Golf II 1.6 Automat, słabo kręci rozrusznik na ciepłym silni
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- darkmen21
- Oberschesien
- Auto: GOLF 3,5 Cabriolet 2.0 AGG, Passat b8, Skoda Superb II,
- Silnik: 2.0
- Kontakt:
Witam!
Zakupiłem sobie VW dupowóz z silnikiem 1.6 automat. Sprzedawca powiedział , że aku do wymiany-uwierzyłem
Po zakupie włożyłem kilka akumulatorów które miałem dostępne, obecnie lata centra z silnika passatowskiego 2.0 16v. Na zimnym silniku rozrusznik szybko kręci i autko odpala. po przejechaniu 4-5 km. po zgaszeniu go, kiedy już silnik się zagrzeje przy próbie odpalenia rozrusznik kreci bardzo słabo jakby po pół obrotu, jak go popiłuje to w końcu odpali, ale jak zostawię go żeby się całkowicie wychłodził to kręci jak złoto i odpala.sprawdzałem ładowanie i wychodzi że ma 13.6, aku przed próbą zapalania kiedy rozrusznik słabo kręci zawsze ma 12,5, jak jest ciepły to nie chce nawet odpalać z kabli od innego auta, bo dalej słabo kręci.
Zakupiłem sobie VW dupowóz z silnikiem 1.6 automat. Sprzedawca powiedział , że aku do wymiany-uwierzyłem
Po zakupie włożyłem kilka akumulatorów które miałem dostępne, obecnie lata centra z silnika passatowskiego 2.0 16v. Na zimnym silniku rozrusznik szybko kręci i autko odpala. po przejechaniu 4-5 km. po zgaszeniu go, kiedy już silnik się zagrzeje przy próbie odpalenia rozrusznik kreci bardzo słabo jakby po pół obrotu, jak go popiłuje to w końcu odpali, ale jak zostawię go żeby się całkowicie wychłodził to kręci jak złoto i odpala.sprawdzałem ładowanie i wychodzi że ma 13.6, aku przed próbą zapalania kiedy rozrusznik słabo kręci zawsze ma 12,5, jak jest ciepły to nie chce nawet odpalać z kabli od innego auta, bo dalej słabo kręci.
Z VAGami przez życie, było już ich z około 30.. Obecnie posiadam 3 :)
Na forum 15 lat.. :okej:
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Obróć silnik kluczem jak jest zimny a później powtórz to na gorącym jaka jest różnica.Kablem do rozruchu podłącz dodatkową masę od akumulatora do rozrusznika,posprawdzaj ręką czy na cewce rozrusznika nie grzeją się śruby
- darkmen21
- Oberschesien
- Kontakt:
dzisiaj rokreciłem rozrusznik, wymieniłem automat, który ponoć jest nowy( inaczej była zamocowana ta sprężynka zamiast w środku była na zewnątrz.Nic to nie dało, auto nadal nie zapala.
Świece grzeją, paliwo podaje- miałem ściągniety wydech i przy próbach kręcenia, ropa się spalała-leciał dym z kolektora wydechowego.
spróbuje zrobić to co mówisz, ale powiedz mi z góry, co będzie oznaczało jak jest róznica w kręceniu kołem na zimnym i ciepłym, no i co będzie oznaczało że suby będą ciepłe..
Świece grzeją, paliwo podaje- miałem ściągniety wydech i przy próbach kręcenia, ropa się spalała-leciał dym z kolektora wydechowego.
spróbuje zrobić to co mówisz, ale powiedz mi z góry, co będzie oznaczało jak jest róznica w kręceniu kołem na zimnym i ciepłym, no i co będzie oznaczało że suby będą ciepłe..
- Michał_1977
- _
- Auto: Golf mk2 (ARL)
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM) - Silnik: Zły!
- Kontakt:
To nie napracowałeś się... Gdzie reszta ja pytam? Szczotki,tulejki,mycie całości z syfu,którego pewnie z pół kilo się uzbierało,przesmarowanie...darkmen21 pisze:dzisiaj rokreciłem rozrusznik, wymieniłem automat
Jak tego wszystkiego nie wykonasz,to zapomnij o kręceniu. Dodatkowo wszystkie kable do przeglądu.
- darkmen21
- Oberschesien
- Kontakt:
nie czyściłem rozrusznika, bo jeśłi po podpięciu do aku kręcił normalnie a automat działał, to stwierdziłem, że nie wymaga czyszczenia, kręcił szybko, a automat działał w ten sposób że kręcąc chował bendix do środka. Chyba, że to że kręci bez zetknięciu z kołem nie jest oznaką tego że jest dobry, bo na obciążeniu nie kręci-nie wiem dlatego założyłem temat..:/
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Jak śruby ciepłe to znaczy nie ma dobrego przejścia i jest spadek napięcia to samo z cewką rozrusznika jak wypalone styki w środku o też nie ma dobrego przejścia.Nie wiem jaki jest rozrusznik tulejka w głowiczce czy tulejka w obudowie skrzyni,jak go wyciągnąłeś to trzeba było go wymyć.
- darkmen21
- Oberschesien
- Kontakt:
no więc, rozrusznik zregenerowany, wymienił jakieś kulki- brakowało 5, no i został sprawdzony i wyczyszczony. Po założeniu na ledwie naładowanym aku odpalił, zagrzał się i co? znów to samo. dzisiaj, przerzuciłem aku z mojego b5 i odpalił, natomiast aku z golfa odpalił bez problemu w Pasku
odłączyłem czujnik wodyx2 oraz świec i odpalał za pierwszym, potem podpinałem każdy poklei i kręcił gorzej, potem po odłączeniu wszystkich znów miał problem jak zawsze. poczekałem 3 minuty i odpalił, no potem odpalał, ale tak jakby był słaby aku- co prawda po każdym odpaleniu świeciła się kontrolka aku, która po przegazowaniu gasła.
Mierzyłem alternator- ładowanie na dodanym gazie max 13,7- w pasku mam 14.5.
Nie polewałem pomy wodą-jak radzili w jednym z tematów, bo ona była zimna gdy nie odpalał, jedynie blok silnika był ciepły.
Jakieś sugestie? czy czujniki wszystkie try poszły się walić??

odłączyłem czujnik wodyx2 oraz świec i odpalał za pierwszym, potem podpinałem każdy poklei i kręcił gorzej, potem po odłączeniu wszystkich znów miał problem jak zawsze. poczekałem 3 minuty i odpalił, no potem odpalał, ale tak jakby był słaby aku- co prawda po każdym odpaleniu świeciła się kontrolka aku, która po przegazowaniu gasła.
Mierzyłem alternator- ładowanie na dodanym gazie max 13,7- w pasku mam 14.5.
Nie polewałem pomy wodą-jak radzili w jednym z tematów, bo ona była zimna gdy nie odpalał, jedynie blok silnika był ciepły.
Jakieś sugestie? czy czujniki wszystkie try poszły się walić??
darkmen21, pisałem już kiedyś o tym w mk2 w automacie. Poszukaj. U mnie zdarzały się przypadki, że w ogóle zakręcić nie chciał...
- darkmen21
- Oberschesien
- Kontakt:
jhosef, wszystko fajnie, ale masz tyle postów, że zeszło by mi cały dzień szukać, wpisując że chce znaleźć mój prroblem w Twoich postach nie ma w szukaniu rezultatów. Możesz mnie troszkę naprowadzić?? będę wdzięczny. Pozdro
np
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=140&t=489460" onclick="window.open(this.href);return false;
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=140&t=471840" onclick="window.open(this.href);return false;
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=140&t=489460" onclick="window.open(this.href);return false;
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=140&t=471840" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Ładowanie jest za małe jeszcze światła i później nie ma czym kręcić.Sprawdź kodowanie czy jest zakodowany sterownik na skrzynię manualną czy automat.
Przepraszam z tym kodowaniem ja patrzyłem na jego profil a to jest 1.6 Golf 2.
Przepraszam z tym kodowaniem ja patrzyłem na jego profil a to jest 1.6 Golf 2.
Ostatnio zmieniony czw mar 13, 2014 09:34 przez roman58, łącznie zmieniany 1 raz.
- ja4rqu
- Gadatliwa bestia
zdecydowanie tak, zwłaszcza w golfie 2... dokładnie przejrzeć rozrusznik i instalacje.roman58 pisze:Sprawdź kodowanie czy jest zakodowany sterownik na skrzynię manualną czy automat.
- darkmen21
- Oberschesien
- Kontakt:
Rozrusznik jest po regeneracji na cacy, teraz zauważyłem, że jak odepnę wszystkie 3 czujniki wody, to odpala, po podłączeniu czujników jest problem z odpaleniem na ciepłym, w zasadzie wogóle nie odpala. Co mają wspólnego czujniki z tym?:/
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Ten czujnik na króćcu z boku głowicy od sprzęgła jest od świeć żarowych odłącz go niech świece grzeją na zimnym i gorącym i zobaczysz czy będzie poprawa.Możesz podłączyć świece przewodem na czas próby bezpośrednio od akumulatora.