rcd 200 MK4
Moderatorzy: dan124, powalla, VIP
rcd 200 MK4
witam wszystkich... zakupiłem radio RCD 200 do mojego golfa IV 2001r, i wszystko działa oprócz tego, że nie działa sterowanie z kierownicy i nie wyświetla mi stacji na dużym FIS-ie, dokupiłem dedykowany emulator do tego radia tak aby się nie wyłączało co godzinę i żeby działała regulacja podświetlenia razem z deską. Niestety zauważyłem ,że kostka bodajże żółta od sterowania z kierownicy jest inna i mniemam gdzie jej wpiąć, czy ktoś miał taki problem u siebie, czy jest jakiś sposób aby to ogarnąć tak żeby działało wszystko???
rcd 200 MK4
Jak nie obsługuje tego twój CAN adapter to inaczej tego nie podepniesz. Bo w MKIV jest to inaczej rozwiązane i potrzeba adaptera CAN który tłumaczył by również sygnał z kiery w przypadku fisa jest analogiczna sytuacja.
rcd 200 MK4
rozumiem...czy może ktoś wie gdzie można kupić odpowiedni adapter tak aby wszytko działało???
rcd 200 MK4
Mertruve Który rok masz tego golfa? jak masz CAN w zegarach to możesz podłączyć radio do nich.
rcd 200 MK4
mam 2001r z dużym Fisem, nie wiem czy mam CAN w zegarach i jak to sprawdzić. Jeśli chodzi o specjalizacje w dziedzinie elektronika to jestem na poziomie Amator. Jak kupowałem radio gość powiedział mi, że będę potrzebował jedynie emulatora can ponieważ bez niego radio będzie wyłączać się co godzinę i nie będzie możliwości sterowania natężeniem podświetlenia. Nie wspominał nic o tym, że nie będzie sterowania z kierownicy i brak napisów na zegarach. Po podłączeniu emulatora wszystko ładnie gra ale nie działa sterowanie i niema napisów( niema gdzie wpiąć tej kostki od sterowania z kierownicy) denerwuje mnie to ponieważ mam kiere multi a nie mogę z niej sterować. I teraz nie wiadomo czy uda się to ogarnąć, może jest jeszcze jakiś inny emulator can który posiada dodatkowe wejście na kostkę od sterowania, tylko co z napisami na Fis-ie??? będę wdzięczny za każdą pomoc w rozwiązaniu problemu...
rcd 200 MK4
Czyli prawdopodobnie masz CAN.Mertruve pisze:mam 2001r
Numeracja licznikówMertruve pisze:jak to sprawdzić
xxx yyy zzz
1J0 yyy zzz - zwykłe tarcze
1J5 yyy zzz - srebrne tarcze (SE)
xxx 919 zzz - bez CAN - analogowy
xxx 920 zzz - linia CAN
xxx yyy 8zz - europa
xxx yyy 9zz - anglik
xxx yyy z0z - brak wyświetlacza
xxx yyy z2z - 1/2 fis
xxx yyy z4z - pełny fis
xxx 920 zz1 - może mieć analogową kontrolkę airbag
xxx 920 zz2 - ma analogową kontrolkę airbag
xxx yyy zz5 - immo 2
xxx yyy zz6 - immo 3
Numer licznika znajdziesz na jego obudowie lub możesz go odczytać za pomocą komputera i odpowiedniego programu.