[MK3] Liczniki i ich wymiana
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
[MK3] Liczniki i ich wymiana
Pytanie moje brzmi: czy podczas wymiany liczników w mk3 muszą być one identyczne , czyli tej samej firmy , wyskalowane prędkościomierz i obrotomierz tak samo?
zy tez może być sytuacja taka że mój stary prędkościomierz był wyskalowany do 200 km/h a założe do 240 km/h i będzie wskazywał prawidłową predkość?[quote][/quote]
zy tez może być sytuacja taka że mój stary prędkościomierz był wyskalowany do 200 km/h a założe do 240 km/h i będzie wskazywał prawidłową predkość?[quote][/quote]
Ostatnio zmieniony śr wrz 06, 2006 18:43 przez a2d2, łącznie zmieniany 1 raz.
- Chmielu
- Forumowy spamer :)
- Kontakt:
Powinien wskazywać poprawnie.
Jakbyś włożył do starego licznika nowy cyferblat inaczej wyskalowany to oczywiście wskazania były by nieprawidłowe.
Licznik dostaje impulsy elektryczne na podztawie których wychyla odpowiednio wskazówkę.
Jak wymieniasz licznik cały to bez względu na skalę prędkościomierza powinien prawidłowo pokazywać
Jakbyś włożył do starego licznika nowy cyferblat inaczej wyskalowany to oczywiście wskazania były by nieprawidłowe.
Licznik dostaje impulsy elektryczne na podztawie których wychyla odpowiednio wskazówkę.
Jak wymieniasz licznik cały to bez względu na skalę prędkościomierza powinien prawidłowo pokazywać
Człowiek może bez końca patrzeć na dwie rzeczy. Na lewego cycka.... i na prawego.
Passat 1.8T - projekt K04
Ja mam też pytanie. Czy do mjego MK3 GTI 8V mogę założyć licznik od GTI 16V albo VR6. Liczniki od tych dwóch modeli są wyskalowane (w nowszych wersjach) do 240 km/h. Czy w moim golfie taki licznik będzie poprawnie wskazywał prędkość i obroty? Myślę, że ktoś z forum robił takie przeróbki. Prosiłbym o informację.
- Chmielu
- Kontakt:
Ivanhoe możesz wstawić spokojnie od GTi 16V.
Od VR6 nie, bo obroty będą przekłamywały - masz 4 cylindry a nie 6.
A co do zegarów VR6 to do '94 były wyskalowane do 260km/h, a od '95 do 240km/h
Człowiek może bez końca patrzeć na dwie rzeczy. Na lewego cycka.... i na prawego.
- Grzesiekk1982
- VWGolf.pl Killer
Chmielu. Rzoumiem, że od VR6 nie mogę wstawić do siebie zarówno licznika wyskalowanego do 260km/h (montowany do '94) jak i wyskalowanego do 240km/h (od '95 r.). Koniecznie muszę szukać od GTI 16V?Chmielu pisze:Ivanhoe możesz wstawić spokojnie od GTi 16V.
- Chmielu
- Kontakt:
Dokładanie - jak cały licznik wymieniony i od 4-ro cylindrowego silnika to nie będzie problemówMeduza pisze:Mam założony licznik w milach i też jest ok.
Znaczy wstawić możesz tylko obroty będzie źle pokazywał.Ivanhoe pisze:Chmielu. Rzoumiem, że od VR6 nie mogę wstawić do siebie zarówno licznika wyskalowanego do 260km/h (montowany do '94) jak i wyskalowanego do 240km/h (od '95 r.). Koniecznie muszę szukać od GTI 16V?