Lepiej grzeje na wyższych obrotach
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Ostatnio zauważyłem że mój golf grzeje dużo lepiej na wyższych obrotach. Ok. 3 tyś leci z nawiewów dosłownie żar a przy 1000 lub 900 chłodne powietrze. Czym jest to spowodowane i jak temu zaradzić w te mroźne dni
-
- VWGolf.pl Killer
nic nie zrobisz po prostu na wyższych obrotach płyn szybciej krąży i lepiej w tedy grzeje przy małych mrozach tego nie odczujesz ale przy -10 już tak
A może być ta przyczyna że płyn idzie na parownik a nie wystarczająco dostaje go nagrzewnica? Słyszałem też o takiej teorii.
- tomcio06750
- Użytkownik
raczej nie to normalne zjawisko że na wyższych obrotach lepiej grzeje dlatego że pompa cieczy chłodzącej szybciej przerzuca ciecz tzn w większa prędkością i to w każdym aucie jest takie samo zjawisko
- Mavrick
- Forumowy spamer :)
- Kontakt:
Nie do konca...Axaris sprawdz poziom plyny...u mnie bylo tak ze jak plyn uciekal i bylo go malo to auto grzalo dopiero powyzej 3 tysiecy. Po uszczelenieniu wszystkiego bylo lepiej a po wymianie pompy wody taki problem przestal w ogole wystepowac:).tomcio06750 pisze:to normalne zjawisko że na wyższych obrotach lepiej grzeje dlatego że pompa cieczy chłodzącej szybciej przerzuca ciecz tzn w większa prędkością i to w każdym aucie jest takie samo zjawisko
- tomcio06750
- Użytkownik
no więc właśnie ja stawiam na pompę, oczywiście mogę się mylić.. a swoją drogą kolega nic nie mówi o ubytku płynu co nie oznacza że nie trzeba tego sprawdzić
Pompa chyba swoje już przeżyła bo raczej nie była wymieniana od 2007 i nie wiem czy wogóle była wymieniana ale mam już nową i niedługo będę robić cały rozrząd to powiem co i jak
- tomcio06750
- Użytkownik
Wymieniłem cały rozrząd i jest poprawa nawet na 4 biegu dmucha gorącym powietrzem A i jeszcze pompa tak jakoś dziwnie pracuje tzn. słychać takie jakby świsty i przy jakichś 1100/1200 obrotach to takie delikatne jęczenie . Normalne to ?
- Mavrick
- Forumowy spamer :)
- Kontakt:
Pewnie lozysko w pompie swiszczy...jezeli pompa jest nowa to sie ze tak powiem ulozy jezeli nie to pewnie sie konczy...
Tak pompa jest nowiutka zrobiłem jakieś 200 km i dalej świerszczy
- tomcio06750
- Użytkownik
a czy to na pewno słychać pompę cieczy?? być może co innego daje ten odgłos..