[instalacja mk3] Podłączanie radia - który kabelek do czego.
Moderatorzy: dan124, powalla, VIP
Proponowałbym zebrać wszystkie kolory i opisy kabelków do kupy, podpisać je porządnie i dać w temat podwieszony, bo to pewnie nie jednej osobie się jeszcze przyda, bo jak wiemy nie każdy człowiek ma smykałke do audio, a potem po kupnie fury każdy z nas musi wszystko poprawiać. Mój golfik jest już moiim 3 autem i póki co w żadnym nie było normalnej instalacji audio tylko jakieś kosmiczne wymysły.
Się robi .Rafit pisze:Proponowałbym zebrać wszystkie kolory i opisy kabelków do kupy
Opis kolorków kabli jakie wystają z dwóch wiązek z samochodu (mk3 CL rocznik 1994).
Wiązka 1 (4 przewody - do głośników):
- brązowo-niebieski - "-" lewego przedniego głośnika
- czarno-niebieski - "+" lewego przedniego głośnika (u mnie ten kabelek jest cały czarny - zblakł albo co)
- brązowo-biały - "-" prawego przedniego głośnika
- czerwono-biały - "+" prawego przedniego głośnika
Wiązka 2 (5 przewodów: 2 grube + 3 cieńkie - do zasilania i sterowanie radiem):
- brązowy (gruby) - "-" zasilania (masa)
- czerwono-biały (gruby) - "+" zasilania (tzw. 'permanent' czyli zawsze jest tam +12V)
- czerwono-brązowy (cieńki) - "+" zasilania (sterujący logiką zapłonu - +12V jest po przekręceniu kluczyka)
- niebiesko-szary - podświetlenie (jest na nim +12V po włączeniu świateł)
- niebiesko-biały - GALA (automatyczna zmiana glosnosci wraz ze zmiana predkosci auta)
Heh, Początkowo niedoczytałem tego co inek01 napisał o tej zmianie głośności wraz ze zmianą pr
ędkości i podpiąłem pod ten kabelek (biało-niebieski) antenę. Dopiero zwalniając przed fotoradarem zorientowałem się że prędkościomierz nie działa . Ale odlutowałem i wszystko wróciło do normy.
Pozdrawiam
yoobi
OSPF chodzi własnymi ścieżkami. :-)
moze mi tez z tego powodu licznik nie dziala ale nie przypominam sobie abym cos mial podlaczone pod ten kabelek od GALA (zaizolowany) chyba, ze gdzies dalej jakis myk jestyoobi pisze: Heh, Początkowo niedoczytałem tego co inek01 napisał o tej zmianie głośności wraz ze zmianą prędkości i podpiąłem pod ten kabelek (biało-niebieski) antenę. Dopiero zwalniając przed fotoradarem zorientowałem się że prędkościomierz nie działa . Ale odlutowałem i wszystko wróciło do normy.
Pozdrawiam
yoobi
pozdro
Coliniak
Failure is not an option...
Failure is not an option...
Ciężko powiedzieć. Trzaby jakiegoś fachowca od elekrtyki/elektroniki w golfach popytaćcoliniak pisze:
moze mi tez z tego powodu licznik nie dziala ale nie przypominam sobie abym cos mial podlaczone pod ten kabelek od GALA (zaizolowany) chyba, ze gdzies dalej jakis myk jest
pozdro
Pozdrawiam
yoobi
To zależy pod co to podepniesz . Generalnie na radiu powinna być rozpiska pinów we wtyczce. Zobacz tam, powinien być pin opisany ILLUMINATION albo coś takiego. To ten pin. Wtedy patrzysz po wtyczce który to kabelek. Pod niebieski raczej nie podpinaj bo niebieski to antenka. To radio daje tam po włączeniu 12V o ile dobrze pamiętam.
Pozdrawiam
yoobi
Pozdrawiam
yoobi
- czerwono-brązowy (cieńki) - "+" zasilania (sterujący logiką zapłonu - +12V jest po przekręceniu kluczyka)
Czemu w tym kablu u mnie nie ma napięcia? Jaki może być powód?
W nowej wtyczce mam także kabelek ANTENA REMOTE. Rozumiem, że jak się nie ma podnoszonej anteny to ten cały kabelek z pinem jest zbędny i można go wywalić
Czemu w tym kablu u mnie nie ma napięcia? Jaki może być powód?
W którym pinie standardowo jest ten kabelek we wtyczce?- niebiesko-biały - GALA (automatyczna zmiana glosnosci wraz ze zmiana predkosci auta)
W nowej wtyczce mam także kabelek ANTENA REMOTE. Rozumiem, że jak się nie ma podnoszonej anteny to ten cały kabelek z pinem jest zbędny i można go wywalić
Nr 1Rafit pisze:W którym pinie standardowo jest ten kabelek we wtyczce?
Jesli nie masz fabrycznego wzmacniacza antenowego to mozesz wywalic...Rafit pisze:W nowej wtyczce mam także kabelek ANTENA REMOTE. Rozumiem, że jak się nie ma podnoszonej anteny to ten cały kabelek z pinem jest zbędny i można go wywalić
Jesli masz, to mozesz sprawic sobie separator antenowy i pod podlaczyc go pod ten kabelek. Wzmaczniacz bedzie wtedy zasilany tylko po wlaczeniu radia.
A coś bardziej szczegółowo, co to za przewód?
Pozdrawiam
[ Dodano: 12 Sie 2009 14:14 ]
Witam ponownie
Trochę sie nakombinowałem, ale wszystko hula. Po kolei ten pomarańczowy był podpięty do czerwonego (zaizolowałem i zostawiłem w spokoju) znalazlem jeszcze dwa cienkie kabelki szaro niebieski i szaro biały - odcięte poza kostką ( zaizolowałem je). Dokupiłem separator antenowy i podłączyłem jego kabelek zasilajacy w kostkę ISO od strony samochodu w wolne miejsce aby po połączeniu kostek było połączenie z niebieskim kablem z radia na którym pojawia się +12 po włączeniu radia. No i poszło, ale po wyjęciu kluczyka radio gubiło ustawienia, więc przełożyłem w kostce od radia (zamieniłem) kable czerwony z żółtym.Pomogło. Pomimo wychodzącego z radia kabelka pomarańczowego okazało się, że ten model nie ma funkcji podświetlanie - znalazłem w instrukcji CDX MP40.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
[ Dodano: 12 Sie 2009 14:14 ]
Witam ponownie
Trochę sie nakombinowałem, ale wszystko hula. Po kolei ten pomarańczowy był podpięty do czerwonego (zaizolowałem i zostawiłem w spokoju) znalazlem jeszcze dwa cienkie kabelki szaro niebieski i szaro biały - odcięte poza kostką ( zaizolowałem je). Dokupiłem separator antenowy i podłączyłem jego kabelek zasilajacy w kostkę ISO od strony samochodu w wolne miejsce aby po połączeniu kostek było połączenie z niebieskim kablem z radia na którym pojawia się +12 po włączeniu radia. No i poszło, ale po wyjęciu kluczyka radio gubiło ustawienia, więc przełożyłem w kostce od radia (zamieniłem) kable czerwony z żółtym.Pomogło. Pomimo wychodzącego z radia kabelka pomarańczowego okazało się, że ten model nie ma funkcji podświetlanie - znalazłem w instrukcji CDX MP40.
Pozdrawiam