[MK4] syczenie z prawej strony
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
[MK4] syczenie z prawej strony
Hej,
od jakiegoś czasu po uruchomieniu silnika coś syczy z prawej strony w okolicach schowka (i nie jest to zaskroniec ) Spod maski wygląda jakby szła tam klima, ale syczy nawet gdy klima nie jest załączona. Syczenie wzmaga się gdy stoję w korku - czyli gdy wzrasta temp silnika. Macie jakiś pomysł?
Pozdrawiam,
Piotr
od jakiegoś czasu po uruchomieniu silnika coś syczy z prawej strony w okolicach schowka (i nie jest to zaskroniec ) Spod maski wygląda jakby szła tam klima, ale syczy nawet gdy klima nie jest załączona. Syczenie wzmaga się gdy stoję w korku - czyli gdy wzrasta temp silnika. Macie jakiś pomysł?
Pozdrawiam,
Piotr
No własnie myślałem, że pomimo tego, że nie załączam grzania, to obieg z jakiegoś powodu idzie przez nagrzewnicę...
Cały gaz z klimy uciekł przez zimę - tzn po zimie klima wcale nie działała. Ale klime to akurat chętnie bym odciął żeby tylko nie syczało.
Możliwe, że jest gdzieś dziurka w przewodzie od klimy? Można jakoś łatwo to naprawić zakładając, że wcale klima nie jest mi potrzebna?
Dzięki
Cały gaz z klimy uciekł przez zimę - tzn po zimie klima wcale nie działała. Ale klime to akurat chętnie bym odciął żeby tylko nie syczało.
Możliwe, że jest gdzieś dziurka w przewodzie od klimy? Można jakoś łatwo to naprawić zakładając, że wcale klima nie jest mi potrzebna?
Dzięki
there are 10 types of people - those who understand the binary and who don't
U mnie też tak syczy z prawej strony,tzn raz syczy raz nie i wydaje mi sie ze tak ma chyba poprostu być:) , miałem wcześniej A3 i też wydawała taki sam dzwięk w tym samym miejscu(w A3 miałem klimatronica a w golfie Iv nie mam w ogóle klimy wiec to chyba nie jest spowodowane klimą)to taki dzwięk jakby powietrze gdzieś wlatywało przez jakaś szparę z prawej strony i tylko jak sie jedzie to słychać.
- bojar
- Ma gadane
- Kontakt:
Hmmm. ciężka sprawa...
Tak "na oko" to trudno zgadnąć co się dzieje. Jeżeli cały czynnik chłodzący uciekł Ci z klimy, to już syczeć nie powinno, jeżeli to by była wina nieszczelnego układu klimy.
Najlepiej jedź do mechanika, albo sam rozbierz schowek i popatrz co tam jest...
Może gdzieś masz coś rozłączone i to powietrze z nawiewów tak syczy, albo też powietrze z chłodzenia silnika (ale to by musiała być jakaś nieszczelność komory silnika...)
Nie wiem, co może być- pewne jest, że musisz z tym coś zrobić, bo może się okazać, że to coś poważnego.
Radzę jechać do dobrego (sprawdzonego) mechanika.
Pozdro!
Tak "na oko" to trudno zgadnąć co się dzieje. Jeżeli cały czynnik chłodzący uciekł Ci z klimy, to już syczeć nie powinno, jeżeli to by była wina nieszczelnego układu klimy.
Najlepiej jedź do mechanika, albo sam rozbierz schowek i popatrz co tam jest...
Może gdzieś masz coś rozłączone i to powietrze z nawiewów tak syczy, albo też powietrze z chłodzenia silnika (ale to by musiała być jakaś nieszczelność komory silnika...)
Nie wiem, co może być- pewne jest, że musisz z tym coś zrobić, bo może się okazać, że to coś poważnego.
Radzę jechać do dobrego (sprawdzonego) mechanika.
Pozdro!
[b][u]Walcz walcz walcz- Ty walczysz, ja walczę!!![/b][/u
Legia Warszawa !!!
Legia Warszawa !!!
chłopaki na początek sprawdźcie jakie macie u siebie przeciwpyłkowe filtry kabiny, jak zawalone to będzie się wytwarzało podciśnienie i wtedy może syczeć powietrze z ledwością przedostające się przez ww. filtr.
metoda na jego sprawdzenie bardzo prosta - wyłączyć na chwilę dmuchawę na środkowym pokrętle konsoli - pozycja "0", jesli świst ustanie to wiadomo a jeśli nie to trzeba szukać dalej przyczyny - metoda sprawdzenia prosta i nie wymagająca żadnych nakładów finansowych, a może świszczy sama dmuchawa ?
metoda na jego sprawdzenie bardzo prosta - wyłączyć na chwilę dmuchawę na środkowym pokrętle konsoli - pozycja "0", jesli świst ustanie to wiadomo a jeśli nie to trzeba szukać dalej przyczyny - metoda sprawdzenia prosta i nie wymagająca żadnych nakładów finansowych, a może świszczy sama dmuchawa ?
Ostatnio zmieniony śr lip 02, 2008 17:24 przez Sztomel, łącznie zmieniany 1 raz.
Dźwięk ten na 100% pochodzi z parownika, znajomy który się zajmuje klimą powiedział że tak się może dziać jeśli jest mało czynnika w układzie, klima niby nie dawno dobijana ale gdzieś prawdopodobnie jest minimalna nieszczelność bo nabijałem ją na jesień jak auto kupiłem i na wiosnę już nie było 50% czynnika.