full fis bez can ikona otwartego bagażnika
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam,mam pytanie-jak mozna uruchomoć taką ikonę?Zdjęcie jest z passata .Moje zegary to 1J0 919 890 A pełny fis bez can.

psilos1, zajrzyj tu
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=14&t=362987" onclick="window.open(this.href);return false;
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=14&t=362987" onclick="window.open(this.href);return false;
wojtas 46,dzięki widziałem ten temat...ale nie znalazłem tam nic o informacji wyświetlanej na fisie.
Re: full fis bez can ikona otwartego bagażnika
Kolega dobrze Tobie podpowiedział, nie ważne czy na fisie czy jako ikonka na 1/2 fis. Potrzebujesz pociągnąć kabelek jak w tamtym temacie. O ile Twój licznik obsługuje taką kontrolkę.psilos1 pisze:wojtas 46,dzięki widziałem ten temat...ale nie znalazłem tam nic o informacji wyświetlanej na fisie.
And remember respect is everything! VCDS 18.5.2, BDM , liczniki grupa VAG (od najstarszych do najnowszych).
kamil1555 pisze:Kolega dobrze Tobie podpowiedział, nie ważne czy na fisie czy jako ikonka na 1/2 fis. Potrzebujesz pociągnąć kabelek jak w tamtym temacie. O ile Twój licznik obsługuje taką kontrolkę.psilos1 pisze:wojtas 46,dzięki widziałem ten temat...ale nie znalazłem tam nic o informacji wyświetlanej na fisie.
Chodzi mi o to -czy istnieje możliwość uaktywnienia tej funkcji na fisie przez kodowanie lub edycje wsadu licznika.
A kabelek masz pociągnięty? Masz kabel diagnostyczny do auta? Bo to, że nie ma jej podczas testu nie oznacza, że nie ma wcale, u mnie żadna kontrolka (oprócz tych na obrotomierzu i prędkościomierzu) na full fisie nie uaktywnia się podczas testu, a w praktyce działają bez problemu. Jeśli masz kabelek i nie wyświetla się to możliwe, że edycja wsadu coś pomoże.
And remember respect is everything! VCDS 18.5.2, BDM , liczniki grupa VAG (od najstarszych do najnowszych).
Dzieki za odpowiedz,jutro połącze zegary z modułem komfortu i zobacze...kamil1555 pisze:A kabelek masz pociągnięty? Masz kabel diagnostyczny do auta? Bo to, że nie ma jej podczas testu nie oznacza, że nie ma wcale, u mnie żadna kontrolka (oprócz tych na obrotomierzu i prędkościomierzu) na full fisie nie uaktywnia się podczas testu, a w praktyce działają bez problemu. Jeśli masz kabelek i nie wyświetla się to możliwe, że edycja wsadu coś pomoże.
Pin 16 niebieska wtyczka w zegarach. Można też podłączyć od mikrostyku w klapie, bo to jest sterowane masą.
kamil1555 pisze:Pin 16 niebieska wtyczka w zegarach. Można też podłączyć od mikrostyku w klapie, bo to jest sterowane masą.

- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
jako ciekawostkę powiem, że we wtyczce licznika kabelek może być...przy komforcie też...i przy komforcie masa się pojawia po otwarciu bagaja ale przy liczniku już nie
- spotkałem już kilka takich aut. Wbrew wszelkim schematom i logice licznik nie koniecznie musi mieć połączenia z komfortem (chodzi konkretnie o kontrolkę otwarcia bagażnika)... wtedy wystarczy połączyć kabelek idący z licznika z tym z komfortu i kontrolka zaczyna gadać... bez zmian kodowania czy innych cudów z eepromem

Wiec tak...w niebieskiej wtyczce pod pinem 16 jest już kabelek(brązowo -czarny)po podaniu masy nic sie nie dzieje na zegarach.Po wyjęciu i rozebraniu zegarów okazało sie ze fizycznej kontrolki otwartej klapy nie mam wiec zostaje informacja na fisie-która sie nie pojawia.Wiec tak.... albo nie ma możliwości wyświetlenia tej informacji albo trzeba zmienić kodowanie zegarów -tylko na jakie.Zegary to jak pisałem pełny fis bez can 1J0 919 890A -jak to ogarnąć ?
Może być lekki problem, w necie znalazłem takie info:
Może pasowałby soft od 1J0 919 991 A, ale nie wiem tego, może, ktoś z forum się orientuje.
Kod: Zaznacz cały
The instrument cluster has a further message for the open tailgate (Blau/16), the corresponding terminal, you can connect with the contact switch on the tailgate...
1J0 919 880 B (MMO, software V11) - NO, icon is missing
1J0 919 840 A (VDO V10 Software) - YES
1J0 919 890 A (VDO V21 Software) - NO, the symbol is missing? - ten masz i jak widać jest problem z wyświetlaniem tej kontrolki
1J0 919 991 A (VDO, software X00) - YES
1J0 919 991 B (VDO V01 Software) - YES
1J0 919 991 E (VDO, software V?) - YES
1J0 919 991 G (VDO V03 Software) - YES
Kontrolki nie ma-dzisiaj sprawdziłem,ale może istnieje możliwość uruchomienia info na fisie(vide post#1)
Dowiedziałem się, że jest duża szansa, że pasuje soft od 1J0 919 991 A. Tylko nie mam takiego dump'a na dysku. Trzeba by zgrać ten od Ciebie i porównać, ale najpierw znaleźć ten nowy.