Jesli sonda lambda jest padnieta to komputer przechodzi w tryb awaryjny - zazwyczaj to powoduje podwyższone spalanie. Inna możliwość, że padł jakiś czujnik temperatury i jechałeś "na ssaniiu". Jakie autko ma osiągi - i czy pali równo ??
Najlepiej podpiąć się pod komputer i zobaczyc jakie ma błędy. No i jest jeszcze ostatnia możliwość ... za ciężka noga
[MK3 1.6] 75km-spala w trasie ok10l
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Ja nie tak dawno temu zamieściłem bardzo podobny temat, też sie głowiłem co może byc przyczyną tego ze moj 90 konny golf pali trasie 8-9 litrów. W moim przypadku wymiana świec i kablki pomogła i teraz jest juz ok.
Jesłi chodzi o podwyzszone spalanie to faktycznie, powinienes najpierw sprawdzić sonde lampde. I nie musisz od razy jechać do servisu VW i płacic 150 zł albo i wiecej za głupie podlączenie. Jedz do pierwszego lepszego auto service zeby ci sprawdzili spaliny ( mi to zrobili za darmo ). Tam dokladnie widac w jaki sposob pracuje sonda. Jesli wymieniles filtry i swiece to jest to moim zdaniem jedyna przyczyna.
Co do tego jak zmierzyc ile auto spaliło to najlepszy na pewno sposob jest zalanie do pełna i ponowne zalanie po np 100 kilometrach. Wt edy zobaczysz idealnie ile ci auto spaliło. Pozdro
Jesłi chodzi o podwyzszone spalanie to faktycznie, powinienes najpierw sprawdzić sonde lampde. I nie musisz od razy jechać do servisu VW i płacic 150 zł albo i wiecej za głupie podlączenie. Jedz do pierwszego lepszego auto service zeby ci sprawdzili spaliny ( mi to zrobili za darmo ). Tam dokladnie widac w jaki sposob pracuje sonda. Jesli wymieniles filtry i swiece to jest to moim zdaniem jedyna przyczyna.
Co do tego jak zmierzyc ile auto spaliło to najlepszy na pewno sposob jest zalanie do pełna i ponowne zalanie po np 100 kilometrach. Wt edy zobaczysz idealnie ile ci auto spaliło. Pozdro