[głośniki] zmienić głosniki czy wstawić coś na tył?
Moderatorzy: dan124, powalla, VIP
- tomasz2000
- Nowicjusz
[głośniki] zmienić głosniki czy wstawić coś na tył?
zacznijmy od tego że nie bardzo jestem w temacie car audio ale lubie jak ładnie gra, mam pioneera deh-30mp 4x50W i tylko fabryczne głosniki w drzwiach przednich i podszybiu, jak zapuszcze w radyjku jakiś basik to nie moge za bardzo podgłosnić bo mi głosniki zaczynają trzeszczeć, a bass w radio ustawiony mam cały czas na 0 bo już na 1 głosniki w drzwiach też trzeszczą. Myslałem nad wymianą głośników w drzwiach ale kumpel mi mówi że wszystko bedzie ładnie grało jak wstawie jakieś głośniki albo tube na tył, i czy jest wogóle sens wstawiać tube bez wzmacniacza? chce jedynie żeby jakotako grało, w rzadnych konkursach startować nie planuje więc nie potrzebuje nic wymyslnego. Co zrobić najlepiej? (jeżeli dałoby się zrobić coś w kosztach do 400PLN)
Ostatnio zmieniony śr wrz 06, 2006 22:10 przez tomasz2000, łącznie zmieniany 2 razy.
suba bez wzmacniacza, nie masz nawet po co podłączać, nic nie usłyszysz
zamiast tego co masz obecnie w aucie, kup najtańszego Hertza odseparowanego, ewentualnie dołóż troche złotówek i kup Helixa, lub jeszcze więcej i PB, a do tego jak wygłuszysz jeszcze drzwi i dołżysz wzmacniacz, to będziesz zadowolony jak mały gwizdek
najważniejsze - powiedz ile chcesz wydać, a ludzie odpowiedzą Ci ile osiągniesz
zamiast tego co masz obecnie w aucie, kup najtańszego Hertza odseparowanego, ewentualnie dołóż troche złotówek i kup Helixa, lub jeszcze więcej i PB, a do tego jak wygłuszysz jeszcze drzwi i dołżysz wzmacniacz, to będziesz zadowolony jak mały gwizdek
najważniejsze - powiedz ile chcesz wydać, a ludzie odpowiedzą Ci ile osiągniesz
- tomasz2000
- Nowicjusz
jak na wstępie wspomniałem nie znam sie za bardzo na sprzęcie car audio i to co napisałeś Łuki jakoś nic mi nie mówi. Jeżeli zainwestuję w tył to nie bedzie trzeba zmieniać fabrycznych głosników z przodu? i na forum w faq car audio już od początku pisze zeby nie montować głośników z tyłu, więc czy jeżeli wymienie po prostu głosniki fabryczne te w drzwiach na jakieś lepsze to coś mi to da?Łuki pisze:kup najtańszego Hertza odseparowanego, ewentualnie dołóż troche złotówek i kup Helixa, lub jeszcze więcej i PB
- Kubus20
- VW Baron
- Kontakt:
Tak da bardzo dużo pod warunkiem, że kupisz dobrre głośniki i wygłuszsz drzwi, tak jak to opisywał Tutenhamon w FaQ Car Audio.tomasz2000 pisze: faq car audio już od początku pisze zeby nie montować głośników z tyłu, więc czy jeżeli wymienie po prostu głosniki fabryczne te w drzwiach na jakieś lepsze to coś mi to da?
Te nazwy Hertz, Helix itd., które wymienił Łuki to nazwy dobrych zestawów głośników na przód.
Re: [mk3] zmienić głosniki czy wstawić coś na tył?
Twój kolega się myli i to bardzo.tomasz2000 pisze:zacznijmy od tego że nie bardzo jestem w temacie car audio ale lubie jak ładnie gra, mam pioneera deh-30mp 4x50W i tylko fabryczne głosniki w drzwiach przednich i podszybiu, jak zapuszcze w radyjku jakiś basik to nie moge za bardzo podgłosnić bo mi głosniki zaczynają trzeszczeć, a bass w radio ustawiony mam cały czas na 0 bo już na 1 głosniki w drzwiach też trzeszczą. Myslałem nad wymianą głośników w drzwiach ale kumpel mi mówi że wszystko bedzie ładnie grało jak wstawie jakieś głośniki albo tube na tył, i czy jest wogóle sens wstawiać tube bez wzmacniacza? chce jedynie żeby jakotako grało, w rzadnych konkursach startować nie planuje więc nie potrzebuje nic wymyślnego. Co zrobić najlepiej? (jeżeli dałoby się zrobić coś w kosztach do 400PLN)
Już otrzymałeś odpowiedź co masz zrobić z przodem ale chciałem dodać że nie masz wstawiać żadnej tzw. "tuby" do bagażnika.
Sub a "tuba" to wielka różnica nawet jeśli miał byś w nich te same głośniki.
Tego nawet nie można nazywać tubą, to jest zwykle prasowany karton który na pewno nie będzie ładnie grał jest to najgorsze rozwiązanie audio jakie można mieć w samochodzie i wystrzegaj się porad w stylu "wstaw tubę do bagażnika"
Do 400 zł to będzie trudno z głośnikami wzmacniaczem i wygłuszeniem.
Powiedział bym nawet że to niemożliwe.
Dodam od siebie że głośniki na przód to helixy blue bym polecił.
Takie jak tu: http://www.allegro.pl/item120911528_hel ... klep_.html
Cena jest naprawdę niska jak na możliwości tych głośników w tej cenie nie znam lepszych.
Grają one ładnie już pod samym radiem jednak nie będą grały zbyt głośno, jakość i głośność uzyskasz dodając do nich wzmacniacz, i jeśli chcesz zaoszczędzić to proponował bym kupić używany wzmacniacz firmowy o mocy z 70W x2.
Natomiast wygłuszenie drzwi poprawi jakość grania.
Od razy wszystkiego nie musisz kupować.
Polecam ci to zrobić w ten sposób żeby kupić Nowe helixy i używany wzmacniacz dobrej firmy dwu kanałowy i o mocy RMS przynajmniej 50W.
Jak zostanie ci jeszcze trochę kasy to warto choć trochę wygłuszyć drzwi, najważniejsze jest wygłuszenie tych otworów technicznych w drzwiach i dobrze by było chociaż je zakleić taśmą dekarską bądź właśnie matami głuszącymi.
W taki sposób będziesz miał dość ładnie grające audio za niedużą kasę.
Suba w bagażnik to już większy wydatek co prawda STX jest świetnym głośnikiem jak za swoją cenę ale trzeba go też czymś zasilić i położyć przewody.
Mam nadzieje że pomogłem.
"Nie kłuć się z głupkiem bo ludzie mogą pomylić kto jest kto"
- tomasz2000
- Nowicjusz
To są wzmacniacze np tych firm.
μ-Dimension, Alpina, pioneer, JVC, blaupunkt, Kenwood, Carpower.
Jest jeszcze troche dobrych firm, zobacz np tu:
http://www.essa.com.pl/oferta/index.php?id=2&kid=2
tam są właściwie same markowe rzeczy więc będziesz wiedział co nie co.
Najtaniej dobry wzmacniacz no to by był :
http://www.allegro.pl/item122124869_wzm ... b_602.html
lub jego 4 kanałowa wersja 604.
μ-Dimension, Alpina, pioneer, JVC, blaupunkt, Kenwood, Carpower.
Jest jeszcze troche dobrych firm, zobacz np tu:
http://www.essa.com.pl/oferta/index.php?id=2&kid=2
tam są właściwie same markowe rzeczy więc będziesz wiedział co nie co.
Najtaniej dobry wzmacniacz no to by był :
http://www.allegro.pl/item122124869_wzm ... b_602.html
lub jego 4 kanałowa wersja 604.
"Nie kłuć się z głupkiem bo ludzie mogą pomylić kto jest kto"
Witam miałem taki sam problem !! Kupiłem tube za 130 zł uzywke do bagażnika do tego wstawiłem głosniki za ok 50 zł szt w tylne dzwi zakupiłem radio sony cdx-s2020 głosniki na podszybiu i w dzwiach zostawiłem oryginalne i gra super!!
Tuba ma 130 wat nominalnej głosniki w dzwiach 60 wat nominalnej radio ma wyjscie 4x45 Pozdrawiam
Tuba ma 130 wat nominalnej głosniki w dzwiach 60 wat nominalnej radio ma wyjscie 4x45 Pozdrawiam
---------- Passat -----------