MK3 1.6 AEK spaliłem w mieście 13 litrów i co dalej.......
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
-
kamil.wilk
- Mały gagatek

- Kontakt:
MK3 1.6 AEK spaliłem w mieście 13 litrów i co dalej.......
Witam
Podczas ostatniego tankowania zauważyłem że przy niezmienionym stylu jazdy spaliłem w mieście 13 litrów .Dotychczas spokojnie mieściłem się w 10.
Auto na benzynce jeździ.
Byłem zapiąć pod komputer auto i powiedzieli że nie widać błędu ale sonda jest jakaś dziwna......cokolwiek to oznacza.
Zatem wydałem 40 zł i dowiedziałem się że mam w aucie dziwną sonde.
Co mam robić bo jeździć trzeba a wzrost tak drastyczny spalanie jest dla mnie niedoprzyjęcia.
Pozdrawiam
Może jakieś propozycje jeśli chodzi o usterke.
Podczas ostatniego tankowania zauważyłem że przy niezmienionym stylu jazdy spaliłem w mieście 13 litrów .Dotychczas spokojnie mieściłem się w 10.
Auto na benzynce jeździ.
Byłem zapiąć pod komputer auto i powiedzieli że nie widać błędu ale sonda jest jakaś dziwna......cokolwiek to oznacza.
Zatem wydałem 40 zł i dowiedziałem się że mam w aucie dziwną sonde.
Co mam robić bo jeździć trzeba a wzrost tak drastyczny spalanie jest dla mnie niedoprzyjęcia.
Pozdrawiam
Może jakieś propozycje jeśli chodzi o usterke.
-
kamil.wilk
- Mały gagatek

- Kontakt:
kamil.wilk, podjedź do bardziej rozgranietych mechaników i niech sprawdzą samą sondę. Sonda powinna ładnie oscylowac od 0,2 do 0,8V i przy obrotach około 3000 oscylacje powinny byc nie dłuższe niż 1-2sekundy , jesli te warunki nie są spełnione to znaczy że sonda powoli pada albo juz padła.
Jesli nie zmieniłes stylu jazdy i jeździsz w podobnych warunkach to wzrost spalania o 3 litry może sugerować uszkodzenie sondy , ale najpierw trzeba ją dokładnie sprawdzić, na VAGU , na oscyloskopie lub szybkim woltomierzem.
No i troche więcej wiedzy i zaangażowania mechaników , a nie tylko stwierdzenie "dziwna sonda" i po sprawie , zapraszamy do kasy.
Jesli nie zmieniłes stylu jazdy i jeździsz w podobnych warunkach to wzrost spalania o 3 litry może sugerować uszkodzenie sondy , ale najpierw trzeba ją dokładnie sprawdzić, na VAGU , na oscyloskopie lub szybkim woltomierzem.
No i troche więcej wiedzy i zaangażowania mechaników , a nie tylko stwierdzenie "dziwna sonda" i po sprawie , zapraszamy do kasy.
[url=http://www.motostat.pl/vehicle-stats/20938][img]http://www.motostat.pl/user_images/20938/icon5.png[/img][/url]
-
kamil.wilk
- Mały gagatek

- Kontakt:
pozdrawiam więc mechaników w serwisie na kanarkowej u Kaczmarczyka..........
[ Dodano: 08 Wrz 2006 22:14 ]
byłem dzisiaj u bardzo dobrego elektro mechanika i przeglądnął mi całe auto a raczej silnik na kompie.
Sonda działa poprawnie, reszta też. cewka miała przebicie jak się okazało ale została zmieniona.
Najprawdopodobniej przecieka wężyk paliwowy, bo pod autem w miejscu gdzie przechodzą w kanale mniejwięcej pod fotelem pasażera jest mokrawo.Nie mokro lecz raczej zawilgocone i delikatnie czuć paliwo......
Polecam tego elektromechanika. Ma warsztat przy stacji benzynowej Orlen obok krakchemii w krakowie.Wziął 70 zł ale poświęcił temu ponad 3 godziny pracy. A nie jak w serwisie "autoryzowanym" 40 zł za 10 minut i diagnoza -dziwna sonda...........
Jeszcze pytanie.Gdzie mogę kupić wężyki paliwowe? Jakieś oryginały być muszą???
[ Dodano: 25 Wrz 2006 19:19 ]
Witam.
Po zmianie termostatu wszystko wróciło do normy:))))
Spalanie w trasie przy prędkości do 120 6,8l a w mieście 9,7.
Pozdrawiam
[ Dodano: 08 Wrz 2006 22:14 ]
byłem dzisiaj u bardzo dobrego elektro mechanika i przeglądnął mi całe auto a raczej silnik na kompie.
Sonda działa poprawnie, reszta też. cewka miała przebicie jak się okazało ale została zmieniona.
Najprawdopodobniej przecieka wężyk paliwowy, bo pod autem w miejscu gdzie przechodzą w kanale mniejwięcej pod fotelem pasażera jest mokrawo.Nie mokro lecz raczej zawilgocone i delikatnie czuć paliwo......
Polecam tego elektromechanika. Ma warsztat przy stacji benzynowej Orlen obok krakchemii w krakowie.Wziął 70 zł ale poświęcił temu ponad 3 godziny pracy. A nie jak w serwisie "autoryzowanym" 40 zł za 10 minut i diagnoza -dziwna sonda...........
Jeszcze pytanie.Gdzie mogę kupić wężyki paliwowe? Jakieś oryginały być muszą???
[ Dodano: 25 Wrz 2006 19:19 ]
Witam.
Po zmianie termostatu wszystko wróciło do normy:))))
Spalanie w trasie przy prędkości do 120 6,8l a w mieście 9,7.
Pozdrawiam