check / czujnik wałka rozrządu
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam wszystkich serdecznie.
Jestem nowy wiec proszę o cierpliwość i wyrozumiałość
zacznę od początku.Mam Golfa 4 1.4 16v
Jakis czas temu zaświecił mi się check.na komputerze wyszło że czujnik położenia wałka rozrządu. Są podobno dwa więc obydwa były zmienione a dokładnie wyjęte z drugiego takiego samego silnika (sprawnego).Nic to nie pomogło.Po czym był sprawdzony rozrząd i też wszystko jest ok.pomierzone przejścia na przewodach od tego czujnika, i nic. Ma ktoś jakiś pomysł jeszcze? bo mechanik sie poddał a ja tym bardziej :-(Najciekawsze jest to że silnik pracuje normalnie.nic nie szarpie,pali normalnie. Przymierzałem sie do sprzedaży tego auta a w tej sytuacji musze coś z tym zrobić bo nikt nie kupi samochodu w który się coś świeci.
Jakis czas temu zaświecił mi się check.na komputerze wyszło że czujnik położenia wałka rozrządu. Są podobno dwa więc obydwa były zmienione a dokładnie wyjęte z drugiego takiego samego silnika (sprawnego).Nic to nie pomogło.Po czym był sprawdzony rozrząd i też wszystko jest ok.pomierzone przejścia na przewodach od tego czujnika, i nic. Ma ktoś jakiś pomysł jeszcze? bo mechanik sie poddał a ja tym bardziej :-(Najciekawsze jest to że silnik pracuje normalnie.nic nie szarpie,pali normalnie. Przymierzałem sie do sprzedaży tego auta a w tej sytuacji musze coś z tym zrobić bo nikt nie kupi samochodu w który się coś świeci.
- adrianogl20pe
- Mały gagatek
Re: check / czujnik wałka rozrządu
Podaj rocznik Kod silnika,skąd wiesz ze te czujki były dobre? Podepnij się pod vaga, zmień mechanika , a tak serio jeśli ktoś umie prawidłowo odczytać błędy , a niby twój mechanik tak zrobił , to tak ci powiem albo zasilanie czujek albo same czujki walnięte, cudów nie ma .A po tym co piszesz to ten twój mechanik to cienki bolek skoro ze starym golfem sobie nie radzi.andrzejap pisze:Witam wszystkich serdecznie.
Jeżeli czujniki sa na 100%ok i wiązka tez jest ok to pozostaje tylko sterownik silnika.
- adrianogl20pe
- Mały gagatek
Kiedyś w innym aucie świecił mi Chek ESP ABS i przyczyna był walnięty nodul komfortu , nie wiem jak Vw ma to rozwiązane. To tylko gdybanie.marcin7x5 pisze:Jeżeli czujniki sa na 100%ok i wiązka tez jest ok to pozostaje tylko sterownik silnika.
czujniki były dobre bo zapożyczone z innego silnika z auta który stał akurat u tego mechanika bo robili w nim sprzęgło, wiec czujniki na bank odpadają. A co do oznaczenia silnika to jest AXP 1.4 16v 2000 rok
- adrianogl20pe
- Mały gagatek
To są dwa tak jak pisałeś ,jeśli wiązki ok i czujki tez , to odpowiedz napisał ci kolega wyżej , coś z kompem, bo tylko to zostało, chyba ze twój mechanik źle z czytuje błędy i nie jest to błąd czujek , bo tacy fachowcy tez się zdążają, kiedys w Oplu pad mi czujnik walu korbowego , bylem u trzech mechaniorow i każdy na kompie widział co innego.andrzejap pisze:czujniki były dobre bo zapożyczone z innego silnika z auta który stał akurat u tego mechanika bo robili w nim sprzęgło, wiec czujniki na bank odpadają. A co do oznaczenia silnika to jest AXP 1.4 16v 2000 rok
dla pewności byłem też na diagnostyce w jeszcze jednym warsztacie i niby to samo było.na chwile obecną szukam na własną rekę jescze tego sterownika.
A może zna ktoś w okolicach warszawy jakiegoś dobrego magika od vw?
A może zna ktoś w okolicach warszawy jakiegoś dobrego magika od vw?
- adrianogl20pe
- Mały gagatek
Piaseczno na Bema ulica albo wlot na Bema koleś bardzo dobry jest. a na własna rękę spróbuj podmienić kompa, a jak kasujesz błąd , to dalej wywala odrazu ?CZy po jakimś czasie?
po jakiś 20 kilometrach.po wymianie sterownika potrzebny jest VAG? czy powinno byc dobrze odrazu?
A masz jakis namiar na tego gościa? tel lub adres dokładny?adrianogl20pe pisze:Piaseczno na Bema ulica albo wlot na Bema koleś bardzo dobry jest. a na własna rękę spróbuj podmienić kompa, a jak kasujesz błąd , to dalej wywala odrazu ?CZy po jakimś czasie?
- adrianogl20pe
- Mały gagatek
W necie zobacz ul Bema 2 ,andrzejap pisze:A masz jakis namiar na tego gościa? tel lub adres dokładny?adrianogl20pe pisze:Piaseczno na Bema ulica albo wlot na Bema koleś bardzo dobry jest. a na własna rękę spróbuj podmienić kompa, a jak kasujesz błąd , to dalej wywala odrazu ?CZy po jakimś czasie?
ok dzięki puki co.jak coś ustalę więcej będę pisaładrianogl20pe pisze:W necie zobacz ul Bema 2 ,andrzejap pisze:A masz jakis namiar na tego gościa? tel lub adres dokładny?adrianogl20pe pisze:Piaseczno na Bema ulica albo wlot na Bema koleś bardzo dobry jest. a na własna rękę spróbuj podmienić kompa, a jak kasujesz błąd , to dalej wywala odrazu ?CZy po jakimś czasie?
potrzebny jest bo trzeba porobić adaptacje i dopasowac immo do sterownika silnika. Chyba, że chcesz się bawić w przelutowywanie kości pamięci w sterowniku.andrzejap pisze:.po wymianie sterownika potrzebny jest VAG? czy powinno byc dobrze odrazu?
- adrianogl20pe
- Mały gagatek
Ja kiedyś zmieniałem komplet razem z immo, i tak chyba sprzedają zestawy.marcin7x5 pisze:potrzebny jest bo trzeba porobić adaptacje i dopasowac immo do sterownika silnika. Chyba, że chcesz się bawić w przelutowywanie kości pamięci w sterowniku.andrzejap pisze:.po wymianie sterownika potrzebny jest VAG? czy powinno byc dobrze odrazu?