Witam
Bora 2.0
02 rok
nalot 163000 realny, gdyz od nowosci:)
Pytanie
jakis dobry olej do zalania sprawdzony przez was ze stajni syntetycznych
ost troche zaniedbalem i mimo ze przez 2 lata zrobilem 11kkm to wlasnie tyle czasu oleju nie wymianialem, jedynie troche dolewalem z racji poboru tychze silnikow
motul, liquid moly?
co radzicie, czy olac sprawe i 10w40 jakiegos szajs mobila?
Ps: 2 lata temu dałem mu elf 5w40
Rada: dobry olej syntetyk do 2.0 Bora
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Titan512, ja wlewam Motula 5w40 i autko na tym oleju sprawuje się dobrze , od wymiany do wymiany łyka może ze 200-300ml
Mobil 1 5W50/Agip 5W50
jeśli zalezy Ci na najlepszej ochronie silnika to zalej Agipa 5W50 Eurosports, lub jesli nie masz przekonania do niszowych olejów to trochę gorszy Mobil 5W50 1 Peak Life. Oba to świetne oleje, z tym, że Agip jest w pełni syntetykiem (PAO + estry, baza IV), a Mobil jest to klasa III++ (głęboki hydrokraking, prawie jak syntetyk, prawie...)
Re: Rada: dobry olej syntetyk do 2.0 Bora
Panowie a czy nalot rzedu 160kkm na ten 2.0 motor to sporo czy zniesie drugie tyle ?
dodam ze nie upalam tym autem
dodam ze nie upalam tym autem
A 700 tyś to sporo nalotu czy nie? A milion to sporo czy nie? Wszystko zalezy JAK i NA CZYM był jeźdzony. Z doświadczenie Ci powiem, że czasem 50 tyś przebiegu dla jednego auta to tyle co dla drugiego 500 tyś. Wszystko zalezy od stanu silnika (cisnienie spręzania, pobór oleju, stan reszty osprzętu). Jak nie bierze oleju, pali w normie, zapala normalnie to pi razy drzwi jest ok. A na oleju nie żałuj kasy, też z doświadczenia wiem, że zaoszczędzenie na oleju 100 czy 200 zł/rok (średnio zmieniam co rok olej) to ŻADNA oszczędność. A potem pamietaj, że łatwiej sprzedać auto w dobrej kondycji jak i więcej za nie weźmiesz.Titan512 pisze:czy nalot rzedu 160kkm na ten 2.0 motor to sporo czy zniesie drugie tyle