Golf 2 zimne powietrze z nawiewu
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Nowicjusz
Witam mam mały problem z moim golfikiem a teraz zima to już duży problem bo zamiast ciepłego powietrza dmucha mi zimnym. w czym może tkwić problem??? sytuacja zaczęła się od tego ze nie otwierał mi się termostat wiec został wymieniony na nowy układ chłodzenia został odpowietrzony w taki sposób odkręcony wlew płynu chłodzącego odpalony silnik i kręciłem go tak długo aż wiatrak zaczął chodzić po przekroczeniu 87 stopni. No i od tamtej pory układ nawiewowy chodził pozytywnie chciałem ciepło miałem ciepło itd. a teraz do jakiś 80 stopni leci cały czas zimne powietrze co mam maksymalnie nastawione na ciepło po przekroczeniu 80 stopni leci cieple powietrze jeżeli strzałka znajdzie się za polowa czyli w golfach 2 jest to jakieś 90 stopni zaczyna lecieć dalej zimne powietrze i tak jest już cały czas i strzałka temperatury nadal idzie w prawa stronę przekracza 90 stopni nadal temperatura rośnie a nie chciał bym przegrzać silnika wiec proszę o pomoc jest to golf 2 1.3 z 1990 roku
-
- Nowicjusz
dodam tez ze bardzo szybko rośnie mi temperatura bynajmniej tak pokazuje mi na liczniku do pracy mam około 9 km i będąc na miejsce temperatura ma ponad 90 stopni a dokładnie strzałka znajduje się na następnej kresce za polowa co to wszystko może znaczyć ?? i powiem tak mam fajna prosta trasę do pracy wiec się nie wlokę zęby mi tak temperatura rosła.
-
- Nowicjusz
Powiem tak od samego początku co zauważyłem... górny waz od chłodnicy ciepły dolny zimny dopiero później zaczyna się robić ciepły czyli termostat otwarty. na postoju silnik odpalony korek wlewu płynu chłodzącego otwarty po przekroczeniu 87 stopni wentylator nie załącza się ze zbiorniczka wyrównawczego tryska płyn węzę od nagrzewnicy oby dwa zimne
to układ jest zapowietrzony Ustaw na nagrzewnicy na ciepłe odkręć korek i niech pochodzi aż się wentylator się załączy.
-
- Nowicjusz
No właśnie w tym problem ze się nie załącza nawet podczas jazdy pokazuje mi ze mam ponad 90 stopni jak znajduje już się w pracy gaszę silnik i wentylator powinien chodzić po zgaszeniu silnika ale tak nie jest
a wentylator jest sam w sobie sprawny, jeżeli tak to padł ten czujnik co jest na chłodnicy, a to, że na zegarach pokazuje, że jest ponad 90, to jest tylko poglądowe, działa w cały świat, ja tam jak śmigam to zawsze mam na tej kresce co jest zaraz za połową a wentyl się załącza tylko jak albo się tocze po osiedlowej uliczce, albo gdzieś w korku wiadomo
-
- Nowicjusz
wentylator sam w sobie sprawny sprawdzany teraz z aku i normalnie kreci bez żadnego ale... zrobiłem tak jak mówiłeś odpaliłem silnik ogrzewanie na maksa zbiorniczek wyrównawczy otwarty i tak oby dwa węże które idą do nagrzewnicy cieple węże od chłodnicy cieple oby dwa na wskaźniku pierwsza kreska poza polowa i nadal zimne powietrze leci a wentylator się nie załączył
hmmm.... uszkodzony jest włącznik wentylatora na chłodnicy, jak stoisz nad maską to jest po prawo w połowie wysokości chłodnicy, a co do tego zimnego powietrza z nawiewu, nie pamiętam w któym roku zrezygnowali w VW z termostatu na nagrzewnicy, bo był owy i często się psuł i nie puszczał płynu w obieg, zobacz czy masz coś na rurach idących do nagrzewnicy, ale szukaj w komorze silnikowej.
-
- Nowicjusz
na wężach nic nie ma tak jak wychodzi ten króciec z prawej strony bloku silnika tam mam tylko czujnik temperatury czujnik ssania oby dwa wymienione jakieś 3 miesiące temu bo na ciepłym silniku mi nie odpalał termostat i te węże dwa właśnie wychodzące z tego króćca i nic po za tym
-
- Nowicjusz
a co do tego czujnika to mówisz o tym co jest po prawej stronie chłodnicy zasilanie z 3 pinowej kostki zaciągnięte czarna guma?
Re: Golf 2 zimne powietrze z nawiewu
Witam
Ja też przerabam teraz temat z ogrzewaniem w mk2 i mam taki problem bo niechodziło mi ogrzewanie .Stare gąbki wyfrunęły mi więc postanowiłem przykleić nowe tylko ,że w trakcie przyklejania nowych zepsuł mi sie mechanoizm ciepłe zimne powietrze . Dodam ,że linka sie porusza na dole z tym plastikiem a metalowa klapka się nieporusza . Wie ktoś jak to można nprawić . Zgóry dzięki
Ja też przerabam teraz temat z ogrzewaniem w mk2 i mam taki problem bo niechodziło mi ogrzewanie .Stare gąbki wyfrunęły mi więc postanowiłem przykleić nowe tylko ,że w trakcie przyklejania nowych zepsuł mi sie mechanoizm ciepłe zimne powietrze . Dodam ,że linka sie porusza na dole z tym plastikiem a metalowa klapka się nieporusza . Wie ktoś jak to można nprawić . Zgóry dzięki