc może i tu się da?

Awatar użytkownika
bongo
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Post autor: bongo » czw wrz 07, 2006 23:18

PawelP pisze:A niby czemu?
A do czego zamocujesz górne mocowanie pasa?Były trzypunktowe ale to całkiem inna konstrukcja tylnej kanapy...

Meduza
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: Meduza » czw wrz 07, 2006 23:18

Zadał bym pytanie do czego przykręcić rolkę z pasem jeśli pas ma iść w poprzek klatki piersiowej?

Dzięki

PawelP

Post autor: PawelP » czw wrz 07, 2006 23:30

myślałem, że może da się przykręcić jakoś z tyłu do kanapy mocowanie górne. A jak to jest rozwiązane w innych autach. W roverze 214 chyba widziałem coś takiego. Ale tgo kumpla teraz nie ma i niemogę podejrzeć jak to było.

Meduza
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: Meduza » czw wrz 07, 2006 23:38

Ja bym to przykręcił do tylnej kanapy od strony bagażnika ale trzeba by się trochę pobawić aby rolka z pasem prawidłowo była ustawiona i się odpowiednio zwijała.

Dzięki

Awatar użytkownika
Grzesiekk1982
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer

Post autor: Grzesiekk1982 » pt wrz 08, 2006 00:10

Meduza pisze:Ja bym to przykręcił do tylnej kanapy od strony bagażnika ale trzeba by się trochę pobawić aby rolka z pasem prawidłowo była ustawiona i się odpowiednio zwijała.
PawelP pisze:myślałem, że może da się przykręcić jakoś z tyłu do kanapy mocowanie górne
Zrobicie 100 razy gorzej!!Przecież tylna kanapa nie jest w tych samochodach do tego przystosowana!!!! Dekra przeprowadzała testy zderzeniowe ze skrzynką z narzędziami, bodajże było to Toledo. Skrzynka wdarła się do środka demolując całe wnętrze, z przednimi fotelami i deską włącznie.
Zmierzam do tego, iż człowiek ważący 10 razy tyle co ta skrzynka będąc "przymocowany" pasem do kanapy w jej górnym punkcie, wyrwie ją, pas bezwąłdnościowy się zablokuje w tym miejscu w jakim jest. O długość jego pionowego odcinka (około 60-70 cm) środkowy pasażer przesunie się do przodu i gwałtownie zatrzyma na części biodrowej.
Po 2- zakladamy, że jak siedzi ktoś po środku, to i siedzą osoby z tyłu. Co będzie jeśli przy wypadku kanapa się rozleci na boki (dzielona, doklądnie tak się stało w crashtescie) bądź niedzielona cała się złoży i odkształci w wyniku działania potężnej siły w jej górnym punkcie?

Lepiej to niech każdy pasażer z tyłu zapina pasy, bo pod tym względem jesteśmy 100 lat za murzynami. Najpierw od tego musimy zacząć, bo co nam z 3 punktowych pasów, jak nie raz mialem pasażerów co się kłócili o to, żeby nie zapinać. Pamiętajmy, że pasażer z tyłu bez pasów podczas zderzenia miażdży jadącego przed nim, nie dając mu praktycznie żadnych szans na przeżycie.

PawelP

Post autor: PawelP » pt wrz 08, 2006 00:29

Dobra dzięki już wiem - juz mi odeszło mocowanie takiego pasa z tyłu :-)

Awatar użytkownika
Bednarus
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: Bednarus » pt wrz 08, 2006 05:06

Grzesiekk1982 pisze: Pamiętajmy, że pasażer z tyłu bez pasów podczas zderzenia miażdży jadącego przed nim, nie dając mu praktycznie żadnych szans na przeżycie.
Dokładnie. Wyobrazmy sobie sytuacje, ze pasazer z przodu ma zapiete pasy a ten za nim nie. W momencie udezenia pasy pasazera z przodu blokuja sie zatrzymujac go prawie ze natychmiast, a ten z tylu leci bezwladnie i przez oparcie fotela dociska tego z przodu do pasow, miazdzac w ten sposób klatke piersiowa i nie posoztawiajac szans na przezycie.
I jeszcze mala dygrasja, a mianowicie filmik o tym co sie dzieje gdy sie nie zapina z tylu pasow:
Film
P.s. Sorki ze odbieglem od tematu

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”