Witam.
Padł silnik w moim golfie 1.4 16v AHW 1998r. Potrzebuje kupić inny silnik i teraz pytanie bo mogę kupić w bardzo dobrym stanie ( podobno ) silnik AKQ i sprzedający zarzeka się że wszytsko będzie idealnie pasowało bez przeróbek. Na forum ciężko znaleść sensowne odpowiedzi więc zakłądam temat i pytam.
Wszytsko będzie pasowało bez przeróbek zamiast moje AHW ? Skrzynia, łapy, elektryka. ?
Pzsdr.
Co zamiast AHW // ciśnienie az 17 bar ?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Ostatnio zmieniony pt lut 14, 2014 20:27 przez kwoda, łącznie zmieniany 1 raz.
Co zamiast AHW ?
lepiej kompletny swap kupic z wiekszym silnikiem np 1.8 lub 2.0 .mniej pali jak 1.4 i mniej awaryjne .
kolega zamiast 1.4 wsadził 1.6 i wszystko pasowalo.
kolega zamiast 1.4 wsadził 1.6 i wszystko pasowalo.
sprzedam : wyczyszczony nastawnik HDK 216 do afn/asv 1z/ahu . stan jak nowy. posiadam wszystkie inne czesci do golf IV sdi ,tdi VP i PD
Co zamiast AHW ?
Ok dorwałem ahw.
Sprawa ma się tak że po pomiarze ciśnienia ma aż 17 bar na każdym cylindrze. Nie włożyłem go do samochodu jeszcze dopiero to zrobię w przyszłym tygodniu. Podejrzewam ze silnik musial lezec na boku przez jakiś czas i dostalo się trochę oleju na tłoki i uszczelniło lub może być jakas inna przyczyna tego ?
pzdr
Sprawa ma się tak że po pomiarze ciśnienia ma aż 17 bar na każdym cylindrze. Nie włożyłem go do samochodu jeszcze dopiero to zrobię w przyszłym tygodniu. Podejrzewam ze silnik musial lezec na boku przez jakiś czas i dostalo się trochę oleju na tłoki i uszczelniło lub może być jakas inna przyczyna tego ?
pzdr
Możliwości jest kilka. Spotkałem się z przypadkiem, że silnik dostał za dużej temperatury, ktoś za bardzo żyłował przez za długi czas i pod wpływem temperatury rozdęło trochę płaszcz tłoka, przez co mocniej dociskał do ścianek i takie cuda się działy
Aaaaalbo jest tyle nagaru, że tak silnik uszczelnia. Może pomóc czyszczenie preparatami do oleju
Aaaaalbo jest tyle nagaru, że tak silnik uszczelnia. Może pomóc czyszczenie preparatami do oleju
Było:
Golf MK4 1.4 16V AKQ ->SWAP-> 1.8 20V AGN
Jest:
Audi A6 2.4 V6 Quattro ARJ
Golf MK4 1.4 16V AKQ ->SWAP-> 1.8 20V AGN
Jest:
Audi A6 2.4 V6 Quattro ARJ