Regulacja Nastawnika
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Regulacja Nastawnika
Witam
Czytałem wiele wątków na temat regulacji nastawnika pompy wtryskowej ale nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie.
Wszyscy piszą o regulacji dawki lewo prawo. Zwiększenie dawki, zmniejszenie. OK wszystko jasne.
Ale mam pytanie nastawnik rusza się też jeszcze góra dół. Czy taka zmiana ma jakiś wpływ na pracę silnika i zużycie paliwa?
Czy ktoś zauważył różnice?
Dzięki za wasze spostrzeżenia.
Czytałem wiele wątków na temat regulacji nastawnika pompy wtryskowej ale nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie.
Wszyscy piszą o regulacji dawki lewo prawo. Zwiększenie dawki, zmniejszenie. OK wszystko jasne.
Ale mam pytanie nastawnik rusza się też jeszcze góra dół. Czy taka zmiana ma jakiś wpływ na pracę silnika i zużycie paliwa?
Czy ktoś zauważył różnice?
Dzięki za wasze spostrzeżenia.
- munior
- Forumowy spamer :)
- Kontakt:
Regulacja Nastawnika
Dobrze się czujesz ? czy coś brałeś ? ....rusza Ci sie góra dół ...chyba że masz nie dokręconykolega007 pisze: mam pytanie nastawnik rusza się też jeszcze góra dół. Czy taka zmiana ma jakiś wpływ na pracę silnika i zużycie paliwa?
Sprzedam : Czysciutki ori nastawnik HDK z każdą wtyczką wystepujacą w tdi ,Tuningowy komputer 16 i 8 bit ,części do ecu 16 i 8 bit .Uszczelnioną pompę wtryskową do tdi ,wszystkie części do pomp vp37 ,dezaktywuję immo w sterownikach 1,9 tdi 028906021,038906018
- Adamm
- V.I.P.
- Auto: Octavia II BLS++ / Passat B4 1Z+
- Kontakt:
Regulacja Nastawnika
munior, wyluzuj, koledze zapewne chodzilo o ruch w zakresie od i do silnika , wiem ze pozna pora i szare komorki spia
kolega007, w ten sposo nic nie wyrgulujesz najlepiej starac sie wysodkowac
kolega007, w ten sposo nic nie wyrgulujesz najlepiej starac sie wysodkowac
Moje auto w budowie --> http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=245535
MASZ PROBLEM Z NASTAWNIKIEM?? --> napisz do mnie
mechanika pojazdowa aut grupy VAG
Re: Regulacja Nastawnika
munior pisze:Dobrze się czujesz ? czy coś brałeś ? ....rusza Ci sie góra dół ...chyba że masz nie dokręconykolega007 pisze: mam pytanie nastawnik rusza się też jeszcze góra dół. Czy taka zmiana ma jakiś wpływ na pracę silnika i zużycie paliwa?
aleś pocisnął koledze.. heh ,zmiana położenia nastawnika w ten sposób nic nie zmienia zresztą zakres ruchu i tak jest bardzo mały ale tak jak pisze Adamm najlepiej wypośrodkować
Panowie, orientacyjnie zapytuję.
Wszedzie piszą regulacjsa 0,05mm i zmiana, a jak wiecie ruch góra dół jest wyczuwalny więc też teoretycznie powinien mieć wpływ.
Terortycznie jak ustawię pozycję nastawinika nie równolegle?? zmiana dawki w zależności od obrotów? a może kąt wtrysku? Lub żadnych zmian?
Luz na śrubach jest więc ustawić też można różnie.
Dodatkowe pytanie czy regulacja nastawnikiem dawki = regulacja VAG'iem ?
Wszedzie piszą regulacjsa 0,05mm i zmiana, a jak wiecie ruch góra dół jest wyczuwalny więc też teoretycznie powinien mieć wpływ.
Terortycznie jak ustawię pozycję nastawinika nie równolegle?? zmiana dawki w zależności od obrotów? a może kąt wtrysku? Lub żadnych zmian?
Luz na śrubach jest więc ustawić też można różnie.
Dodatkowe pytanie czy regulacja nastawnikiem dawki = regulacja VAG'iem ?
- Adamm
- V.I.P.
- Kontakt:
Regulacja Nastawnika
juz Ci pisalem ze nie wpywa to na nic, ale dobrze jest jak jest w osi pompy
regulacja vagiem to zmiana adaptacji
regulacja nastawnikiem to nastawnikiem ale przy uzyciu odczytow z vaga
regulacja vagiem to zmiana adaptacji
regulacja nastawnikiem to nastawnikiem ale przy uzyciu odczytow z vaga
Czyli podsumowując wyregulowując dawkę nastawnikiem uzyskujemy taki sam efekt jak przy regulacji VAG'iem dla sterownika.
Dopytuję bo spotkałem różne opinie na ten temat.
Dopytuję bo spotkałem różne opinie na ten temat.
- Adamm
- V.I.P.
- Kontakt:
Regulacja Nastawnika
nie, dawke ustawia sie nastawnikiem, vagiem mozna tylko w niewielkim zakresie regulowac, ale ja wole zostawic fabryczne wartosci a pobawic sie samym nastawnikiem
Regulacja Nastawnika
Dzięki za wyjaśnienia.
Czy możesz mi podac jaką wartość masz fabrycznie w grupie 001 dot. regulacji dawki. Ja obecnie mam 128 i zastanawiam się czy to jest wartość org.?
Czy możesz mi podac jaką wartość masz fabrycznie w grupie 001 dot. regulacji dawki. Ja obecnie mam 128 i zastanawiam się czy to jest wartość org.?
- Adamm
- V.I.P.
- Kontakt:
Regulacja Nastawnika
palio45, kolega nie o to pyta
dla wszystkich grup adaptacyjnych wartosc 128 jest fabryczna przy sterowniku 8bitowym
dla wszystkich grup adaptacyjnych wartosc 128 jest fabryczna przy sterowniku 8bitowym
Regulacja Nastawnika
OK. Dzięki wyreguluję i zobaczymy jak spalanie. Obecnie nie mogę zejść poniżej 6l. A jeżdzę głównie na expresówce ok 20km. Może za niską dawkę zapodałem. Jeżdzę na 6 mg.
Wyreguluję na 3-3.2mg i zobaczymy. Dam znać jaki efekt.
Dzięki za pomoc.
Dzięki za pomoc.
to tylko od dólu praktycznie czuć na takiej dawce ,u mnie jak na tyle mialem ustawione spalał wiecej a w mocy tak naprawde nic nie odczułem ,teraz mam 4.5mg-4.8mg i spalanie w normie.kolega007 pisze:OK. Dzięki wyreguluję i zobaczymy jak spalanie. Obecnie nie mogę zejść poniżej 6l. A jeżdzę głównie na expresówce ok 20km. Może za niską dawkę zapodałem. Jeżdzę na 6 mg.
Dzięki za pomoc.
to ze ci tyle pali nie oznacza ze coś z układem paliwowym ,sprawdz wyczysc przepływke ...
sprzedam : wyczyszczony nastawnik HDK 216 do afn/asv 1z/ahu . stan jak nowy. posiadam wszystkie inne czesci do golf IV sdi ,tdi VP i PD