Problem z jazdą na 5-ce :(

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

HCL
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Problem z jazdą na 5-ce :(

Post autor: HCL » czw lut 17, 2005 10:37

Posiadam VW golf 3 TDI 1995r.
Wszystko było wporządku do wczoraj. Jadąc autostradą wyprzedzałem tira (5 bieg ok 110km) przyspieszając zauwarzyłem spadek mocy(auto nie przyspieszało jak zawsze) i nagle przy ok 130km autko przestało przyspieszać i reagować na wciskanie gazu. Dopiero po puszczeniu całkowicie gazu i zchamowaniu silnikiem znowu powróciła reakcja na gaz. Dociągłem więc autko do 140km i znowu to samo. :(
Sprawdzałem jeszcze kilka razy i to samo piąty bieg i prędkości powyżej ok 110km i klapa(znaczny spadek mocy i przestaje przyspieszać).

Jeśli ktoś wie co zrobić lub spotkał się z czymś podobnym PROSZĘ O POMOC.

Dzięki z góry za wszystkie odpowiedzi :)

HCL :cry:

Awatar użytkownika
Borys
V.I.P.
V.I.P.
Auto: VR6T
Kontakt:

Re: Problem z jazdą na 5-ce :(

Post autor: Borys » czw lut 17, 2005 10:42

HCL pisze:Posiadam VW golf 3 TDI 1995r.
Wszystko było wporządku do wczoraj. Jadąc autostradą wyprzedzałem tira (5 bieg ok 110km) przyspieszając zauwarzyłem spadek mocy(auto nie przyspieszało jak zawsze) i nagle przy ok 130km autko przestało przyspieszać i reagować na wciskanie gazu. Dopiero po puszczeniu całkowicie gazu i zchamowaniu silnikiem znowu powróciła reakcja na gaz. Dociągłem więc autko do 140km i znowu to samo. :(
Sprawdzałem jeszcze kilka razy i to samo piąty bieg i prędkości powyżej ok 110km i klapa(znaczny spadek mocy i przestaje przyspieszać).

Jeśli ktoś wie co zrobić lub spotkał się z czymś podobnym PROSZĘ O POMOC.

Dzięki z góry za wszystkie odpowiedzi :)HCL :cry:
mysle ze to wina zaworka sterujacego turbina nie 5 tego begu.

http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=42025170
Obrazek

www.vrservice.pl

Awatar użytkownika
Corvax
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Post autor: Corvax » czw lut 17, 2005 11:14

Notlauf, coś jest nie tak z czujnikami/urządzeniami wykonawczymi. Musisz zrobić diagnozę VAGiem dynamicznie. TDI to silnik sterowany elektronicznie, w przypadku wystapienia błedu w którymś z czujników lub urządzeń (N75, przepływomierz, itp) następuje przejście komputera sterującego pracą silnika w tryb awaryjny. Z reguły objawia się to utratą mocy, przez ograniczenie ciśnienia doładowania. Inną możliwością jest uszkodzenie mechaniczne - nieszczelność w układzie ciśnieniowym, zacięty wastegate itp. Tak czy siak, czeka Cię wizyta w dobrym warsztacie, dysponującym VAGiem i diagnoza poszczególnych podzespołów. Przeprowadza się ją dynamicznie (3000obr na 3 biegu) poprzez porównanie wartości mierzonych ze spodziewanymi. Jeśli któryś z parametrów odbiega od normy, oznacza to niesprawność danego urządzenia. Odradzam grzebanie na własną rękę, bo TDi to nie jest zwykły klekot i mozna nieźle namieszać :grin:

Pozdor
Corvax | A4 1.8tQ BEX | MK7 Alltrack 1.8TSI CJSB

HCL
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: HCL » czw lut 17, 2005 23:26

Dzięki <b>Corvax</b> widzę, że znasz się na żeczy i napewno jeszcze zadam ci kilka pytań w przyszłości. Czytałem jeszcze inne twoje posty. Powiedz mi bo lubie bawić się sprzętem - gdzie można dorwać kabel do złącza serwisowego przy popielniczce (niewiem jak się to gniazdko nazywa :grin: ) i gdzie można dorwać jakieś oprogramowanie do przynajminiej oglądania parametrów (jak piszesz powyżej). Mam laptopa i z miłą chęcią pobawił bym się w coś takiego.
Z góry dziękuję za odp.. :grin:

Awatar użytkownika
Corvax
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Post autor: Corvax » pt lut 18, 2005 10:33

Polecam dwa fora, gdzie dowiesz się więcej na temat diagnozy i usterek.
Pierwsze to forum Mastersa
http://www.forum.tdi-tuning.pl/
jest tu sporo interesujących informacji i kilku guru od tdi, szczególnie jeśli chcesz zapodać wiruska.
Drugie to forum diagnostyczne
http://obd2.pl/forum/index.php
tu siedzi sporo fachowców od OBD2 (to właśnie typ złącza diagnostycznego), worto przeglądnąć, co do zadawania pytań na tym właśnie forum to radzę nabyć wpierw troszkę wiedzy, bo to forum dla diagnostów/mechaników i niechętnie odpowiadają dłubaczom :), jednak jak skorzystasz z wyszukiwarki, możesz się wiele dowiedzieć. Znajdziesz tam tez soft nawet po polsku, który napisał jeden z uzytkowników. Sam interfejs do kupienia na allegro, jest tego od cholery, a który najlepszy, to nie wiem, bo ja swoje auto diagnozuje w warsztacie na oryginalnym VAGu.

Pozdor
Corvax | A4 1.8tQ BEX | MK7 Alltrack 1.8TSI CJSB

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”