Podgrzewanie lusterek - przeróbka
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- pinstonvw
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Witam noworocznie
Nie wiem czy temat był już poruszany ale nie mogłem się doszukać odpowiedzi. Rozchodzi się o sposób działania podgrzewanych lusterek w Golfie IV. Żeby działały wiadomo trzeba włączyć ogrzewanie tylnej szyby co jest niewygodne (nie w każdym modelu). W Passacie b5 takie podgrzewanie działa bezpośrednio z poziomu przełącznika regulacji lusterek.
W jaki sposób przerobić instalację żeby grzanie odbywało się bezpośrednio z przełącznika L/P lusterka?
Pozdrawiam
Nie wiem czy temat był już poruszany ale nie mogłem się doszukać odpowiedzi. Rozchodzi się o sposób działania podgrzewanych lusterek w Golfie IV. Żeby działały wiadomo trzeba włączyć ogrzewanie tylnej szyby co jest niewygodne (nie w każdym modelu). W Passacie b5 takie podgrzewanie działa bezpośrednio z poziomu przełącznika regulacji lusterek.
W jaki sposób przerobić instalację żeby grzanie odbywało się bezpośrednio z przełącznika L/P lusterka?
Pozdrawiam
...
Możesz rozwinąć ostatnie zdanie? W jaki sposób chcesz z przełącznika uruchamiać grzanie luster ?
- pinstonvw
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Tak jak jest to w innych modelach w których to działa w ten sposób tzn. ustawiam przełącznik w pozycję grzania i lusterka się grzeją. Przełączam w pozycję lewego lub prawego lusterka i przestają grzać. Nie muszę do tego uruchamiać ogrzewania tylnej szyby jak robię to teraz.
...
- pinstonvw
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Gdybym nie miał tej funkcji w przełączniku to nie zawracałbym nikomu głowy
...
Nie widziałem obu schematów ale szczerze to nie wiem czy nie szkoda zachodu. Ja mam w Polo sterowanie przez joy. Ma to oddzielny przekaźnik z tego co pamiętam.
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
też tak myślęjhosef pisze:szkoda zachodu
Jest dodatkowy przekaźnik sterowany właśnie z przełącznika luster...trzeba ten przekaźnik dołożyć, przerobić troszkę wiązki drzwiowe, i do samych drzwi dać kabelki od przekaźnika
a nie da rady dac kabla od podgrzewania lusterek do pinu w przelaczniku w ktorym wystepuje prad po przekreceniu na grzanie luster ?
- Qto
- _
- Kontakt:
nieKrOlikk pisze:a nie da rady dac kabla od podgrzewania lusterek do pinu w przelaczniku w ktorym wystepuje prad po przekreceniu na grzanie luster ?
nieprawdaQto pisze:Jest dodatkowy przekaźnik sterowany właśnie z przełącznika luster...trzeba ten przekaźnik dołożyć, przerobić troszkę wiązki drzwiowe, i do samych drzwi dać kabelki od przekaźnika
też nieprawda.Qto pisze: a nie da rady dac kabla od podgrzewania lusterek do pinu w przelaczniku w ktorym wystepuje prad po przekreceniu na grzanie luster ?
nie
Akurat w tym przypadku się mylisz.
Objaśniam zasadę.
1. włączanie przyciskiem od grzania tylnej szyby - prąd z włącznika z wtyczki 7 pinowej pin3 idzie do modułu komfortu do pinu 1 wtyczki 23 pinowej (w przypadku modułu komfortu 1J0 959 799) (moduł 1C0 959 799 pin 16)
2. włączanie włącznikiem od regulacji luster z hologramem grzania luster. Z bezpiecznika 5 idzie kabel niebiesko/czarny 0,5mm do pinu 2 wtyczki 10 pinowej w słupku kierowcy (wtyczka obsługi drzwi kierowcy), a stamtąd do włacznika - regulatora lusterek pin 7. Po włączeniu włącznikiem wraca z włącznika regulacji luster in 9 do wtyczki słupka A pin 6 a stamtąd do pinu 1 wtyczki 23 pinowej modułu komfortu
Czyli cała robota to pociągnięcie 2 przewodów
w przypadku np wersji - sam centralny i lusterka idą kable bezpośrednio z włącznika grzania szyby ale tam włącznik nie ma opcji włączania grzania luster
Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć
regulamin działu technicznego
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR , A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR , A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5
- Qto
- _
- Kontakt:
faktycznie...można zrobić tak jak Kolega grg474 napisał. Dodatkowo można odpiąć istniejący kabel przy komforcie w pinie nr 1 wtyczki T23 aby grzanie luster nie załączało się przy włączeniu grzania szyby - wtedy grzanie luster będzie działać jedynie z "dżojstika"
to musimy odpiąć - inaczej może wracać zwrotny prąd do włącznika grzania szyb (chyba że na tym kablu idącym z włącznika szyb damy diodę zaporową) a stamtąd (nie testowałem ale jeśli jest tak jak myślę) iść na tylną szybę - wtedy mógłby wystąpić problem przepalania bezpiecznika i włącznika lusterQto pisze:Dodatkowo można odpiąć istniejący kabel przy komforcie w pinie nr 1 wtyczki T23 aby grzanie luster nie załączało się przy włączeniu grzania szyby
Moja wina że nie napisałem o odcięciu tamtego kabla Qto - dobrze że zwróciłeś na to uwagę
Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć
- pinstonvw
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Tak się właśnie składa, że mam wersję sam centralny i lusterka (moduł jeden wtyk) i posiadam przełącznik z funkcją grzania luster.grg474 pisze:w przypadku np wersji - sam centralny i lusterka idą kable bezpośrednio z włącznika grzania szyby ale tam włącznik nie ma opcji włączania grzania luster
Ale jest nadzieja żeby to ustrojstwo przerobić także będę grzebał niebawem.
PS. jaki powinien być ten joystik do sterowania z moim modułem (jedno wtykowym)? Ja mam raczej przekładańca bo posiadam nawet funkcję składania lusterek, a takich nie mam.
...